2009

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
augustus

10-08-2009

Het ziet er naar uit dat er voor het eerst een pauselijke encycliek eerder in het Nederlands dan in het Latijn zal verschijnen, dankzij het vertaalwerk van Universitair docent vertaalwetenschap dr. Nelly Stienstra. Trouw wijdt er op 10 augustus een bericht aan. Paus Benedictus schreef de encycliek ’Caritas in Veritate’ grotendeels zelf, in zijn moedertaal Duits. Nelly Stienstra vertaalt de encycliek vanuit het Duits in het Nederlands. "De twee vorige encyclieken waren zachte eitjes, vergeleken met deze," zegt ze. De Latijnse vertaling laat nog op zich wachten omdat het vinden van Latijnse omschrijvingen voor nieuwe begrippen als 'outsourcen' en 'kredietcrisis' voor vertraging zorgt.

07-08-2009

Dr. Rob Leurs, universitair docent bij het departement Media- en Cultuurwetenschappen, schrijft een opiniestuk in het Nederlands Dagblad van 7 augustus. Hij pleit ervoor om de Balkenendenorm niet toe te passen voor presentatoren bij de publieke omroep. "Als 'Den Haag' van de publieke omroep verlangt dat ze concurreert met de commerciële omroepen, moeten ze niet zeuren over hoge salarissen van presentatoren."

06-08-2009

In Trouw van 6 augustus geeft Joantine Berghuijs MPhil, promovenda bij het departement Godgeleerdheid, een reactie op het CBS-rapport 'Religie aan het begin van de 21-ste eeuw'. Ze constateert dat de buitenkerkelijke gelovigen in dit rapport op één hoop worden gegooid met ongelovigen en agnosten. Dat geeft een sterk vertekend beeld in de analyse van maatschappelijke trends gerelateerd aan religie.

05-08-2009

In NRC Handelsblad van 5 augustus staat een groot interview met de vooraanstaande Amerikaanse econoom prof. Daron Acemoglu. Acemoglu, verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), was in Utrecht voor het World Economic History Congress, waar hij de openingslezing hield. Hij pleit voor meer regelgeving in het bankwezen en ziet de huidige kredietcrisis als een "goed moment voor herstructurering van het Amerikaanse financiële stelsel. Maar dat lijkt niet te gebeuren."

05-08-2009

In de rubriek Next Question in NRC.next van 5 augustus vraagt Brent Egberts: "Praten ze in Spanje sneller, of lijkt dat alleen maar zo?" Zijn vraag wordt beantwoord door dr. Esther Janse, postdoc onderzoeker bij het Utrecht Institute of Linguistics OTS. Zij legt uit dat in het Spaans alle lettergrepen even lang duren, in tegenstelling tot het Nederlands. Dat is waarom het Spaans voor ons Nederlanders als "een soort machinegeweer klinkt: ratatatat."

03-08-2009

Het einde van de economische crisis is nog niet in zicht. Dat stelt prof. dr. Jan Luiten van Zanden, hoogleraar economische en sociale geschiedenis, in een groot artikel in Trouw van 3 augustus. "Er zijn voldoende redenen om bang te zijn voor de stabiliteit van het bankwezen." Van Zanden is een van de organisatoren van het World Economic History Congress dat van 3 t/m 8 augustus in Utrecht plaatsvindt en waar zo'n 1300 economisch historici van over de hele wereld aanwezig zijn. Centrale thema's zijn duurzaamheid, globalisering en - natuurlijk - de kredietcrisis.

juli

29-07-2009

De Summer School van de Universiteit Utrecht is met 1500 studenten uitgegroeid tot de grootste van Europa, groter dan Oxford of Cambridge. NRC.next wijdde er op 29 juli een artikel aan waarin onder andere dr. Jaap Verheul, universitair hoofddocent cultuurgeschiedenis, aan het woord komt. Hij omschrijft de studenten van de Summer School als "Leergierig, nieuwsgierig, sociaal. Ze maken de lessen voor zichzelf interessant en praktisch. Dit zijn de mensen die je voor een masterstudie naar Utrecht hoopt te lokken."

25-07-2009

Het Nederlands Dagblad van 25 juli en het Noordhollands Dagblad van 1 augustus wijdden een artikel aan een betoog van dr. Isabelle Duyvesteyn, universitair docent internationale betrekkingen, in Socialisme & Democratie, het blad van het wetenschappelijk instituut van de PvdA. Ze stelt hierin dat oorlog en geweld kunnen leiden tot stabiliteit en rust in een regio en dat ingrijpen van buitenaf, in de vorm van vredesmissies of opbouwmissies, meestal averechts werkt. Het gehele artikel van Isabelle Duyvesteyn in Socialisme & Democratie is te downloaden op de website van de Wiardi Beckman Stichting.

24-07-2009

van links naar rechts Peter Hecht, Paul Schnabel, Frits van OostromDe Volkskrant van 24 juli bespreekt het zomernummer van tijdschrift Boekman, dat is gewijd aan de canondiscussie die is losgebarsten sinds het verschijnen van de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Bijdragen van diverse Utrechtse wetenschappers worden aangehaald in het artikel in de Volkskrant. Hoogleraar kunstgeschiedenis Peter Hecht keert zich tegen de canon als ‘nationaal dieet’. Volgens universiteitshoogleraar Paul Schnabel schept een canon eenheid en creëert hij orde, maar is hij niet voor eeuwig. Universiteitshoogleraar Frits van Oostrom benadrukt nog eens dat de Canon van de Nederlandse geschiedenis vooral moet worden gezien als methodologie, niet als ideologie.

23-07-2009

Hoogleraar vergelijkende wetenschapsgeschiedenis Wijnand Mijnhardt was op 23 juli te horen in het programma PepTalk op BNR Nieuwsradio. In deze aflevering konden luisteraars reageren op de stelling van presentator Prem Radhakishun: "Stop de dominantie van Holland." De term Holland als aanduiding voor geheel Nederland is volgens hem discriminerend voor de andere provincies. Wijnand Mijnhardt legde uit dat de veronachtzaming van de andere provincies dan (Noord- en Zuid-)Holland historisch gegroeid is, omdat het gewest Holland eeuwenlang de politieke en economische kern van Nederland vormde. Tijdens de uitzending trad Mijnhardt op als deskundige die de reacties van de luisteraars duidde.

22-07-2009

Op 22 juli is Joep Schenk MA te gast bij Hoe?Zo! Radio (Teleac, Radio 5). Hij schreef bij het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht het jubileumboek Groningen-gasveld vijftig jaar - kloppend hart van de Nederlandse gasvoorziening, in opdracht van de Nederlandsche Aardolie Maatschappij. Aardgas is sinds de vondst van het aardgasveld bij Slochteren cruciaal voor de Nederlandse energievoorziening én voor de economie. Met het boek Groningen-gasveld vijftig jaar legt Joep Schenk in vier hoofdstukken op toegankelijke wijze de geschiedenis van Nederlands grootste bodemschat bloot.

19-07-2009

Emeritus hoogleraar interculturele theologie Karel Steenbrink heeft medewerking verleend aan het programma Hemelreis van de Profeet, dat op 19 juli 2009 werd uitgezonden door de Nederlandse Moslimomroep. Het programma gaat over de hemelreis van de profeet Mohammed (Miraj, dit jaar op 19 juli) vanuit het perspectief van soennieten, shi’ieten, ahmadiyya’s en soefies. Centraal staat de vraag: hoe geven gelovigen en deskundigen vandaag de dag betekenis aan de overlevering?

18-07-2009

In de Telegraaf van 18 juli kwam Jacomine Nortier ook aan het woord in een artikel over een pleidooi van 14 hoogleraren om het Nederlands als voertaal op universiteiten te behouden. Volgens haar wordt vooral in het Engels gedoceerd om meer studenten uit het buitenland aan te trekken. "Als we echt meer internationale studenten willen trekken, zal er in de eerste plaats iets gedaan moeten worden aan de problemen rond huisvesting en verblijfsvergunningen."

16-07-2009

Oscar GelderblomVPRO's Noorderlicht Nieuws presenteert de 8 teams die genomineerd zijn voor de Academische Jaarprijs. In elke aflevering komt een team aan het woord. Het team onder leiding van de Utrechtse economisch historici dr. Oscar Gelderblom en dr. Joost Jonker, dat genomineerd is met 'Het Spel van de Gouden Eeuw', is te zien op donderdag 16 juli op Nederland 3 om 20.30 uur (herhaling 21 juli Nederland 2, 10.00 uur). Volg de teams en hun weblogs op www.academischejaarprijs.nl.

14+18-07-2009

Er was veel media-aandacht voor het internationale congres over meertaligheid dat van 8 tot 11 juli plaatsvond in Utrecht. Taalwetenschapper Jacomine Nortier, een van de organisatoren van het congres en auteur van het onlangs verschenen Nederland meertalenland, was onder meer te gast in het programma Hoe?Zo! Radio van Teleac op 14 juli. Op 18 juli publiceerde de Telegraaf een interview met haar. Ze betoogt dat het goed is dat migranten hun moedertaal blijven spreken. Een goede beheersing van de moedertaal is namelijk essentieel voor de taalontwikkeling van een kind. Ook in diverse rubrieken van de Wereldomroep is aandacht besteed aan het congres en het boek van Jacomine Nortier.

14-07-2009

Op 14 juli wijdde de Volkskrant een groot artikel aan het fenomeen André Rieu. Hierin komt ook hoogleraar muziekwetenschap Emile Wennekes aan het woord. Volgens hem is de populaire violist "geen virtuoos". Wennekes vergelijkt Rieu met Herman Brood: "Brood was ook geen goede pianist, geen goede zanger, geen goede componist. Maar de optelsom was dat hij toch heel belangrijk was voor de muziek."

07-2009

In het juli/augustusnummer van Ons Amsterdam, het maanblad over heden en verleden van Amsterdam, worden Emile Wennekes en Wim T. Schippers geïnterviewd tijdens een wandeling rondom de plaats waar vroeger het Paleis voor Volksvlijt stond. Wennekes is voorzitter van de door Wim T. Schippers geïnitieerde stichting die ijvert voor de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt. Het artikel is te vinden op pag. 294-295.

09+16-07-2009

Maaike BleekerIn het VPRO-programma Noorderlicht Nieuws komt deze zomer elke aflevering een team aan het woord dat is genomineerd voor de Academische Jaarprijs. In de uitzending van 9 juli was de beurt aan een team van de Universiteit van Amsterdam, waarin ook de Utrechtse hoogleraar theaterwetenschap Maaike Bleeker deelneemt. Om beter te begrijpen wat er achter de spanningen in onze multiculturele samenleving ligt, onderzoekt het team wat discriminatie eigenlijk is. Niemand wil discrimineren, waarom gebeurt het dan toch? Als de onderzoekers de prijs winnen willen ze een film over hun onderzoek maken. Oscar GelderblomJoost JonkerZoals al eerder is aangekondigd, was in de uitzending van 16 juli het Utrechtse team onder leiding van economisch historici dr. Oscar Gelderblom en dr. Joost Jonker te zien, dat genomineerd is met 'Het Spel van de Gouden Eeuw'.

07-2009

Prof. dr. Maarten Prak, hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis en directeur van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur, staat op de voorpagina van de nieuwste editie van Geestesoog, het kwartaalblad van NWO-Geesteswetenschappen. Sinds februari is Prak lid van het NWO-Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen.

juni

27-06-2009

Cultuurwetenschapper Koen Leurs MA reageerde op de opiniepagina in NRC Handelsblad van 27 juni op classicus Anton van Hooff, die vindt dat de Grieken niet mogen zeuren over teruggave van delen van de marmeren Parthenontempel die al 200 jaar in Londen zijn tentoongesteld. Leurs stelt dat de Grieken recht hebben op autonomie over hun cultureel erfgoed.

23-06-2009

Wibo Bakker, deskundige op het gebied van huisstijlen en communicatie, is op dinsdag 23 juni te horen in het VPRO-radioprogramma De Avonden. Hij promoveerde op 12 juni aan de faculteit Geesteswetenschappen op een onderzoek naar de ontwikkeling van huisstijlen in de jaren '60 en '70 in Nederland. In een interview van ca. 20 minuten, dat omstreeks 19.30 begint, vertelt hij over zijn onderzoek.

06-2009

van links naar rechts Jeroen Koch, Dik van der Meulen, Jeroen van ZantenHet Prins Bernhard Cultuurfonds draagt € 680.000 bij aan een biografieënreeks over koningen Willem I, II en III, die in de komende vier jaar wordt geschreven bij het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. Op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds staat het project "in de kijker" met een informatief filmpje over het belang en de opzet van het project. De auteurs, Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen vertellen over de betekenis van resp. Willem I, II en III voor de Nederlandse cultuur, en hoe ze in de biografieën tot een integrale analyse hopen te komen van het politieke én het persoonlijke leven van de vorsten.

13-06-2009

Op 13 juni publiceerde de Volkskrant een groot interview met de vooraanstaande Canadese filosoof Charles Taylor, die in mei te gast was bij het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht. In zijn nieuwe boek Een seculiere tijd keert Taylor zich tegen militante atheïsten, zoals Richard Dawkins, die ervan overtuigd zijn dat wetenschap religie overbodig maakt.

09-06-2009

Op 9 juni organiseerden Studium Generale en de Faculteitsvereniging Utrechtse Filosofiestudenten (FUF) een symposium over vrijheid van meningsuiting en religiekritiek. ScienceGuide was erbij en deed verslag.

06-06-2009

De Volkskrant wijdde op 6 juni een groot artikel aan de vraag hoe de wereld er ná de kredietcrisis uit zal zien. "De crisis is een keerpunt, dat weten we inmiddels wel. Maar kunnen we inmiddels ook al zien welke richting het uitgaat?" En wat kunnen we daarbij leren van het verleden? Een van de deskundigen die hierop hun visie geven is hoogleraar bedrijfsgeschiedenis Keetie Sluyterman.

04-06-2009

Dr. Freek Bakker, universitair docent interreligieuze dialoog en Indische religies, kwam aan het woord in een artikel op de voorpagina van Trouw van 4 juni (met vervolg in de bijlage De Verdieping) naar aanleiding van het bezoek van de dalai lama aan Nederland. Het hoge voetstuk waarop de dalai lama staat, vertoont scheurtjes, zo schetst het artikel. Een groot verwijt is bijvoorbeeld dat de dalai lama niet zo geweldloos zou zijn als hij beweert. Volgens Bakker is die kritiek deels terecht. Enkele andere verwijten, bijvoorbeeld dat de dalai lama uit zou zijn op macht en dat hij vrouwonvriendelijk is, zijn volgens Bakker niet terecht. Hij constateert dat de dalai lama vooralsnog op zijn voetstuk blijft staan en dat de kritiek blijft voorbehouden aan een 'klein groepje insiders'.

03-06-2009

In de Groene Amsterdammer van 3 juni staat een groot opiniestuk van Maarten Prak, hoogleraar economische en sociale geschiedenis en directeur van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) van de Universiteit Utrecht. Prak reageert op het stuk van René Boomkens, Thomas von der Dunk, René Gabriëls en André Klukhuhn in de Groene Amsterdammer van 20 mei. Hij is allerminst overtuigd van hun bewering dat de Nederlandse universiteit een bedrijf is geworden. Een aantal van de veranderingen in het hoger onderwijs van de afgelopen decennia die Boomkens c.s. betreuren, hebben volgens Prak juist positief effect gehad.

03-06-2009

Het Parool van 3 juni besteedt aandacht aan het themanummer van Kunstschrift, dat geheel is gewijd aan het werk van striptekenaar, architect en vormgever Joost Swarte. Het Parool citeert de analyse die hoogleraar kunsttheorie Jeroen Stumpel in Kunstschrift geeft van Swartes striptekeningen uit de jaren '50.

mei

29-05-2009

Waarom spreken we tegen kinderen vaak in de derde persoon over onszelf, zo vraagt Maaike van Bemmel zich af in NRC.next van 29 mei. Haar vraag wordt beantwoord door twee deskundigen, waaronder taalwetenschapper Maartje de Klerk, onderzoekscoördinator van het babylab van het Utrecht Institute of Linguistics OTS. Zij legt uit dat dit een van de kenmerken is van 'mammiaans', de vereenvoudigde taal waarin ouders tegen hun kinderen praten. Sommigen menen dat mammiaans niet nodig is voor de taalverwerving van een kind. De Klerk is het daar niet mee eens: zij stelt dat 'mammiaans' van belang is voor de ontwikkeling van het semantisch netwerk van een kind.

29-05-2009

In het Algemeen Dagblad van 29 mei geeft militair historicus dr. Christ Klep commentaar op de voordracht van commando-kapitein Marco Kroon voor de Militaire Willems-Orde. Deze hoogste onderscheiding voor dapperheid werd voor het laatst uitgereikt in 1955. De toekenning aan Kroon kan volgens Klep deels als een politiek signaal worden gezien: "Zo wordt de boodschap afgegeven dat vredesmissies gevaarlijke operaties kunnen zijn en dat daar dus bij gevochten moet worden, zoals in Afghanistan." 

29-05-2009

Naar aanleiding van het grote feministische congres dat van 4 t/m 7 juni in Utrecht plaatsvindt is prof. Rosemarie Buikema op vrijdag 29 mei te gast in het Wetenschapscafé van Hoe?Zo! Radio (Teleac). Metro van 27 mei en de website van RTV Utrecht vermeldden de aankondiging van het congres.

27-05-2009

Christ Klep komt deze week ook aan het woord in een groot artikel over militaire ethiek in de Groene Amsterdammer van 27 mei. Volgens Klep kunnen ethische regels niet garanderen dat het geweld van militairen in de hand wordt gehouden. Het zijn vaak personen met een hoog ethisch besef die het hardst tekeer gaan.

20-05-2009

Dr. Barbara Titus, universitair docent muziekwetenschap, was woensdag 20 mei een uur lang te gast in het programma Tchongcast (VPRO, Radio 6), waarin zij vertelde over haar onderzoek naar maskanda, de straatmuziek van de Zoeloes in Zuid-Afrika. Maskanda ontstond aan het begin van de 20ste eeuw als een mengelmoes van Afrikaanse en Europese muziekpraktijken en spreekt sinds enkele jaren een groeiend publiek buiten Zuid-Afrika aan. Resultaten van Titus’ veldwerk in Durban werden afgewisseld met muzikale voorbeelden van stijlen en genres die aan de maskanda van vandaag ten grondslag liggen: van de igogogo (gitaar van een olieblik met vissnoer) tot Paul Simons Graceland.

20-05-2009

In NRC.next van 20 mei komt Neerlandicus dr. Daniël Janssen aan het woord in een artikel over taalgebruik in kantoren. "Taal is een manier om te laten zien waar je je plezierig voelt. Zodra iemand bij een groep wil horen probeert hij zo snel mogelijk het jargon van die groep eigen te maken." Door het gebruik van ingewikkelde termen proberen werknemers, en ambtenaren in het bijzonder, bovendien te imponeren, aldus Janssen.

18-05-2009

Een onalledaags 'media-optreden' van prof. Paul van den Hoven op 18 mei. Zijn foto is te zien in de Chinese krant Morden Express, de op één na grootste krant in de provincie Jiangsu. Het bijbehorende bericht gaat over de opvoering van een opera van maar liefst 6 uur. Er wordt vermeld dat de Kunqu Opera zo boeiend was dat zowel kinderen als buitenlanders er met plezier naar keken. De foto van Paul is hiervan het bewijs.

14-05-2009

Er is de afgelopen dagen in de media veel te doen geweest over de debuutroman Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje. Zwarte vrouwen zouden hierin worden afgeschilderd als lustobject. Het Parool van 14 mei doet verslag van een door Women Inc. georganiseerd debat tussen de schrijver en een aantal kritische of zelfs ronduit boze vrouwen. Een van de deelnemers was prof. Gloria Wekker, hoogleraar gender en etniciteit. Zij wees Vuijsje op zijn verantwoordelijkheid als schrijver.

13-05-2009

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement pleit Geert Buelens in zijn tweewekelijkse opiniestuk in De Morgen op 13 mei voor de vorming van Europese partijen met een heldere toekomstvisie voor de EU. In de huidige Europese fracties zitten politici met sterk uiteenlopende opvattingen bij elkaar, wat de verkiezingen volgens Buelens tot "een aanfluiting" maakt en de politieke transparantie bepaald niet ten goede komt.

12-05-2009

Jørgen NielsenLucien van LiereHet Reformatorisch Dagblad van 12 mei berichtte over de studiedag bij het Centrum IIMO over het document A Common Word uit 2007, de wereldwijde verklaring van 138 moslimgeleerden uit alle islamitische tradities over de belangrijkste overeenkomsten tussen islam en christendom. Sprekers waren onder andere prof. dr. Jørgen Nielsen, bekleder van de Belle van Zuylen-wisselleerstoel aan de Universiteit Utrecht, en dr. Lucien van Liere van het departement Godgeleerdheid.

06-05-2009

De Groene Amsterdammer van 6 mei schetst een portret van drie jonoge geëngageerde hoogleraren in de literatuurwetenschap: Thomas Vaessens (Universiteit van Amsterdam), Geert Buelens (Universiteit Utrecht) en Jos Joosten (Radboud Universiteit Nijmegen). Zij mengen zich actief in het maatschappelijke en literaire debat, ze deconstrueren smaakoordelen over literatuur en zijn tegelijkertijd zelf smaakmakers. 

april

04-05-2009

In de NOS-televisieuitzending van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei gaf militair historicus dr. Christ Klep commentaar bij een documentaire over de ramp die zich voltrok in het stadhuis van Heusden in november 1944. Luttele uren vóór de bevrijding werd de toren van het stadhuis opgeblazen door de Duitsers. Daarbij kwamen 134 mensen om het leven, die schuilden in de kelder onder het stadhuis. De verantwoordelijken voor deze tragedie zijn nooit opgespoord. Christ Klep licht onder meer toe waarom het zo moeilijk is om precies vast te stellen wie schuldig zijn aan deze daad.

04-05-2009

Het Duitse weekblad Der Spiegel van 4 mei besteedde aandacht aan het onderzoek van prof. dr. Leonard Rutgers in de Calixtus-catacombe in Rome. Aan de hand van botonderzoek bij skeletten in deze oudste christelijke catacombe heeft Rutgers vastgesteld dat de vroege christenen in Rome leefden van een dieet dat hoofdzakelijk uit zoetwatervis bestond. 

29-04-2009

Voor het katern De Gedachte van de Belgische krant De Morgen schrijft prof. dr. Geert Buelens elke twee weken een opiniestuk. Op 29 april gaf hij zijn visie op de documentaire Het onvoltooide land van de Belgische omroep Canvas. De documentaire geeft in vier afleveringen een overzicht van de geschiedenis van de Belgische staatshervorming. Na het zien van de eerste aflevering constateert Buelens dat de makers er met zevenmijlslaarzen doorheen gaan en de hoge verwachtingen vooralsnog niet waarmaken: "O, wat hadden deze kenners prachtige tv kunnen maken als ze er rustig de tijd voor hadden durven of mogen nemen. Al te veel informatie werd hier in een al te krap halfuur gegoten."

25-04-2009

Op 25 april was het 35 jaar geleden dat in Portugal de Anjerrevolutie een eind maakte aan de dictatuur van het Salazar-regime. Trouw wijdde op die dag een achtergrondartikel aan de vraag hoe Portugal zich sindsdien heeft ontwikkeld. Aan het woord komt hoogleraar Portugees prof. dr. Paulo de Medeiros, die zelf opgroeide in de dictatuur.

24-04-2009

Egyptische archeologen beweren het graf van Cleopatra en Marcus Antonius te hebben gevonden. Historicus dr. Rolf Strootman gaf in de Tros Nieuwsshow (Radio 1) van 24 april zijn commentaar op dit spectaculaire nieuws. Volgens hem is er op dit moment nog geen enkel hard bewijs dat het inderdaad het graf van Cleopatra is, maar valt het evenmin op voorhand uit te sluiten.

23-04-2009

Op 23 april is communicatiekundige dr. Frank Jansen te gast in Hoe?Zo! Radio (Teleac, radio 5, 21.00-22.00 uur). Hij betoogt dat e-mail, sms en msn geen verarming van de taal veroorzaken, maar dat de jeugd van tegenwoordig juist heel wat taalgevoel opsteekt via de toetsen van mobiel en computer.

22-04-2009

Op 22 april sprak Rick de Graaff in een interview met Campus Radio over de plannen van de faculteit voor een educatieve minor voor het komend jaar. Rick de Graaff, verbonden aan het IVLOS, is onderwijskundig adviseur voor de faculteit Geesteswetenschappen en lid van de projectgroep educatieve minor alfa-gamma. Op 21 april ging de Tweede Kamer akkoord met het plan van een educatieve minor met een onderwijsbevoegdheid. In het interview reageert De Graaff op uitspraken van Jurjen van den Berg van de Algemene Onderwijsbond, die tegenstander is van het plan. Beluister het interview (het item start bij 4:00 minuten, het interview is vanaf 7:30 minuten).

23-04-2009

In dagblad Spits van 23 april komt militair historicus dr. Christ Klep aan het woord in een artikel over de vraag of de Joint Strike Fighter net zo'n legendarisch gevechtstoestel zal worden als bijvoorbeeld de Fokker D.VII en de F-22.

22-04-2009

In het Vlaamse dagblad De Morgen van 22 april schrijft hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde en columnist van De Morgen prof. dr. Geert Buelens over "het 'slechte geweten' en het 'selectieve geheugen' van Benno Barnard." Hij reageert hiermee op een stuk van Benno Barnard dat een dag eerder in dezelfde krant verscheen. Volgens Barnard behoort Buelens tot de intellectuelen die nog "vastzitten in het oude discours, waarin het Vlaams Belang als erfgenaam van de collaboratie onze grootste vijand is", en die het nieuwe gevaar van de radicale islam niet onderkennen. Buelens stelt in zijn repliek dat hij "niet zie[t] hoe zijn [Barnards] extreme verwerping van de islam de maatschappelijke problemen ook maar een stap dichter bij een oplossing kan brengen."

18-04-2009

Weekblad Elsevier van 18 april gedenkt de op 30 maart overleden organist en musicoloog dr. Gert Oost. Bijna veertig jaar was Gert Oost verbonden aan de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Hij wordt herinnerd als een veelzijdig musicus die de theorie en de praktijk als geen ander met elkaar wist te verbinden.

16-04-2009

In het kader van het IMAGINE Fantastic Film Festival in Amsterdam was promovendus Teun Dubbelman op 16 april te gast in het radioprogramma De Avonden (VPRO, radio 6). Samen met game-journalist Niels 't Hooft sprak hij over de relatie tussen games, verhalen en cinema. Dubbelman werkt binnen het onderzoeksprogramma GATE (Game Research for Training and Entertainment) aan een proefschrift over de manier waarop verhalen in games worden gecreëerd en hoe zij de effectiviteit kunnen vergroten van educatieve games.

16-04-2009

Op 16 april stellen tien decanen van faculteiten Geesteswetenschappen, waaronder onze eigen decaan prof. dr. Wiljan van den Akker, enkele "ongemakkelijke waarheden" ter discussie op ScienceGuide. Ook geven ze aan hoe zij het rapport-Cohen (Duurzame Geesteswetenschappen) serieus willen oppakken. De decanen zien kansen, maar hun zorgen zijn niet minder.

15-04-2009

Op 15 april verscheen in het Belgische tijdschrift Knack een interview met Maarten van Rossem over zijn visie op de rol van president Obama.

13-04-2009

OGC-promovenda Martine Veldhuizen geeft maandagavond 13 april in het tv-programma De Wereld Draait Door (Nederland 3, 19.30 uur) een flitspresentatie in het kader van het onderdeel 'De jonge honden van de wetenschap'. Ze doet onderzoek naar opvattingen over 'fout' spreken, zoals schelden, roddelen en liegen, in Nederlandse teksten in de late middeleeuwen (1350-1550). Deze teksten laten een bewustzijn zien van de verbindende of ontwrichtende kracht van gesproken woorden op de laatmiddeleeuwse samenleving.

11-04-2009

In de uitgave van 11 april berichtte de Times uitgebreid over het onderzoek van Leonard Rutgers naar de sociale oorsprong van de eerste christenen. 

11-04-2009

Menno Lievers zette op 11 april in NRC Handelsblad met zijn uitgebreide beschouwing Filosofie is geen strenge wetenschap meer maar een themafeest voor tv-shows en dagtrips een discussie in gang over de positie van de academische filosofie in de samenleving.

10-04-2009

Ook in het Nederlands Dagblad van 10 april vinden we een bespreking van Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens.

10-04-2009

In het Nederlands Dagblad van 10 april wordt het proefschrift van Dirk-Jan Verdonk Het dierloze gerecht “onverschrokken” genoemd. Tubantia maakt op 17 april eveneens melding van het proefschrift.

08-04-2009

De Kunst- en Wetenschapslezing die dr. Ann-Sophie Lehmann op 8 april gaf bij Studium Generale is Lezing van de week in NRC.next. In de lezing "Wat de hand weet en vertelt" stelt ze dat kennis van het creatieve proces leidt tot een andere beleving en waardering van kunst. Bekijk de lezing online op www.sg.uu.nl/prog/2009a/klukhuhn.html.

08-04-2009

Hoogleraar moderne letterkunde Geert Buelens heef de ABN AMRO Bank Prijs voor Beste Non-Fictie Boek gewonnen voor zijn boek Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog. Knack Magazine van 8 april noemt hem "de vaandeldrager van een nieuwe lichting literatuursociologische geschiedschrijvers."

04-04-2009

Het Reformatorisch Dagblad van 4 april deed verslag van de studiedag die Centrum IIMO op 3 april organiseerde over het Global Christian Forum en de zoektocht naar oecumene.

02-04-2009

Op de jaarlijkse conferentie van het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte hield dr. Henk van den Belt van het departement Godgeleerdheid een lezing over de katholiciteit van de kerk. Hij pleit voor het opgeven van "eigen identitymarkers en sjibbolets". Het Nederlands Dagblad publiceerde de lezing op 2 april en het Reformatorisch Dagblad van diezelfde dag gaf een samenvatting.

maart

30-03-2009

In het Financieele Dagblad van 30 maart geeft hoogleraar televisiegeschiedenis Sonja de Leeuw commentaar op de kansen van aspirant-omroepen Wakker Nederland en PowNed om tot het publieke bestel toe te treden.

30-03-2009

van links naar rechts Willem van Asselt, Frits Broeyer, Anton HoutepenHet Reformatorisch Dagblad van 30 maart doet verslag van een drietal lezingen die oud-docenten Willem van Asselt en Frits Broeyer en emeritus prof. Anton Houtepen van het departement Godgeleerdheid hielden op de Universiteitsdag op 28 maart. De lezingen zijn uitgegeven in het boek 750 jaar Dom en rondom, dat ter gelegenheid van de Dies Natalis 2009 van de Universiteit Utrecht is verschenen bij uitgeverij Parthenon.

28-03-2009

De Volkskrant  van 28 maart wijdt een groot artikel aan het promotieonderzoek van Dirk-Jan Verdonk naar de geschiedenis van het vegetarisme. Verdonk promoveert op 8 april. Zijn proefschrift verschijnt bij uitgeverij Boom onder de titel Het dierloze gerecht, een vegetarische geschiedenis van Nederland.

28-03-2009

Het AD/Utrechts Nieuwsblad van 28 maart zet vrouwelijk talent aan de Universiteit Utrecht in de schijnwerper. Aan het woord komt onder andere Sigrid Merx, junior docent-onderzoeker Theater-, Film- en Televisiewetenschap en uitgeroepen tot Jong Docententalent 2009.

27-03-2009

In Hart en ziel van de Volkskrant is taalwetenschapper Henk Pander Maat één van de geïnterviewden bij het artikel "Het geluk van betrokken vaders." Hij vertelt over zijn persoonlijke opvattingen over de inbreng van de vader in de opvoeding: "Vaak is de ene ouder empathisch, de ander wat afstandelijker. Dat is goed, want beide rollen zijn nodig."

27+30+31-03-2009

van links naar rechts Jeroen Koch, Dik van der Meulen, Jeroen van ZantenMet een royale subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan Jeroen Koch, Dik van der Meulen en Jeroen van Zanten bij het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) de biografieën schrijven van de Nederlandse vorsten Willem I, II en III. Het 'driekoningenproject' kreeg aandacht in het Nederlands Dagblad van 27 maart, het Reformatorisch Dagblad van 30 maart en de Volkskrant van 31 maart.

26-03-2009

Twee artikelen verschenen er in de Volkskrant over de nieuwe uitgave van de liederen van Hadewijch, waaraan prof. Louis Peter Grijp, hoogleraar Nederlandse liedcultuur, heeft meegewerkt: een kort nieuwsbericht op 27 maart en een zeer uitgebreid artikel over Hadewijch op 26 maart.

19+24-03-2009

De 41ste en laatste promotie die hoogleraar missiologie Jan Jongeneel als eerste promotor meemaakte, ging niet onopgemerkt voorbij. Op 19 maart publiceerde het Reformatorisch Dagblad een interview met Jongeneel, en op 24 maart Trouw.

17-03-2009

Dr. Kornee van der Haven was dinsdag 17 maart te gast bij het historisch programma Graven aan de Amstel van de radiozender AmsterdamFM. Hij werd geïnterviewd over zijn proefschrift Achter de schermen van het stadstoneel. Theaterbedrijf en toneelpolemiek in Amsterdam en Hamburg 1675-1750 waarop hij vorig jaar aan de Universiteit Utrecht promoveerde.

13-03-2009

Hoogleraar Muziekwetenschap Emile Wennekes was op 13 maart te zien op de Amsterdamse tv-zender AT5 in de serie De canon van Amsterdam. Het programma besteedde aandacht aan het Paleis voor Volksvlijt, het onderwerp waarop Wennekes tien jaar geleden promoveerde. Hij is voorzitter van de door Wim T. Schippers geïnitieerde stichting die ijvert voor de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt. In De canon van Amsterdam kwam Wennekes samen met Schippers aan het woord.

13-03-2009

Het Reformatorisch Dagblad deed op 13 maart uitvoerig verslag van een lezing over Calvijn en Schriftgezag door dr. Henk van den Belt, bijzonder hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond. Hij is van mening dat Calvijn een zekere onbevangenheid in zijn visie op Bijbel en wetenschap had, die latere theologen zijn kwijtgeraakt.

12-03-2009

In AD/Haagsche Courant van 12 maart komt dr. Wil Hildebrand, universitair docent bij het departement Media- en Cultuurwetenschappen, aan het woord in een artikel over community art. Deze vorm van kunst, waarin de gemeenschap zelf participeert, staat volgens hem in Nederland nog in de kinderschoenen.

10+11-03-2009

Van links naar rechts Louis Grijp, Dieuwke van der Poel, Els Stronks, Truus van BuerenEr was flink wat publiciteit voor het project Dutch Songs Online van prof. dr. Louis Grijp, dr. Dieuwke van der Poel en dr. Els Stronks, waaraan NWO een grote subsidie heeft toegekend. Op 10 maart publiceerde nu.nl er een bericht over. Daarin werd ook een ander  Utrechts project genoemd dat een subsidie van NWO heeft ontvangen, het onderzoek naar middeleeuwse memoria (Medieval Memoria Online) van dr. Truus van Bueren. Op 11 maart kreeg Dutch Songs Online aandacht in Spits, de Volkskrant, de Twentse Courant Tubantia en Dagblad van het Noorden. In het VPRO-radioprogramma De avonden (Radio 6) legde Dieuwke van der Poel op 11 maart uit welke informatie er in deze nieuwe database van Nederlandse liederen wordt opgenomen en waarom dat zo interessant is.

09-03-2009

Dr. Freek Bakker, stafmedewerker van het Centrum IIMO en docent interreligieuze dialoog en hindoeïsme en boeddhisme aan het departement Godgeleerdheid, werd op 9 maart geïnterviewd in het programma EditieNL van RTL 4 over de toename van het boeddhisme in Nederland. Wanneer is men eigenlijk een boeddhist?

06-03-2009

In NRC Handelsblad van 6 maart stonden twee opiniestukken van economisch historicus prof. dr. Jan Luiten van Zanden. In het artikel "Nederland schiet in kramp bij crisis" stelt hij dat "de Nederlandse politiek niet erg goed is in depressiemanagement", en dat de "conservatieve reflex" van bestuurders zowel in de jaren '30 als in de jaren '70 de crisis alleen maar verergerde. Minister Bos en premier Balkenende moeten oppassen dat ze niet weer dezelfde fouten maken. In "Nationalisering van banken geeft nodige adempauze" legt Van Zanden uit waarom het financiële systeem stabieler was toen niet alle banken beursgenoteerde nv's waren.

06-03-2009

Het uitzonderlijk hoge aantal van 41 promoties dat hoogleraar Missiologie Jan Jongeneel als eerste promotor heeft bijgewoond haalde het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad van 6 maart. Jongeneels 41e en laatste promotie is die van Emmanuel Addo op 24 maart.

06-03-2009

Op 6 maart deed het Reformatorisch Dagblad verslag van een studiedag over spiritualiteit in de hedendaagse Russische orthodoxie, die het Centrum IIMO van de faculteit Geesteswetenschappen samen organiseerde met Kerk in Actie.

05-03-2009

Op 5 maart wijdde het Reformatorisch Dagblad een artikel aan de aanstelling van Joris van Eijnatten als hoogleraar Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht per juli 2009. Van Eijnatten beschouwt zijn benoeming in Utrecht als "een eer". De leerstoel Cultuurgeschiedenis was vacant sinds prof. dr. Wijnand Mijnhardt, als directeur van het universitaire Descartes Centre, de persoonlijke leerstoel Vergelijkende Wetenschapsgeschiedenis had aanvaard.

05-03-2009

Na het succesvolle EO-programma Van Rossem in Amerika start op donderdag 5 maart bij de NCRV een nieuw programma gepresenteerd door Maarten van Rossem. In de zesdelige reeks Op reis met Van Rossem gaat de Utrechtse historicus op zoek naar de schoonheid en verscheidenheid van het Nederlandse cultuurlandschap.

03-03-2009

Het promotieonderzoek van theoloog en zendeling Glen Robertson, over de positie van zigeuners of Roma in de kerk van Slowakije, wordt uitvoerig besproken in het Reformatorisch Dagblad van 3 maart. Robertson stelt dat de Roma op alle terreinen van de samenleving worden gemarginaliseerd, óók in de kerk. Hij promoveerde op 2 maart.
februari

27-02-2009

In het Nederlands Dagblad van 27 februari komt Sjef Barbiers, hoogleraar Variatielinguïstiek van het Nederlands, aan het woord over een groot onderzoek naar dialecten waarvan hij een van de uitvoerders was. Er wordt vaak gedacht dat dialecten een eenvoudige vorm van de standaardtaal zijn. Barbiers is het daar niet mee eens en betoogt dat dialecten taalkundig minstens zo interessant zijn als de

26-02-2009

Op 26 februari was historicus Maarten van Rossem te gast bij Pauw en Witteman, naar aanleiding van de vertoning van Geert Wilders’ film Fitna in de Verenigde Staten. In een interview met CNN stelde Wilders dat Europa zou kunnen leren van de vrijheid van meningsuiting die de Amerikanen kennen. Volgens Van Rossem is het “lichtelijk onzinnig” om Amerika voor te stellen als “paradijs van de vrije meningsuiting,” en spreekt Wilders zichzelf tegen als hij de koran wil verbieden.

26-02-2009

Donderdag 26 februari was een mooie GW-televisieavond. In actualiteitenrubriek NOVA kwam sociaal-economisch historicus Erik Nijhof aan het woord over het akkoord van Wassenaar uit 1982. Werkgevers en werknemers spraken toen af om de lonen te matigen in ruil voor werktijdverkorting; hét symbool van het Nederlandse poldermodel. Sommige economen pleiten nu voor een nieuw akkoord in de traditie van Wassenaar, om de crisis te bestrijden. In NOVA blikten betrokkenen terug op de gebeurtenissen in 1982 en plaatste Erik Nijhof het akkoord in een historisch perspectief.

21+26-02-2009

De ontdekking van onbekende teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa door promovendus Michaël Stoker kreeg aandacht in de Gooi- en Eemlander van 21 februari en in het AD/Utrechts Nieuwsblad van 26 februari.  

21-02-2009

Economisch historicus prof. Jan Luiten van Zanden komt aan het woord in het hoofdartikel van Elsevier van 21 februari, over de vraag of het terecht is om de huidige economische crisis te vergelijken met die in de jaren '30. Van Zanden: "In de jaren dertig was een bank redden nog peanuts."

20-02-2009

De Groene Amsterdammer, die verschijnt op 20 februari, publiceert een groot interview met militair historicus Christ Klep. Hij promoveerde op 3 februari op het proefschrift Somalië, Rwanda, Srebrenica. De nasleep van drie ontspoorde vredesmissies. Voor hem heeft de Nederlandse commotie rond Irak een hoog déjà vu-gehalte. Het onderzoek dat de commissie-Davids gaat doen is volgens hem "verspilde moeite": "Wat je ook aan feiten achterhaalt, de discussie zal altijd gaan over wie verantwoordelijk was. Een onafhankelijke commissie kan rapporten schrijven van twintigduizend bladzijden en dan nóg heeft ze de verantwoordelijkheidsvraag niet opgelost."

19+24-02-2009

De 'mediahype' rondom het proefschrift van taalwetenschapper Jentine Land woedde nog even voort. Naar aanleiding van haar onderzoek naar teksten in VMBO-leerboeken werd ze geïnterviewd in NRC (19 februari). Hetzelfde interview verscheen ook in NRC Next (24 februari). Ook de Telegraaf wijdde op 21 februari een bericht aan Lands onderzoek.

19-02-2009

De ontdekking van enkele onbekende teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa door letterkundige Michaël Stoker krijgt aandacht in de Gooi- en Eemlander op 18 februari (het artikel verschijnt in de gedrukte krant op 19 februari). Uit de teksten komt naar voren dat Pessoa's opvattingen over Nederland en België niet bepaald positief waren.

18-02-2009

De economische crisis bereikt ook Utrecht. In het programma U Vandaag zendt RTV Utrecht op 18 februari een reportage en een gesprek uit met Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Economische Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht (het item begint op 7:55 min.).

02-2009

Jentine Land veroorzaakte met haar promotie op teksten voor vmbo-leerboeken een ware mediahype. Zij verscheen met haar onderzoek op vele plaatsen, waaronder: NOS nieuws op radio 1, radio 4 en 3FM, NPS op radio 5 (Hoe?Zo!, Teleac), BNR-radio, Trouw, Leeuwarder Courant, Brabants Dagblad, het tijdschrift J/M en het Onderwijsblad.

12+13-02-2009

Nico Landman, islamoloog aan het departement Godgeleerdheid, wijst er in een artikel in het Nederlands Dagblad (12 februari) en Trouw (13 februari) op dat het debat over evolutieleer versus scheppingsverhaal niet alleen in christelijke maar ook in moslimkringen wordt gevoerd.

07-02-2009

Ter gelegenheid van het Darwin-jaar verscheen er ook een artikel van universiteitshoogleraar en hoogleraar Wijsbegeerte Herman Philipse in Trouw van 7 februari. Hij betoogt dat we niet, zoals Dostojevski, bang hoeven te zijn dat de moraal verdwijnt door de evolutietheorie.

02-02-2009

Ook de actie van student geschiedenis Coen Brummer, samen met hogeschool-student André Weststrate, tegen de creationisme-folder die christelijke organisaties deze dagen verspreiden, heeft veel publiciteit gekregen. De initiatiefnemers van de brievenbussticker "'Nee, géén creationisme - Ja, wél Darwin" publiceerden onder meer een opiniestuk in NRC Next op 2 februari. Een overzicht van alle media-aandacht op www.coenbrummer.nl.

04-02+31-01-2009

Promovenda Jentine Land haalde Trouw van 4 februari en de Leeuwarder Courant van 31 januari met haar onderzoek naar lesboeken voor het vmbo. De leerlingen hebben meer baat bij lesboeken met gewone teksten dan bij teksten in 'Jip-en-Janneke-taal', zo blijkt.

03-02-2009

Frits van Oostrom en Job Cohen spraken met ScienceGuide (3 februari) over hoe het verder moet en kan met de alfa-opleidingen en -wetenschappen. “Duidelijk is dat het zoveel beter en rijker zou kunnen. We kunnen aan de geesteswetenschappen zoveel meer hebben,” onderstreept Cohen.
januari

28-01-2009

Op woensdag 28 januari was Geert Buelens te gast als vertegenwoordiger van de faculteit in het live televisieprogramma Dichter des Vaderlands van de NPS (Nederland 2), waarin de nieuwe Dichter des Vaderlands bekendgemaakt werd.

28-01-2009

Het Leidsch Dagblad en de Leeuwarder Courant maakten melding van een optreden van Bert Theunissen in Salon Boerhaave. Hij gaf er woensdag 28 januari een lezing over “De verandering van Us Mem naar turbokoe, of hoe boeren en wetenschappers de Friese melkkoe veranderden”.

27-01-2009

Joel Anderson wordt op 27 januari geciteerd in een artikel over ‘neuromarketing’ in De Pers. “Neuromarketing is niet per se slecht.”

20+21-01-2009

Christ Klep vertelt in het Nederlands Dagblad van 20 januari en in de Leeuwarder Courant van 21 januari over de nasleep in Nederland van de val van Srebrenica, vergeleken met die van twee andere ontspoorde VN-vredesmissies, in Rwanda en Somalië. Op 3 februari promoveert hij op dit onderwerp.

14-01-2009

Prof. Rosi Bradotti (faculteitshoogleraar en directeur van het Centre for the Humanities) is door het weekblad Vrij Nederland geplaatst in het rijtje van de tien beste vrouwelijke academici van Nederland. Vrij Nederland baseert haar uitverkiezing in het nummer van 14 januari 2009 op citatie-indexen, raadpleging bij de KNAW en gesprekken met decanen van de universiteiten. Op grond hiervan is een selectie gemaakt van Nederlandse wetenschappers die tot de internationale top behoren.

16-01-2009

Het boek van prof. Maarten van Buuren, Kikker gaat fietsen! Of over het leed dat leven heet blijft in de belangstelling van de media staan. Op 16 januari wijdden zowel het Nederlands Dagblad als de Volkskrant er een artikel aan.

10-01-2009

In de Provinciale Zeeuwse Courant van 10 januari komt prof. Wijnand Mijnhardt aan het woord over het glorieuze verleden van de provincie Zeeland, in een serie artikelen over de vraag "Heeft Zeeland toekomst?". Mijnhardt werkt mee aan het project Geschiedenis van Zeeland, dat in 2014 - het 200-jarig jubileum van Zeeland als provincie van het Koninkrijk der Nederlanden - zal resulteren in een lijvig vierdelig overzichtswerk.

10-01-2009

NRC Handelsblad van 10 januari wijdt een artikel aan het onderzoek van prof. Leonard Rutgers in Romeinse catacomben. Uit onderzoek naar botten uit de catacomben van St. Callixtus is gebleken dat de vroege Christenen veel riviervis aten, destijds typisch armeluisvoedsel. Dat werpt nieuw licht op de grote hoeveelheid vroegchristelijke afbeeldingen van vissen in de catacomben.

05-01-2009

Op 5 januari was historicus drs. Christ Klep te zien in het televisieprogramma EénVandaag op Nederland 1. Hij gaf een analyse van de oplopende spanningen in de Gazastrook.