Bericht van de decanen
Geachte medewerkers,

Het is alweer aardig lang geleden dat u van ons bericht ontving over alle veranderingen in de huisvesting van de faculteit Geesteswetenschappen en de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO). Te lang wellicht. Daarvoor allereerst onze oprechte excuses. We willen daar structureel iets aan doen, want wij kunnen ons goed voorstellen dat u wilt weten met welke veranderingen u te maken krijgt.

Vanaf nu ontvangt u vier tot zes maal per jaar de digitale nieuwsbrief "Campus onder de Dom". We maken deze nieuwsbrief gezamenlijk, omdat we als faculteiten steeds nauwer samenwerken, vooral op het gebied van huisvesting van medewerkers, onderwijs, bibliotheek en studieplekken.

Ons staat een prachtige binnenstadscampus voor ogen, maar om dat doel te bereiken zullen er de komende jaren de nodige veranderingen plaatsvinden, die ongetwijfeld met ongemakken gepaard zullen gaan. Wij vragen daarvoor ieders begrip, en staan open voor suggesties en commentaar.

Wiljan van den Akker, decaan faculteit Geesteswetenschappen
Adriaan Dorresteijn, decaan faculteit REBO

nummer
november 2007

 1

Bericht van de decanen

Visie en uitwerking

Vier gebieden, één campus
 

»

Academiegebouw
  » Achter de Dom 22-24
  » Achter Sint Pieter 200
  » Boothstraat 6
  » Bijlhouwerstraat 6-8
 

»

Drift 8
  » Drift 9
  » Drift 10
  » Drift 13
 

»

Drift 15
  » Drift 17
 

»

Drift 21, 23 en 25
 

»

Janskerkhof 2 en 3
  » Janskerkhof 3a
  » Janskerkhof 12
  » Janskerkhof 13 en 13a
  » Janskerkhof 15a
  » Janskerkhof 16
  » Janskerkhof 30
  » Kromme Nieuwegracht 20 en 22
  » Kromme Nieuwegracht 29
  » Kromme Nieuwegracht 46
  » Kromme Nieuwegracht 80
  » Trans 10
  » Wittevrouwenstraat
     

Meer informatie
     
Archief
Beschikbare informatie
Meer informatie
Aanspreekpunten REBO
  • USBO en USE:  directeuren van de departementen
  • Rechten: managers bedrijfsvoering
  • Algemeen: Anita Verdonk, hoofd huisvesting & exploitatie REBO, tel. 7064
 
Aanspreekpunten Geesteswetenschappen

 

 

Visie en uitwerking
In 2003 besloot het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht dat de universiteit ook in de toekomst in de Utrechtse binnenstad aanwezig zou blijven. Dat was niet evident: er waren serieuze plannen om op termijn met alle onderdelen naar De Uithof te vertrekken.

Sindsdien is er veel gebeurd. Er werden plannen gemaakt, en die gingen vervolgens schuiven. Er liepen reorganisaties en nieuwe samenwerkingsverbanden doorheen. Aankoopplannen gingen niet door, of opeens toch weer wel. Kortom, het project huisvesting is dynamisch, en daarmee constant aan verandering onderhevig. Dat betekent overigens niet dat er geen knopen doorgehakt worden. Sommige zaken zijn vrijwel zeker. Die moeten dan ook zo snel mogelijk bekend gemaakt worden aan de betrokkenen.

Prominent
Duidelijk is dat de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen prominent aanwezig zullen blijven in de Utrechtse binnenstad. Dat betekent ook dat de departementen die nu nog in De Uithof zijn gehuisvest, Godgeleerdheid en Wijsbegeerte, zich op termijn – wanneer precies is op dit moment niet te zeggen – bij de binnenstadscampus zullen voegen.

Visie
De visie achter het project is gebaseerd op een herkenbare en representatieve
Inzoomen   aanwezigheid van de Universiteit in de binnenstad van Utrecht. De binnenstadscampus is geconcentreerd rond twee gebieden: het Academiegebouw aan de Domplein en het gebied rond Drift en Janskerkhof. Dan zijn er nog twee gebouwen die zich niet direct ‘onder de Dom’ bevinden maar aangehouden worden omdat ze uitstekend functioneren: het Universiteitsmuseum en het gebouw aan de Bijlhouwerstraat waar de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) gehuisvest is. Voor de gehele binnenstadscampus geldt dat er een stevige verbeteringsslag wordt gemaakt. Het resultaat zal er mogen zijn: een professionele uitstraling, een prettige werksfeer, een efficiënte indeling, mooie
en ruim toegankelijke voorzieningen en uitdagende details.
   
Functies combineren
In een aantal groepen gebouwen zullen meerdere functies worden gecombineerd. Zo zal in een groep gekoppelde gebouwen aan de Drift en de Wittenvrouwenstraat, de bibliotheek te vinden zijn, maar ook een uitgebreid restaurant en een aantal onderwijsruimtes. Collegezalen en werkgroepruimten krijgen een standaard uitrusting die voldoet aan de eisen van beide faculteiten en zullen door beide worden gebruikt.

Ongemak en verbetering
Voor het zover is, moeten velen door een periode van ongemak heen. De regels die als uitgangspunt zijn genomen om

Inzoomen
ongemak, ergernis en inefficiëntie te minimaliseren zijn de volgende:
  • het aantal verhuizingen wordt zo laag mogelijk gehouden;
  • er wordt eenheid gesmeed mét respect voor de eigen identiteit van de faculteiten en onderdelen daarvan;
  • de departementen worden zoveel mogelijk als herkenbare eenheden gehuisvest.

Uiteindelijk, als alle verbouwingen en restauraties achter de rug zijn, zal er voor iedereen een aanzienlijke verbetering zijn gerealiseerd.

Veel locaties, één campus
Hieronder worden alle voor de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen relevantie locaties in de binnenstad kort beschreven (alfabetisch gerangschikt). Wat is er gebeurd of staat er te gebeuren?
Academiegebouw
Het sfeervolle Academiegebouw (Domplein 29) blijft in gebruik voor representatieve gelegenheden.
Het Academiegebouw
   
Achter de Dom 22-24
Hier blijven vooralsnog onderwijszalen en werkplekken voor medewerkers en onderzoekers.
Achter de Dom 22-24
Achter Sint Pieter 200
Dit pand blijft in zijn huidige staat in gebruik bij de faculteit REBO (afdelingen Internationaal Sociaal Economisch Publiekrecht ISEP, Rechtstheorie en Staats- en Bestuursrecht). Waar nodig wordt het gebouw opgeknapt om de akoestiek en het klimaat te verbeteren. Het deel waar nu de studieplekken en het medewerkersrestaurant zijn gevestigd is onderwerp van een onderzoek naar de haalbaarheid van een functiewijziging.
 
   
Boothstraat 6
Over de definitieve toekomstige bestemming van dit pand, waar het Wiarda Instituut van REBO nu huist, is nog geen duidelijkheid te geven.
Boothstraat 6
Bijlhouwerstraat 6-8
Toen de eerste stemmen opgingen om te kiezen voor een historische uitstraling, gekoppeld aan de panden in het hart van de stad, rees de vraag of Bijlhouwerstraat 6-8 als universiteitspand gehandhaafd moest blijven. Het antwoord was: ja. Het is een prachtig pand, gelegen binnen de singel (vlakbij het Ledig Erf), en het functioneert uitstekend voor de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van REBO.
 
   
Drift 8
In de toekomst zal Drift 8 worden betrokken bij Drift 10. Op de bovenverdieping ontstaat ruimte om in de zomer van 2008 onderdak te bieden aan Kunstgeschiedenis, afkomstig van Kromme Nieuwegracht 29.
Drift 8
   
Drift 9
De bestemming van het pand Drift 9, waar Privaatrecht huist, verandert niet. Wel worden er verbeteringen aangebracht.
 
   
Drift 10
Dit pand is en blijft in gebruik door het departement Geschiedenis. Er staan geen veranderingen gepland.
Drift 10
Drift 13
Zoals het er nu naar uitziet, blijft het pand aan Drift 13 bestemd voor het International Office van REBO en dat van Geesteswetenschappen.
Drift 13
   
Drift 15
De renovatie van Drift 15 is in volle gang en zal klaar zijn in december van dit jaar. In dit gebouw komt dan het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van REBO. Dat zal het pand waarschijnlijk in februari 2008 betrekken.
Drift 15
   
Drift 17
Het pand aan Drift 17 zal, nadat de externe partijen eruit zijn, worden opgeknapt voor de afdeling Fiscaal Recht van REBO die nu al in het pand is gevestigd. Er komt ook zeer waarschijnlijk plaats vrij voor het Wiarda Instituut.
Drift 17
   
Drift 21, 23 en 25
Drift 23 is in september 2005 gereed gekomen als onderwijsgebouw. De renovatie van Drift 21 is uitgesteld tot 2009 om steeds voldoende onderwijsruimtes beschikbaar te hebben. In de tweede verbouwfase van de bibliotheek wordt ook Drift 25 verbouwd tot onderwijsgebouw. De drie gebouwen vormen dan samen één groot onderwijsgebouw met ongeveer 45 onderwijsruimtes. De totale locatie komt in 2010 beschikbaar.
Drift 23
   
Janskerkhof 2 en 3
Net als aan en rondom de Drift staat ook aan het Janskerkhof het studeren centraal. Hier komen onderwijsruimtes, studieplekken en een wat eenvoudiger restaurant. De kantoorruimtes blijven bestemd voor het faculteitsbureau REBO en de stafdiensten van het departement Rechtsgeleerdheid.
Janskerkhof 2 en 3
   
Janskerkhof 3a
De huidige locatie van het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) zal na februari 2008 tijdelijk gebruikt gaan worden als ‘wisselpand’ voor onder andere de afdeling Strafrecht van REBO, en daarna voor het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) van Geesteswetenschappen. Nadat dit pand leeg komt in 2010 zal het worden gerenoveerd, en krijgt het een definitieve bestemming.
 
   
Janskerkhof 12
Dit pand is al gerenoveerd en in januari 2007 betrokken door de Utrecht School of Economics van REBO.
Janskerkhof 12
   
Janskerkhof 13 en 13a
Dit pand is in juni 2006 na een grondige renovatie weer in gebruik genomen. Hier resideren onderzoekers van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en cultuur (OGC) en van het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS).
Janskerkhof 13 en 13a
   
Janskerkhof 15a
Voorlopig blijft Janskerkhof 15a bestaan als onderwijsgebouw. Als alle nieuwe onderwijslocaties gerealiseerd zijn in 2012 krijgt het pand een andere, nog te bepalen bestemming.
 
   
Janskerkhof 16
Het pand Janskerkhof 16 wordt in 2008 grondig opgeknapt, en zal de huidige bestemming behouden. De afdeling Strafrecht van de faculteit REBO die hier huist zal tijdens de opknapbeurt tijdelijk elders worden gehuisvest.
 
   
Janskerkhof 30
In dit kleine pandje naast de Janskerk is momenteel het Juridisch PAO, het PAO-bureau van REBO, gehuisvest, maar dat groeit eruit. Er wordt gezocht naar een grotere locatie. De nieuwe bestemming van Janskerkhof 30 is nog niet bekend.
Janskerkhof 30
   
Kromme Nieuwegracht 20 en 22 (= Muntstraat 2a)
Kromme Nieuwegracht 22 zal worden verlaten door het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) en eind 2008 in gebruik genomen door het departement Media- en Cultuurwetenschappen van Geesteswetenschappen. In de tussentijd zal het worden opgeknapt in combinatie met het theatergebouw op nummer 20. Een deel van de onderzoekers van het OGC en hun ondersteuners trekken dan voor 3 jaar in Janskerkhof 3a. Daarna kunnen zij naar Drift 6, het gebouw dat dan voor hen in gereedheid zal zijn gebracht na het vertrek van de Universiteit voor Humanistiek.
Kromme Nieuwegracht 22
   
Kromme Nieuwegracht 29
Momenteel is de hoofddtoegang van dit pand afgesloten vanwege een verzwakte brug over de gracht. Dit zal zeker tot de zomer van 2008 zo blijven. De brug moet vernieuwd worden. In het pand zitten verschillende departementen van Geesteswetenschappen, namelijk Kunstgeschiedenis, Vreemde talen (Romaanse talen en Arabische taal en cultuur) en Media- en Cultuurstudies. Het pand is verkocht en moet per 1 januari 2009 worden overgedragen aan de Universiteit voor Humanistiek, in ruil voor Drift 6. Om dit mogelijk te maken moeten de departementen die er nu zitten verhuizen. Een deel gaat naar Trans 10.
Kromme Nieuwegracht 29
   
Kromme Nieuwegracht 46
In hoeverre er veranderingen op til zijn voor Kromme Nieuwegracht 46 is helaas nog niet duidelijk. In het pand kampt men momenteel met gebrek aan ruimte en werkplekken.
Kromme Nieuwegracht 46
   
Kromme Nieuwegracht 80
Dit complex blijft voorlopig in gebruik zoals dat nu het geval is, zij het dat voor het behouden van de gebruiksvergunning enige verbeteringen worden aangebracht.
Kromme Nieuwegracht 80
Trans 10
De renovatie van Trans 10 ging de afgelopen zomer onverwacht snel van start toen bleek dat het complex Kromme Nieuwegracht 29 per 1 januari 2009 overgedragen moet worden aan de Universiteit voor Humanistiek. Romaanse talen moet namelijk vóór de oplevering naar Trans 10 verhuizen, en wel in de zomer van 2008. Trans 10 blijft verder onderdak bieden aan Geesteswetenschappen, met name de departementen Nederlands en Vreemde talen. Wat nu één lang kruip-door-sluip-door-gebouw is, wordt op last van de Brandweer opnieuw verdeeld in drie gescheiden delen met elk een eigen ingang. Gebruikers van het pand hebben hierover gedetailleerde informatie ontvangen.
Trans 10
   
Wittevrouwenstraat
In het gebied van Drift, Wittevrouwenstraat en Keizerstraat wordt vooral het studeren geconcentreerd. Hier vinden studenten en medewerkers van de twee faculteiten straks hun bibliotheek, onderwijslokalen, studieplekken en een uitgebreid restaurant met ruime openingstijden. Onlangs begon de renovatie aan de Wittevrouwenstraat met de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling en de sloop van overbodige gebouwdelen. In 2008 wordt hier verder gebouwd. Vervolgens wordt de boekencollectie van de bibliotheek aan de Drift naar de nieuw opgeleverde delen verplaatst en volgt de tweede verbouwfase. De nieuwe hoofdingang komt dan aan de Drift. In 2010 staat er een nieuwe binnenstadsbibliotheek met al die collecties van REBO en Geesteswetenschappen waarvan open opstelling nodig is voor onderwijs en onderzoek.
Binnenplein Wittevrouwenstraat
   
Voorlopige onderwijsruimtes
Om tijdens alle verbouwingen en verhuizingen voldoende onderwijsruimtes te hebben, zal een deel van het onderwijs worden gegeven in gebouw U van het University College aan het Kriekenpitplein.
 
Meer informatie
Aanspreekpunten REBO
onderdeel aanspreekpunt
USBO en USE directeuren van de departementen    
Rechten managers bedrijfsvoering    
Algemeen Anita Verdonk, hoofd huisvesting & exploitatie REBO 7064 a.verdonk@law.uu.nl
       
Aanspreekpunten Geesteswetenschappen
onderdeel/panden aanspreekpunt
Kromme Nieuwegracht 29 Daphne van de Werf 6235 Daphne.vanderWerf@let.uu.nl
Drift 10 / Janskerkhof 13 / Muntstraat 2a Louise van der Kaaden 6422 louise.vanderkaaden@let.uu.nl
Trans / Achter de Dom / Janskerkhof Netty Will 6048 Netty.Will@let.uu.nl
Drift / Wittevrouwenstraat Jeroen de Wilde 7871 jeroen.dewilde@let.uu.nl
Bouwcoördinator Campus onder Dom Jos van Galen 6682 Jos.vanGalen@let.uu.nl

top