5 maart 2009

NWO-subsidies voor twee grote database-projecten

Met subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan Utrechtse geesteswetenschappers, samen met collega’s van andere wetenschappelijke instellingen, de komende jaren werken aan de projecten Dutch Songs Online en Medieval Memoria Online.

Aan Louis Grijp (Musicologie), Dieuwke van der Poel en Els Stronks (beiden Nederlands) kent NWO een subsidie van 775.000 euro toe voor het project Dutch Songs Online. Truus van Bueren (Kunstgeschiedenis/Mediëvistiek) en Rolf de Weijert (Mediëvistiek) ontvangen een subsidie van bijna 550.000 euro voor het project Medieval Memoria Online. Beide voorstellen waren ingediend in het programma NWO-middelgroot.

Dutch Songs Online
In Dutch Songs Online wordt een database ontwikkeld met 100.000 Nederlandstalige liederen uit de periode tot 1900. De database combineert de gegevens van twee reeds bestaande databases, de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL) en de Nederlandse liederenbank van het Meertens Instituut; daaraan wordt een nieuwe dataset toegevoegd met transcripties van liedteksten, scans van de bronnen en contekstuele informatie. De database wordt volledig doorzoekbaar via internet en geeft daarmee laagdrempelig toegang tot een belangrijk deel van het Nederlandse erfgoed.

Aanhakend bij de nieuwe zoekmogelijkheden van de database gaat een interdisciplinaire werkgroep onderzoek doen naar de rol van het lied in de constructie en transformatie van groepsidentiteiten in de Nederlandse en Vlaamse maatschappij van de Middeleeuwen tot 1900; in 2012 wordt bovendien een internationaal congres gepland.

Louis Grijp
Dieuwke van der Poel
Els Stronks
   
   
MeMO
De projectgroep Medieval Memoria Online (MeMO) gaat een online infrastructuur ontwikkelen die nieuwe manieren van onderzoek naar de middeleeuwse dodengedachtenis (memoria) mogelijk maakt. Er komt een databasesysteem met inventarisaties en beschrijvingen van vier voor de memoria centrale bronnentypen:
Truus van Bueren
  • memorielijsten (graflijsten, overzichten van te verrichten memoriediensten, etc.)
  • verhalende bronnen met een functie in de memoria-cultuur (o.a. kronieken en beschrijvingen van het leven en de dood van kloosterlingen)
  • memorievoorstellingen (schilderingen en beeldhouwwerken, meestal met portretten van de te gedenken personen)
  • grafzerken en grafmonumenten.

Daarnaast bevat het systeem twee databases met informatie over:

  • de verzamelhandschriften waarin memorielijsten en verhalende bronnen zijn opgenomen
  • de instellingen (kloosters, kerken, gasthuizen) waar de bronnen vandaan komen.

MeMO richt zich op bronnen uit de twaalfde tot en met de zestiende eeuw, afkomstig uit het gebied dat overeenkomt met het huidige Nederland. De MeMO-infrastructuur is bedoeld om vernieuwend interdisciplinair onderzoek te faciliteren, waarbij case studies kunnen worden gecombineerd met vergelijkende analyses van grote hoeveelheden data.

De website en databases worden ontwikkeld in samenwerking met Data Archiving and Networked Services (DANS) te Den Haag. De database van middeleeuwse memorievoorstellingen is al online te vinden op www.let.uu.nl/memorie. Ook is er een nieuwsbrief over memoria-onderzoek in Nederland, www.let.uu.nl/mmr.

   

^ naar boven