Herald Roelevink, stedenbouwkundige bij ‘dolte bv’
Bas Savenije “Binnenpleinen zijn prettige ruimtes
in een stad”

Wat is uw relatie met de Universiteit Utrecht?
Bureau 'dolte' werd uitgenodigd voor een competitie rond het samenbrengen van een aantal faculteiten in de binnenstad. Wij zijn geselecteerd, en zijn toen gestart met het ontwikkelen van

een visie voor het Drift-cluster. Als stedenbouwkundigen denken wij na over de interactie tussen de stad en de verschillende gebruikers. We hebben het ook op ons genomen om de faculteiten bij de ontwikkelingen te betrekken. Inmiddels hebben we ook visies ontwikkeld voor andere onderdelen van de binnenstadscampus.

Wat is uw visie?
We willen de universiteit zichtbaarder maken. Ze zit nu in gebouwen die ook kantoorruimtes of woonhuizen zouden kunnen zijn. Hooguit aan de fietsen zie je dat er studenten zitten. Ook denken we dat meer mensen gebruik zouden kunnen maken van de faciliteiten. Waarom zou een universiteitsbibliotheek of een faculteit alleen maar toegankelijk zijn voor studenten en medewerkers? Een campus moet geen bolwerk zijn. Het is ook niet erg als er tussen de universiteitspanden gewoond wordt, of als er een winkel tussen zit. Daarin ligt juist de kwaliteit van een binnenstad.

Hoe verhoudt zich dat tot de plannen van de gemeente Utrecht?
We kijken niet alleen naar wat de gebruiker wil, maar ook naar de meerwaarde van een locatie voor de stad. Het gaat om een aanzienlijk deel van de binnenstad. Dat noemen we dan ook het universiteitskwartier, in overeenstemming met het denken in kwartieren door de gemeente. Het is geen hokjesdenken: hier zijn de winkels, dáár de horeca, en dáár kan men wonen. Het gaat om een sfeer waarin functies in verschillende gradaties aanwezig zijn. Kijk maar naar andere oude steden, zoals Parijs met het Quartier Latin. Dat heeft betekenis, en daar wonen echt niet uitsluitend studenten.

Wat wordt het mooiste plekje van de universiteitscampus?
Ik heb hoge verwachtingen van de binnenpleinen. Utrecht is een stad van ommuurde kloosters en van steden in de stad. Ik was verrast door de omvang van het binnenterrein van het Drift-cluster, met zijn eeuwenoude bomen. Dat zijn prettige ruimtes in een stad. Als je daar gaat zitten met je boek is dat wel wat anders dan op de rand van een stoep aan het Janskerkhof. Het wordt een knooppunt van het hele gebied, met meerdere ingangen. De binnenterreinen blijven bezit van de universiteit, maar ze zullen veelal open zijn als de universiteit open is, en dat is steeds vaker, ook ’s avonds en in het weekend. Iedereen kan daar straks in de luwte van het stadsverkeer op een terrasje zitten.

Wat zijn de plannen met het Janskerkhof?
Enerzijds is het een eenvoudig plein, en is de Janskerk zo bepalend dat je daar als ontwerper nauwelijks iets aan toe te voegen hebt. Anderzijds is het een complex plein met al die aparte hoekjes, en de HOV-baan die zich daardoorheen perst. Hoewel het een fors plein is, ervaar je het als krap. Het is natuurlijk wonderlijk dat het vooral voor parkeren wordt gebruikt, terwijl het zoveel andere kwaliteiten heeft. Er is politieke durf nodig om dat ter discussie te stellen, maar het zou goed zijn voor de stad als dit plein wordt aangepakt. Het kan een centrale plek worden voor de universiteit. Daarbij kun je ook denken aan een intensiever gebruik van de kerk.

Wat is uw favoriete stad?
Manchester vind ik fascinerend: een energieke, optimistische stad, met een geschiedenis van fabrieken in plaats van kloosters en kerken. Het is mooi om te zien hoe al die gekke gebouwen, die midden in de stad liggen, andere functies krijgen. Je hebt steden die het verleden wegvegen en steden die krampachtig omgaan met hun geschiedenis. Manchester heeft een mooie mix gevonden. Er is ruimte voor nieuwe betekenissen, maar met besef van het verleden. Die gedachte zou Utrecht ook wat meer moeten omarmen. Elke laag van onze stadsgeschiedenis is rijk, maar straks struikelt de leek over de goedbedoelde duidingen van Romeinse grenzen en middeleeuwse kloosters. Je moet ook ruimte geven aan nieuwe dingen.
 

nummer
mei 2008

 3

“Binnenpleinen zijn prettige ruimtes in een stad” Herald Roelevink, stedenbouwkundige bij ‘dolte stedenbouw’

Veel locaties, één campus
  » Academiegebouw
  » Achter de Dom 20
  » Achter de Dom 22-24
  » Achter Sint Pieter 200
  » Boothstraat 6
  » Boothstraat 11
  » Bijlhouwerstraat 6-8
  » Drift 4-6
  » Drift 8
  » Drift 9
  » Drift 10
  » Drift 13
  » Drift 15
  » Drift 17
  » Drift 21, 23 en 25
  » Janskerkhof 2 en 3
  » Janskerkhof 3a
  » Janskerkhof 12
  » Janskerkhof 13 en 13a
  » Janskerkhof 15a
  » Janskerkhof 16
  » Janskerkhof 30
  » Kromme Nieuwegracht 20 en 22 (= Muntstraat 2a)
  » Kromme Nieuwegracht 29
  » Kromme Nieuwegracht 46
  » Kromme Nieuwegracht 80
  » Muntstraat 2a
  » Trans 10
  » Wittevrouwenstraat
     

Meer informatie
     
Archief
Beschikbare informatie
Meer informatie
 
Aanspreekpunten REBO
  • USBO en USE:  directeuren van de departementen
  • Rechten: managers bedrijfsvoering
  • Algemeen: Anita Verdonk, hoofd huisvesting & exploitatie REBO, tel. 7064
 
Aanspreekpunten Geesteswetenschappen

 

 

Veel locaties, één campus

Hieronder worden alle voor de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen relevantie locaties in de binnenstad kort beschreven (alfabetisch gerangschikt). Wat is er gebeurd of staat er te gebeuren? Waar nieuws is, wordt dat aangegeven met NIEUWS
 

Academiegebouw, Domplein 29
Het sfeervolle Academiegebouw blijft in gebruik voor representatieve gelegenheden.
Het Academiegebouw
Achter de Dom 20 NIEUWS
Het onderzoek naar de nieuwe inrichting is afgerond. In dit pand komen vóór eind 2008 werkplekken voor onder anderen universiteits- en faculteitshoogleraren.
 
Achter de Dom 22-24
Hier blijven vooralsnog onderwijszalen en werkplekken voor medewerkers en onderzoekers.
Achter de Dom 22-24
Achter Sint Pieter 200
Dit pand blijft in zijn huidige staat in gebruik bij de faculteit REBO (afdelingen Internationaal Sociaal Economisch Publiekrecht (ISEP), Rechtstheorie en Staats- en Bestuursrecht). Waar nodig wordt het gebouw opgeknapt om de akoestiek en het klimaat te verbeteren. Het deel waar nu de studieplekken en het medewerkersrestaurant zijn gevestigd was onlangs onderwerp van een onderzoek naar de haalbaarheid van een functiewijziging. De gedachte is dat er twee nieuwe collegezalen en een aantal studieplaatsen zouden komen. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid het restaurant over te brengen naar het koetshuis, dat momenteel dienst doet als fietsenstalling.
Het Academiegebouw
Boothstraat 6
Over de definitieve toekomstige bestemming van dit pand, waar het Wiarda Instituut van REBO nu huist, is nog geen duidelijkheid te geven.
Boothstraat 6
Boothstraat 11 NIEUWS
Het wat vervallen gebied dat direct grenst aan de kavels van Drift 4-6, 8 en 10, en waarvan de toegang ligt aan Boothstraat 11, is onlangs door de Universiteit verworven voor ontwikkeling van nieuwbouw. Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen  in hoeverre hier mogelijkheden zijn voor de toekomstige huisvesting van onderzoek van Geesteswetenschappen, deels om de komst naar de binnenstad van Godgeleerdheid en Wijsbegeerte (nu gehuisvest in de Uithof) mogelijk te maken.
 
Bijlhouwerstraat 6-8
Toen de eerste stemmen opgingen om te kiezen voor een historische uitstraling, gekoppeld aan de panden in het hart van de stad, rees de vraag of Bijlhouwerstraat 6-8 als universiteitspand gehandhaafd moest blijven. Het antwoord was: ja. Het is een prachtig pand, gelegen binnen de singel (vlakbij het Ledig Erf), en het functioneert uitstekend voor de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van REBO.
 
Drift 4-6 NIEUWS
Dit pand is gekocht van de Universiteit voor Humanistiek in ruil voor Kromme Nieuwegracht 29. Na renovatie komen er tijdelijk medewerkers van het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtwetenschappen in, tijdens de renovatie van hun pand, Janskerkhof 16. Vervolgens zal Drift 4-6 worden verbouwd, en betrokken door onderzoekers van Geesteswetenschappen.
 
Drift 8
Op de bovenverdieping ontstaat in de zomer van 2008 ruimte voor Kunstgeschiedenis, afkomstig van Kromme Nieuwegracht 29. Verdere mogelijkheden worden onderzocht.
Drift 8
Drift 9
De bestemming van het pand Drift 9, waar Privaatrecht huist, verandert niet. Wel worden er verbeteringen in de klimaatinstallatie aangebracht.
Drift 10
Drift 10
Dit verbouwde pand is en blijft in gebruik door het departement Geschiedenis. Er staan geen veranderingen gepland.
Drift 10
Drift 13
Zoals het er nu naar uitziet, blijft het pand aan Drift 13 bestemd voor het International Office van REBO en dat van Geesteswetenschappen.
Drift 13
Drift 15
Het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van REBO is in dit pand getrokken. Binnenkort wordt het pand officieel geopend.
Drift 15
Drift 17
Het pand aan Drift 17 zal, nadat de externe partijen eruit zijn, worden opgeknapt voor de afdeling Fiscaal Recht van REBO die nu al in het pand is gevestigd. Er komt ook zeer waarschijnlijk plaats vrij voor het Wiarda Instituut, na tijdelijk gebruik van een aantal leegstaande ruimtes door het Centrum voor Conflictstudies voor circa 2 jaar.
Drift 17
Drift 21, 23 en 25 NIEUWS
Drift 23 is in september 2005 gereed gekomen als onderwijsgebouw. De renovatie van Drift 21 is uitgesteld tot 2009 om steeds voldoende onderwijsruimtes beschikbaar te hebben. In de tweede verbouwfase van de bibliotheek wordt ook Drift 25 verbouwd tot onderwijsgebouw. Het ontwerp voor de verbouwing van dit pand wordt gemaakt door 'Architecten aan de Maas'. De drie gebouwen vormen straks samen één groot onderwijscentrum met ongeveer 45 onderwijsruimtes. De totale locatie komt in 2010 beschikbaar.
Drift 13
Janskerkhof 2 en 3
Net als aan en rondom de Drift staat ook aan het Janskerkhof het studeren centraal. Hier komen onderwijsruimtes, studieplekken en een lunchrestaurant. De kantoorruimtes blijven bestemd voor het faculteitsbureau REBO en de stafdiensten van het departement Rechtsgeleerdheid. Een verkennende studie naar de mogelijkheden zal in het najaar van 2008 klaar zijn.
Janskerkhof 2 en 3
Janskerkhof 3a
Nu het SIM uit dit pand is getrokken zal het tijdelijk gebruikt worden als ‘wisselpand’. Een deel van de onderzoekers van het OGC en hun ondersteuners trekken voor 3 jaar in Janskerkhof 3a.
 
Janskerkhof 12
Dit pand is al gerenoveerd en in januari 2007 betrokken door de Utrecht School of Economics van REBO.
Janskerkhof 12
Janskerkhof 13 en 13a
Dit pand is in juni 2006 na een grondige renovatie weer in gebruik genomen. Hier resideren onderzoekers van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en cultuur (OGC) en van het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS).
Janskerkhof 13 en 13a
Janskerkhof 15a
Voorlopig blijft Janskerkhof 15a bestaan als onderwijsgebouw. Als alle nieuwe onderwijslocaties gerealiseerd zijn in 2012 krijgt het pand een andere, nog te bepalen bestemming.
Kromme Nieuwegracht 22
Janskerkhof 16 NIEUWS
Het pand Janskerkhof 16 wordt opgeknapt. Per 1 juli 2009 gaat het Willem Pompe Instituut voor Strafrecht tijdelijk naar Drift 4-6. In 2010 kan men terug het opgeknapte Janskerkhof 16 in.
 
Janskerkhof 30
In dit kleine pandje naast de Janskerk is momenteel het Juridisch PAO, het PAO-bureau van REBO, gehuisvest, maar dat groeit eruit. Er wordt gezocht naar een grotere locatie. De nieuwe bestemming van Janskerkhof 30 is nog niet bekend.
Janskerkhof 30
   
Kromme Nieuwegracht 20 en 22 (= Muntstraat 2a) NIEUWS
Kromme Nieuwegracht 22 zal deze zomer worden verlaten door het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) en eind 2008 in gebruik genomen door het departement Media- en Cultuurwetenschappen van Geesteswetenschappen. In de tussentijd zal het worden opgeknapt in combinatie met het theatergebouw op nummer 20. Het theater blijft op dezelfde plaats, maar de videostudio en de onderwijsruimtes verhuizen naar Kromme Nieuwegracht 80. Een deel van de onderzoekers van het OGC en hun ondersteuners trekken dan voor enige jaren in Janskerkhof 3a. Daarna kunnen zij naar Drift 6, het gebouw dat dan voor hen in gereedheid zal zijn gebracht.
Kromme Nieuwegracht 22
 
Kromme Nieuwegracht 29 NIEUWS
Momenteel is de hoofdtoegang van dit pand afgesloten vanwege een verzwakte brug over de gracht. Dit zal zeker tot eind 2008 zo blijven. Pas dan zal de gemeente klaar zijn met het herstel van de brug. In het pand zitten verschillende opleidingen van Geesteswetenschappen, namelijk Kunstgeschiedenis, Media- en Cultuurstudies en de Romaanse talen. Het pand is verkocht en moet per 1 januari 2009 worden overgedragen aan de Universiteit voor Humanistiek, in ruil voor Drift 6. Om dit mogelijk te maken moeten de departementen die er nu zitten verhuizen. Kunstgeschiedenis gaat deze zomer naar Drift 8. Romaanse talen gaat, ook deze zomer, naar Trans 10. Media- en cultuurstudies gaat aan het eind van 2008 naar Kromme Nieuwegracht 20 en 22. Het tuinhuis wordt sinds kort bevolkt door Financiën en Control van Geesteswetenschappen. Zij blijven voorlopig hier gehuisvest.
Kromme Nieuwegracht 29
Kromme Nieuwegracht 46 NIEUWS
In hoeverre er veranderingen op til zijn voor Kromme Nieuwegracht 46 is nog niet duidelijk. In het pand kampt men momenteel met gebrek aan ruimte en werkplekken. Een deel van de nood is gelenigd doordat Financiën en control van Geesteswetenschappen naar het tuinhuis van Kromme Nieuwegracht 29 is vertrokken.
Kromme Nieuwegracht 46
Kromme Nieuwegracht 80 NIEUWS
Het onderzoek naar de mogelijkheden van dit pand is afgerond. Binnenkort wordt begonnen met verbouwen voor onderwijs en een servicebalie met readerverkoop. Dit zal klaar zijn vóór de start van het nieuwe collegejaar.
Kromme Nieuwegracht 80
Muntstraat 2a: zie Kromme Nieuwegracht 20 en 22  
Trans 10 NIEUWS
De renovatie van Trans 10 ging de afgelopen zomer onverwachts snel van start (looptijd: tot in 2009) toen bleek dat het complex Kromme Nieuwegracht 29 per 1 januari 2009 overgedragen moet worden aan de Universiteit voor Humanistiek. Romaanse talen moet namelijk vóór de oplevering naar Trans 10 verhuizen, en wel in de zomer van 2008. Trans 10 blijft onderdak bieden aan Geesteswetenschappen, met name de departementen Nederlands, Taal- en cultuurstudies, Liberal Arts & Sciences en Vreemde talen. Wat nu één lang kruip-door-sluip-door-gebouw is, wordt opnieuw verdeeld in drie gescheiden delen met elk een eigen ingang. Gebruikers van het pand hebben hierover gedetailleerde informatie ontvangen. De planning van de renovatie van de westzijde (departement Nederlands) wordt binnenkort bekendgemaakt.
Trans 10
Wittevrouwenstraat 7, 9, 11, bibliotheekcomplex
In het gebied van Drift, Wittevrouwenstraat en Keizerstraat wordt vooral het studeren geconcentreerd. Hier vinden studenten en medewerkers van de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen straks hun bibliotheek, onderwijslokalen, studieplekken en een uitgebreid restaurant met ruime openingstijden. Eind 2007 begon de renovatie aan de Wittevrouwenstraat met de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling en de sloop van overbodige gebouwdelen. In 2008 wordt hier verder gebouwd aan het gedeelte Wittevrouwenstraat, Keizerstraat en Grande Galerie. Dit zal begin 2009 klaar zijn. Vervolgens wordt de boekencollectie van de bibliotheek aan de Drift naar de nieuw opgeleverde delen verplaatst. De opening van dit gedeelte staat gepland ronde de zomer van 2009. De nieuwe hoofdingang komt dan aan de Drift. Het gedeelte aan de Drift zal gereed zijn in de tweede helft van 2010, direct gevolgd door de inhuizing van de bibliotheken van REBO, en later ook door die van Wijsbegeerte en Godgeleerdheid. Nummer 7 en 7bis, het pand rechts van de huidige ingang, blijft voorlopig onderkomen van het Projectbureau Binnenstad. Hier zijn vertegenwoordigers van beide faculteiten, het Facilitair Bedrijf Universiteit (FBU) en de Dienst Vastgoed en Campusontwikkeling gevestigd.
Binnenplein Wittevrouwenstraat
   
Voorlopige onderwijsruimtes
Om tijdens allrbouwen verhuizingen voldoende onderwijsruimtes te hebben, zal een deel van het onderwijs worden gegeven in gebouw U van het University College aan het Kriekenpitplein.
 
 
Meer informatie
Aanspreekpunten REBO
onderdeel aanspreekpunt
USBO en USE directeuren van de departementen    
Rechten managers bedrijfsvoering    
Algemeen Anita Verdonk, hoofd huisvesting & exploitatie REBO 7064 a.verdonk@law.uu.nl
       
Aanspreekpunten Geesteswetenschappen
onderdeel aanspreekpunt
Diverse secretarissen van de departement en de onderzoekinstituten    
Drift / Wittevrouwenstraat Jeroen de Wilde 7871 jeroen.dewilde@let.uu.nl
Bouwcoördinator Campus onder Dom Jos van Galen 6682 Jos.vanGalen@let.uu.nl

top