28 mei 2009

Maarten van Rossem over de atoombom

Prof. dr. Maarten van Rossem gaat in juni 4 woensdagen in op de geschiedenis, de ontwikkeling en de betekenis van het meest vernietigende en controversiële wapen ooit gemaakt: de atoombom.

Eén atoombom is voldoende om een oorlog te beslissen. Dit lieten de atoombommen Little Boy en Fat Boy op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki ons zien in de zomer van 1945. Deze twee desastreuze ontploffingen leidden tot capitulatie van Japan en lieten daarmee de Tweede Wereldoorlog tot zijn einde komen. Tot op heden zijn dit de enige kernwapens die ooit gebruikt zijn. Maar het machtsvertoon dat ermee gepaard gaat, heeft tot een enorme wapenwedloop tussen de VS en de Sovjet-Unie geleid tijdens de Koude Oorlog. Geleidelijk bleken deze wapens een symbolische functie te hebben. Toch vrezen velen dat terroristen op een kwade dag bereid zijn nucleaire wapens te gebruiken.

Prof. dr. Maarten van Rossem zal in vier boeiende en multidisciplinaire colleges over de atoombom het tijdsbeeld schetsen waarin deze desastreuze vorm van technologie werd ontwikkeld en inzicht geven in de nucleaire wapenwedloop die daar op volgde.

De symposia, lezingen en debatten van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen zonder reservering toegankelijk. Iedereen is welkom en er is geen overhoring achteraf.

   
wat 4 lezingen door Maarten van Rossem over de atoombom
wanneer woensdag 3, 10, 17 en 24 juni 2009, 20.00-21.30 uur
waar Aula, Academiegebouw - Domplein 29, Utrecht
meer informatie www.sg.uu.nl/prog/2009a/atoombom.html

^ naar boven