Drift 15: het SIM zit erin
In februari werd Drift 15 na een grondige opknapbeurt opgeleverd en kon het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) erin trekken. De basis van het pand is een middeleeuws huis, dat door de eeuwen heen regelmatig werd verbouwd. Vooral achttiende-eeuwse details zijn intact gebleven: een schouw, stucplafonds en binnenluiken. Die werden in ere hersteld binnen een moderne, functionele afwerking. In april wordt het pand officieel geopend.
 

klik hier voor een foto-impressie
 van het pand Drift 15

inzoomen Leo Zwaak
Deze werkplek bevalt me uitstekend. Het gebouw is opvallend mooi ingericht, en tegelijk erg praktisch. Printers en zo zijn bij de hand. Ook het uitzicht is prima. Ik heb veel verhuizingen meegemaakt, maar ik zat altijd rond het Janskerkhof.
inzoomen Irene Hadïprayitna
My new room has more facilities. I love its space. Sharing a room motivates me to keep on working and not get distracted. The view from the window is not so nice, but it’s fine for me.
inzoomen Gila van Reemst
Het is een prachtig gebouw, en erg mooi ingericht. Mijn uitzicht is niet helemaal geweldig, maar ik keek in het vorige gebouw uit op een heel klein binnenplaatsje. Daar was alles veel dichter op elkaar. Hier is meer ruimte, dat is prettig.
inzoomen Yen Ching Hong
I’m very satisfied with the space, the warmth and the sunlight. I don’t mind to share the room, because now we can have discussions. It’s not good for a PhD to work alone. We will develop some kind of rule about when to discuss. And I can do some exercise here! I heard about the long history of the building. It makes me feel responsible and work hard.
inzoomen Saskia Bal
Met de documentatie gaan we erop vooruit. Ik ben al maanden bezig met de verhuizing, dus ik heb het wel even gehad. Er was een kleine ramp met de planken. Ik had bij het bestellen gezegd: ordnerhoogte, en bij het monteren nog eens: ordnerhoogte. Helaas pasten de ordners er net niet tussen. Alles moest omgezet worden. Ik ga me hier vast lekker voelen, maar het is nu nog wat vers. Ik heb nog niet ‘echt’ gewerkt.
inzoomen Peter Malcontent
We zaten in een gebouw waar al jaren niks meer aan gedaan was. De verf bladderde van de muur, er zaten koffievlekken in het tapijt en de kasten stonden op instorten. Als je dan hier komt, en je ziet hoogpolig tapijt, fraaie boekenkasten, mooie bureaus en fatsoenlijke studielampen, dan is dat erg prettig.
inzoomen Walace Bonsu
Dit gebouw is veel beter. Alles is nieuw, en dat maakt prettig schoon. Nu ligt er nog bouwstof, maar dat wordt vanzelf minder. Het zwart in de wc’s vind ik wel een beetje donker. Ik maak ze voorlopig schoon, want eigenlijk ben ik van de vloeren. Zodra er meer schoonmakers zijn ga ik met de machine de vloeren boenen.
inzoomen Fleur van Leeuwen
Het is een heel mooi pand, en wij hebben ook nog eens de mooiste kamer. Lekker licht en zonder lawaai van de straat. Het vorige pand was kleiner van opzet. Ik ga hier lekker werken, en dat moet ook.
inzoomen Paulien Muller
Meestal zijn we alle drie stil aan het schrijven. Voor een telefoontje of een bespreking kun je in één van de extra kamers gaan zitten. De printer is vanochtend aangesloten, dus alles werkt nu. Ik had op het Janskerkhof ook de mooiste kamer, dus voor mij maakt het niet veel uit. Daar hadden we wel muizen. Hier niet, tot nu toe.
 

nummer
februari 2008

 2

Drift 15: het SIM zit erin

Bibliothecaris van de universiteit Bas Savenije over de verbouwing van de binnenstadsbibliotheek

Veel locaties, één campus
 

»

Academiegebouw
  » Achter de Dom 20
  » Achter de Dom 22-24
  » Achter Sint Pieter 200
  » Boothstraat 6
  » Bijlhouwerstraat 6-8
 

»

Drift 8
  » Drift 9
  » Drift 10
  » Drift 13
 

»

Drift 15
  » Drift 17
 

»

Drift 21, 23 en 25
 

»

Janskerkhof 2 en 3
  » Janskerkhof 3a
  » Janskerkhof 12
  » Janskerkhof 13 en 13a
  » Janskerkhof 15a
  » Janskerkhof 16
  » Janskerkhof 30
  » Kromme Nieuwegracht 20 en 22 (= Muntstraat 2a)
  » Kromme Nieuwegracht 29
  » Kromme Nieuwegracht 46
  » Kromme Nieuwegracht 80
  » Muntstraat 2a
  » Trans 10
  » Wittevrouwenstraat
     

Meer informatie
     
Archief
Beschikbare informatie
Meer informatie
 
Aanspreekpunten REBO
  • USBO en USE:  directeuren van de departementen
  • Rechten: managers bedrijfsvoering
  • Algemeen: Anita Verdonk, hoofd huisvesting & exploitatie REBO, tel. 7064
 
Aanspreekpunten Geesteswetenschappen

 

 

Bibliothecaris van de universiteit Bas Savenije over de verbouwing van de binnenstadsbibliotheek
Bas Savenije Het grootste project van de hele binnenstadscampus vormt de verbouwing van de Letterenbibliotheek tot tweede hoofdvestiging van de Universiteitsbibliotheek. Na een grondige verbouwing komen de gehele collecties van de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen hier te staan. Er komen nog veel meer voorzieningen, waaronder een gezellig restaurant.

 

Het waarom
Jarenlang is er aan de kwaliteit van de Uithofcampus gewerkt. Om die reden kwam daar een hoofdvestiging van de bibliotheek. Nu komt daar een nieuwe beweging bij, die juist de eenheid van de locaties in de binnenstad als één campus wil benadrukken. Daarom willen we nu ook een volwaardige universiteitsbibliotheek in de binnenstad. De faculteiten in de binnenstad willen dat ook. Dit heeft er alles mee te maken dat men ook onderwijsruimtes en ander voorzieningen gaat delen.

Twee hoofdvestigingen
De depots en het meeste bibliotheekpersoneel blijven in de Uithof, maar verder worden het gelijkwaardige bibliotheeklocaties. Daarnaast zijn er in de Uithof nog vier kleinere bibliotheken. Die zijn sterk gekoppeld aan het onderwijs. Diergeneeskunde bijvoorbeeld heeft een eigen bibliotheek met een 'studielandschap'. Ze hebben daar studentenwerkplekken met de literatuur bij de hand. Als zij dat zo vorm willen geven, en de studenten vinden het prettig, dan is het goed om het zo te doen.

Het monument
Het gebouw aan de Wittevrouwenstraat kan net zo’n architectonische reputatie krijgen als de UB in de Uithof, maar wel op een heel andere manier. Het is een oud paleis van Lodewijk Napoleon, een monument. Je vindt er een kapel en een balzaal, de Grande Galerie. Daar kwam tot voor kort niemand in. Het was een depot. Nu zijn daar alle boekenrekken gesloopt en wordt het publieksruimte. Er komen ook weer ramen in. Zo kun je het monumentale karakter van het gebouw weer herkennen en waarderen.

De aanpak
Over een jaar, als de verbouwing van de Grande Galerie klaar is, gaat de letterenbibliotheek van Geesteswetenschappen daarheen. Waardevolle collecties gaan tijdelijk naar de Uithof, omdat ze daar waar gebouwd en gesjouwd wordt niet helemaal veilig staan. De panden aan de Drift-zijde worden dan klaargemaakt voor de bibliotheek van REBO. Later komen de collecties van Wijsbegeerte en Godgeleerdheid naar de binnenstad om de bibliotheek van Geesteswetenschappen te completeren. We kijken goed hoe we de collecties van de twee faculteiten het beste herkenbaar neer kunnen zetten.

Meer dan een leenplek
Er komen ook onderwijsruimtes, ruimtes voor bibliotheekinstructie, studieruimtes en een restaurant. We willen dat de bibliotheek behalve een plaats waar mensen boeken komen lenen, een aantrekkelijke plaats is om samen te studeren. Je kunt je eigen materiaal meenemen om er geconcentreerd te werken. Er staan pc’s en je kunt je eigen laptop aansluiten. Groepswerk wordt in het wetenschappelijke onderwijs steeds belangrijker; ook daar moet ruimte voor zijn.
 
Universiteitsbibliotheek Uithof

Het restaurant
Het restaurant zal een zekere klasse uitstralen, zonder exclusief en duur te worden. Het is de bedoeling dat het grote aantallen mensen trekt, dus het assortiment moet breed zijn. Het wordt een aansprekende plek. Het programma van eisen moet nog uitgewerkt worden. Daar worden inhoudelijk deskundigen bij betrokken, maar ook de twee faculteiten die er gebruik van gaan maken.

Digitalisering
Bij de bètafaculteiten zie je dat de meeste informatie uit tijdschriften komt die digitaal beschikbaar zijn. Ook bij deze twee faculteiten zal dat toenemen. Dat betekent dat medewerkers minder in de bibliotheek zullen komen, omdat ze meer op de eigen werkplek kunnen doen. Voor studenten ligt dat anders. Zij hebben een plek nodig om geconcentreerd te kunnen werken en discipline op te bouwen.

Beperkte overlast
De overlast moet beperkt blijven. Een boek staat altijd ergens, behalve die ene dag dat het in een doos wordt verplaatst. We gaan ervoor zorgen dat mensen permanent materialen aan kunnen vragen, ook al staan die soms tijdelijk op een plek die niet toegankelijk is voor het publiek. De leeszalen en werkplekken zullen enige tijd niet beschikbaar zijn, maar die periode proberen we zo kort mogelijk te houden.

Het eindresultaat
Ik zie een eindresultaat voor me met een klassieke uitstraling en tegelijk een herkenbare moderne functionaliteit: een ruime boekencollectie, goede pc’s, redelijk grote schermen, goede verstelbare stoelen – als een prettige studeerkamer. We houden alles licht. De zwarte verf is op!
 

Veel locaties, één campus

Hieronder worden alle voor de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen relevantie locaties in de binnenstad kort beschreven (alfabetisch gerangschikt). Wat is er gebeurd of staat er te gebeuren? Waar nieuws is, wordt dat aangegeven met NIEUWS
 

Academiegebouw, Domplein 29
Het sfeervolle Academiegebouw blijft in gebruik voor representatieve gelegenheden.
Het Academiegebouw
Achter de Dom 20 NIEUWS
Er loopt momenteel een onderzoek om dit pand in te richten als werkplek voor onder anderen universiteitshoogleraren.
 
Achter de Dom 22-24
Hier blijven vooralsnog onderwijszalen en werkplekken voor medewerkers en onderzoekers.
Achter de Dom 22-24
Achter Sint Pieter 200 NIEUWS
Dit pand blijft in zijn huidige staat in gebruik bij de faculteit REBO (afdelingen Internationaal Sociaal Economisch Publiekrecht (ISEP), Rechtstheorie en Staats- en Bestuursrecht). Waar nodig wordt het gebouw opgeknapt om de akoestiek en het klimaat te verbeteren. Het deel waar nu de studieplekken en het medewerkersrestaurant zijn gevestigd was onlangs onderwerp van een onderzoek naar de haalbaarheid van een functiewijziging. Op grond van de uitkomst is besloten dat er twee nieuwe collegezalen komen en een aantal studieplaatsen. Nu wordt er nog gekeken naar de mogelijkheid het restaurant over te brengen naar het koetshuis, dat momenteel dienst doet als fietsenstalling.
Het Academiegebouw
Boothstraat 6
Over de definitieve toekomstige bestemming van dit pand, waar het Wiarda Instituut van REBO nu huist, is nog geen duidelijkheid te geven.
Boothstraat 6
Bijlhouwerstraat 6-8
Toen de eerste stemmen opgingen om te kiezen voor een historische uitstraling, gekoppeld aan de panden in het hart van de stad, rees de vraag of Bijlhouwerstraat 6-8 als universiteitspand gehandhaafd moest blijven. Het antwoord was: ja. Het is een prachtig pand, gelegen binnen de singel (vlakbij het Ledig Erf), en het functioneert uitstekend voor de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van REBO.
 
Drift 8 NIEUWS
In de toekomst zal Drift 8 worden betrokken bij Drift 10. Op de bovenverdieping ontstaat ruimte om al in de zomer van 2008 onderdak te bieden aan Kunstgeschiedenis, afkomstig van Kromme Nieuwegracht 29. Verdere mogelijkheden, bijvoorbeeld toekomstige huisvesting hier van het StudiePunt Geesteswetenschappen en Taal- en Cultuurstudies, worden onderzocht.
Drift 8
Drift 9
De bestemming van het pand Drift 9, waar Privaatrecht huist, verandert niet. Wel worden er verbeteringen aangebracht.
 
Drift 10
Dit pand is en blijft in gebruik door het departement Geschiedenis. Er staan geen veranderingen gepland.
Drift 10
Drift 13
Zoals het er nu naar uitziet, blijft het pand aan Drift 13 bestemd voor het International Office van REBO en dat van Geesteswetenschappen.
Drift 13
Drift 15
De renovatie van Drift 15 is gereed. Het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van REBO is er net ingetrokken. In april wordt het pand officieel geopend.
Drift 15
Drift 17 NIEUWS
Het pand aan Drift 17 zal, nadat de externe partijen eruit zijn, worden opgeknapt voor de afdeling Fiscaal Recht van REBO die nu al in het pand is gevestigd. Er komt ook zeer waarschijnlijk plaats vrij voor het Wiarda Instituut, na tijdelijk gebruik van een aantal leegstaande ruimtes door het Centrum voor Conflictstudies voor circa 2 jaar.
Drift 17
Drift 21, 23 en 25
Drift 23 is in september 2005 gereed gekomen als onderwijsgebouw. De renovatie van Drift 21 is uitgesteld tot 2009 om steeds voldoende onderwijsruimtes beschikbaar te hebben. In de tweede verbouwfase van de bibliotheek wordt ook Drift 25 verbouwd tot onderwijsgebouw. De drie gebouwen vormen dan samen één groot onderwijsgebouw met ongeveer 45 onderwijsruimtes. De totale locatie komt in 2010 beschikbaar.
Drift 13
Janskerkhof 2 en 3
Net als aan en rondom de Drift staat ook aan het Janskerkhof het studeren centraal. Hier komen onderwijsruimtes, studieplekken en een wat eenvoudiger restaurant. De kantoorruimtes blijven bestemd voor het faculteitsbureau REBO en de stafdiensten van het departement Rechtsgeleerdheid.
Janskerkhof 2 en 3
Janskerkhof 3a NIEUWS
Nu het SIM uit dit pand is getrokken zal het tijdelijk gebruikt worden als ‘wisselpand’. Een deel van de onderzoekers van het OGC en hun ondersteuners trekken voor 3 jaar in Janskerkhof 3a.
 
Janskerkhof 12
Dit pand is al gerenoveerd en in januari 2007 betrokken door de Utrecht School of Economics van REBO.
Janskerkhof 12
Janskerkhof 13 en 13a
Dit pand is in juni 2006 na een grondige renovatie weer in gebruik genomen. Hier resideren onderzoekers van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en cultuur (OGC) en van het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS).
Janskerkhof 13 en 13a
Janskerkhof 15a
Voorlopig blijft Janskerkhof 15a bestaan als onderwijsgebouw. Als alle nieuwe onderwijslocaties gerealiseerd zijn in 2012 krijgt het pand een andere, nog te bepalen bestemming.
 
Janskerkhof 16 NIEUWS
Het pand Janskerkhof 16 wordt opgeknapt. Het moment en de wijze waarop is momenteel onderwerp van gesprek.
 
Janskerkhof 30
In dit kleine pandje naast de Janskerk is momenteel het Juridisch PAO, het PAO-bureau van REBO, gehuisvest, maar dat groeit eruit. Er wordt gezocht naar een grotere locatie. De nieuwe bestemming van Janskerkhof 30 is nog niet bekend.
Janskerkhof 30
   
Kromme Nieuwegracht 20 en 22 (= Muntstraat 2a)
Kromme Nieuwegracht 22 zal worden verlaten door het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) en eind 2008 in gebruik genomen door het departement Media- en Cultuurwetenschappen van Geesteswetenschappen. In de tussentijd zal het worden opgeknapt in combinatie met het theatergebouw op nummer 20. Een deel van de onderzoekers van het OGC en hun ondersteuners trekken dan voor enige jaren in Janskerkhof 3a. Daarna kunnen zij naar Drift 6, het gebouw dat dan voor hen in gereedheid zal zijn gebracht na het vertrek van de Universiteit voor Humanistiek.
Kromme Nieuwegracht 22
 
Kromme Nieuwegracht 29 NIEUWS
Momenteel is de hoofdtoegang van dit pand afgesloten vanwege een verzwakte brug over de gracht. Dit zal zeker tot de zomer van 2008 zo blijven. De brug moet vernieuwd worden. In het pand zitten verschillende departementen van Geesteswetenschappen, namelijk Kunstgeschiedenis, Vreemde talen (Romaanse talen en Arabische taal en cultuur) en Media- en Cultuurstudies. Het pand is verkocht en moet per 1 januari 2009 worden overgedragen aan de Universiteit voor Humanistiek, in ruil voor Drift 6. Om dit mogelijk te maken moeten de departementen die er nu zitten verhuizen. Hun bestemming is onlangs noodgedwongen gewijzigd. Arabische taal en cultuur is begin februari vertrokken naar de het Van Unnikgebouw in de Uithof, waar het zich bij Godgeleerdheid heeft gevoegd (om later gezamenlijk naar een nieuwe plek in de binnenstad terug te keren). Kunstgeschiedenis gaat deze zomer naar Drift 8. Romaanse talen gaat, ook deze zomer, naar Trans 10. Media- en cultuurstudies gaat aan het eind van 2008 naar Kromme Nieuwegracht 20 en 22.
Kromme Nieuwegracht 29
Kromme Nieuwegracht 46
In hoeverre er veranderingen op til zijn voor Kromme Nieuwegracht 46 is nog niet duidelijk. In het pand kampt men momenteel met gebrek aan ruimte en werkplekken. De aanbouw achter Kromme Nieuwegracht 29, ook wel tuinhuis genoemd, zal binnenkort vrijkomen en dan worden gebruikt om het gebrek aan ruimte tijdelijk op te vangen.
Kromme Nieuwegracht 46
Kromme Nieuwegracht 80 NIEUWS
Op dit moment wordt onderzocht in hoeverre het onderwijs van Kromme Nieuwegracht 20 naar 80 verplaatst kan worden, en ook of op nummer 80 een nieuwe servicebalie voor studenten ingericht kan worden, inclusief de readerverkoop. Als dit doorgaat, zal ervoor gezorgd worden dat dit rond is vóór de start van het nieuwe collegejaar.
Kromme Nieuwegracht 80
Muntstraat 2a: zie Kromme Nieuwegracht 20 en 22  
Trans 10
De renovatie van Trans 10 ging de afgelopen zomer onverwacht snel van start (looptijd: tot in 2009) toen bleek dat het complex Kromme Nieuwegracht 29 per 1 januari 2009 overgedragen moet worden aan de Universiteit voor Humanistiek. Romaanse talen moet namelijk vóór de oplevering naar Trans 10 verhuizen, en wel in de zomer van 2008. Trans 10 blijft verder onderdak bieden aan Geesteswetenschappen, met name de departementen Nederlands en Vreemde talen. Wat nu één lang kruip-door-sluip-door-gebouw is, wordt op last van de Brandweer opnieuw verdeeld in drie gescheiden delen met elk een eigen ingang. Gebruikers van het pand hebben hierover gedetailleerde informatie ontvangen.
Trans 10
Wittevrouwenstraat 7, 9, 11, bibliotheekcomplex NIEUWS
In het gebied van Drift, Wittevrouwenstraat en Keizerstraat wordt vooral het studeren geconcentreerd. Hier vinden studenten en medewerkers van de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen straks hun bibliotheek, onderwijslokalen, studieplekken en een uitgebreid restaurant met ruime openingstijden. Eind 2007 begon de renovatie aan de Wittevrouwenstraat met de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling en de sloop van overbodige gebouwdelen. In 2008 wordt hier verder gebouwd aan het gedeelte Wittevrouwenstraat, Keizerstraat en Grande Galerie. Dit zal begin 2009 klaar zijn. Vervolgens wordt de boekencollectie van de bibliotheek aan de Drift naar de nieuw opgeleverde delen verplaatst. De opening van dit gedeelte staat gepland op 1 maart 2009. De nieuwe hoofdingang komt dan aan de Drift. Het gedeelte aan de Drift zal gereed zijn in de zomer van 2010, direct gevolgd door de inhuizing van de bibliotheken van REBO, en later ook door die van Wijsbegeerte en Godgeleerdheid. Het gehele complex zal volgens planning in gebruik kunnen zijn per 1 september 2010. Nummer 7 en 7bis, het pand rechts van de huidige ingang, blijft voorlopig onderkomen van het Projectbureau. Hier zijn vertegenwoordigers van beide faculteiten, het Facilitair Bedrijf Universiteit (FBU) en de Dienst Vastgoed en Campusontwikkeling gevestigd.
Binnenplein Wittevrouwenstraat
   
Voorlopige onderwijsruimtes
Om tijdens allrbouwen verhuizingen voldoende onderwijsruimtes te hebben, zal een deel van het onderwijs worden gegeven in gebouw U van het University College aan het Kriekenpitplein.
 
 
 
Meer informatie
Aanspreekpunten REBO
onderdeel aanspreekpunt
USBO en USE directeuren van de departementen    
Rechten managers bedrijfsvoering    
Algemeen Anita Verdonk, hoofd huisvesting & exploitatie REBO 7064 a.verdonk@law.uu.nl
       
Aanspreekpunten Geesteswetenschappen
onderdeel/panden aanspreekpunt
Kromme Nieuwegracht 29 Daphne van de Werf 6235 Daphne.vanderWerf@let.uu.nl
Drift 10 / Janskerkhof 13 / Muntstraat 2a Louise van der Kaaden 6422 louise.vanderkaaden@let.uu.nl
Trans / Achter de Dom / Janskerkhof Netty Will 6048 Netty.Will@let.uu.nl
Drift / Wittevrouwenstraat Jeroen de Wilde 7871 jeroen.dewilde@let.uu.nl
Bouwcoördinator Campus onder Dom Jos van Galen 6682 Jos.vanGalen@let.uu.nl

top