Uitpakken
Er is de afgelopen tijd flink verhuisd. Hieronder een foto-impressie van de verhuisperikelen van enkele nieuwe bewoners van Achter de Dom 20 en Kromme Nieuwegracht 20.
 

Ingrid Biesheuvel moet ervoor waken niet de hele dag voor het raam te staan om naar de Dom te kijken. Ze vindt het een voorrecht om als onderzoeksassistent juist hier de middeleeuwen te kunnen bestuderen.
Secretaresse Julia Krul vond het torentje van Janskerkhof 3a ook mooi, maar ze is heel erg blij met deze prachtige locatie, zo vlak naast de Domkerk. Al haar spullen zijn goed overgekomen, ook de theepot.
   
Dozen, dozen, dozen...op Kromme Nieuwegracht 20
Frits van Oostrom vindt zijn werkplek prachtig. Het is zijn vierde in zes jaar, en hij hoopt er nooit meer weg te hoeven. “Als je in Utrecht werkt en je adres is Achter de Dom… zoek niet verder, zou ik zeggen.”
   

nummer
februari 2009

 5

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.
 

Uitpakken

Bibliotheek op televisie

Veel locaties, één campus
nws = nieuws
  » Academiegebouw
nws » Achter de Dom 20
  » Achter de Dom 22-24
nws » Achter Sint Pieter 200
  » Boothstraat 6
  » Boothstraat 11
  » Bijlhouwerstraat 6-8
nws » Drift 4-6
  » Drift 8
  » Drift 9
  » Drift 10
  » Drift 13
  » Drift 15
nws » Drift 17
nws » Drift 21, 23 en 25
  » 't Hoogt 3
nws » Janskerkhof 2 en 3
  » Janskerkhof 3a
  » Janskerkhof 12
  » Janskerkhof 13 en 13a
nws » Janskerkhof 15a
nws » Janskerkhof 16
  » Janskerkhof 30
nws » Kromme Nieuwegracht 20 en 22 (= Muntstraat 2a)
nws » Kromme Nieuwegracht 29
  » Kromme Nieuwegracht 46
nws » Kromme Nieuwegracht 80
  » Muntstraat 2a
  » Trans 10
nws » Wittevrouwenstraat
     
Meer informatie
 
Aanspreekpunten REBO
  • USBO en USE:  directeuren van de departementen
  • Rechten: managers bedrijfsvoering
  • Algemeen: Anita Verdonk, hoofd huisvesting & exploitatie REBO, tel. 7064
 
Aanspreekpunten Geesteswetenschappen
Archief
 

 

 

Bibliotheek op televisie
© RTV UtrechtOp dinsdag 11 en zaterdag 15 november jl. zond RTV Utrecht een korte documentaire uit waarin Henk Westbroek op zoek gaat naar sporen van 'de Fransen' in Utrecht. Hij komt onder andere bij het Paleis van Lodewijk Napoleon, het huidige bibliotheekgebouw aan de Wittevrouwenstraat.
 
 
 
Veel locaties, één campus

Hieronder worden alle voor de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen relevante locaties in de binnenstad kort beschreven (alfabetisch gerangschikt). Wat is er gebeurd of staat er te gebeuren? Waar nieuws is, wordt dat aangegeven met NIEUWS
 

Academiegebouw, Domplein 29
Het sfeervolle Academiegebouw blijft in gebruik voor representatieve gelegenheden.
Het Academiegebouw
Achter de Dom 20 NIEUWS
De verbouwing is vrijwel afgerond. Het gebouw is in gebruik genomen door de hoogleraren Hans Bertens, Rosi Braidotti, Hendrik Willem Gispen, Frits van Oostrom en de medewerkers die hen ondersteunen. Er zijn ook gastwerkplekken.
 
Achter de Dom 22-24
Hier blijven vooralsnog onderwijszalen en werkplekken voor medewerkers en onderzoekers.
Achter de Dom 22-24
Achter Sint Pieter 200 NIEUWS
Dit pand blijft in zijn huidige staat in gebruik bij de faculteit REBO (afdelingen Internationaal Sociaal Economisch Publiekrecht (ISEP), Rechtstheorie en Staats- en Bestuursrecht). Waar nodig wordt het gebouw opgeknapt om de akoestiek en het klimaat te verbeteren. Het deel waar nu de studieplekken en het medewerkersrestaurant zijn gevestigd was onlangs onderwerp van een onderzoek naar de haalbaarheid van een functiewijziging. De gedachte is dat er twee nieuwe collegezalen en een aantal studieplaatsen zouden komen. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid het restaurant over te brengen naar het koetshuis, dat momenteel dienst doet als fietsenstalling. Vier onderwijsruimtes worden begin februari uitgerust met uitgebreide multimediafaciliteiten.
Het Academiegebouw
Boothstraat 6
Over de definitieve toekomstige bestemming van dit pand, waar het Wiarda Instituut van REBO nu huist, is nog geen duidelijkheid te geven.
Boothstraat 6
Boothstraat 11
Het wat vervallen gebied dat direct grenst aan de kavels van Drift 4-6, 8 en 10, en waarvan de toegang ligt aan Boothstraat 11, is onlangs door de Universiteit verworven voor ontwikkeling van nieuwbouw. Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen  in hoeverre hier mogelijkheden zijn voor de toekomstige huisvesting van onderzoek van Geesteswetenschappen, deels om de komst naar de binnenstad van Godgeleerdheid en Wijsbegeerte (nu gehuisvest in de Uithof) mogelijk te maken.
Bijlhouwerstraat 6-8
Toen de eerste stemmen opgingen om te kiezen voor een historische uitstraling, gekoppeld aan de panden in het hart van de stad, rees de vraag of Bijlhouwerstraat 6-8 als universiteitspand gehandhaafd moest blijven. Het antwoord was: ja. Het is een prachtig pand, gelegen binnen de singel (vlakbij het Ledig Erf), en het functioneert uitstekend voor de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van REBO.
Drift 4-6 NIEUWS
Dit pand is gekocht van de Universiteit voor Humanistiek in ruil voor Kromme Nieuwegracht 29. Als het gebouw vrij komt trekken er tijdelijk medewerkers van het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtwetenschappen in, tijdens de renovatie van hun pand, Janskerkhof 16. Vervolgens zal Drift 4-6 worden verbouwd, en betrokken door onderzoekers van Geesteswetenschappen. Onlangs is de architect geselecteerd die het ontwerp gaat maken voor de noodzakelijke aanpassingen aan de panden Drift 4-6 en 8: Jaco D. de Visser.
Drift 8
Afgelopen zomer heeft Kunstgeschiedenis de bovenverdieping betrokken. Hiermee zijn Geschiedenis (Drift 10) en Kunstgeschiedenis (Drift 8) dichter bij elkaar gebracht. Onderwijs- en Studentzaken (ook van Geesteswetenschappen) zit nu op de begane grond. De Frans-Nederlandse Academie is vertrokken naar het tuinhuis van Kromme Nieuwegracht 29. Dit pand wordt tegelijk aangepakt met Drift 4 en 6 en zal in 2010 worden verbouwd.
Drift 8
Drift 9
De bestemming van het pand Drift 9, waar Privaatrecht huist, verandert niet. Wel worden er verbeteringen in de klimaatinstallatie aangebracht.
Drift 10
Drift 10
Dit verbouwde pand is en blijft in gebruik door het departement Geschiedenis. Er staan geen veranderingen gepland.
Drift 10
Drift 13
Zoals het er nu naar uitziet, blijft het pand aan Drift 13 bestemd voor het International Office van REBO en dat van Geesteswetenschappen.
Drift 13
Drift 15
Het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van REBO is in dit pand getrokken. Op 24 september is het officieel geopend.
Drift 15
Drift 17 NIEUWS
De afdeling Fiscaal Recht van REBO heeft nu ook de eerste verdieping in gebruik genomen, waar voorheen de gemeentelijke Ombudsman zat. Er komt waarschijnlijk ook plaats vrij voor het Wiarda Instituut, na tijdelijk gebruik van een aantal leegstaande ruimtes door het Centrum voor Conflictstudies voor circa 2 jaar.
Drift 17
Drift 21, 23 en 25 NIEUWS
Drift 23 is in september 2005 gereed gekomen als onderwijsgebouw. De renovatie van Drift 21 is uitgesteld tot 2011 om steeds voldoende onderwijsruimtes beschikbaar te hebben. In de tweede verbouwfase van de bibliotheek, van september 2009 tot medio 2011, wordt ook Drift 25 verbouwd tot onderwijsgebouw. Het ontwerp voor de verbouwing van dit pand wordt gemaakt door 'Architecten aan de Maas'. Als Drift 25 klaar is wordt Drift 21 gerenoveerd. De drie gebouwen vormen straks samen één groot onderwijscentrum met ongeveer 45 onderwijsruimtes. De totale locatie is in 2013 geheel gerenoveerd.
Drift 13
't Hoogt 3
Dit kleine pand is in augustus ingenomen door het Kennispunt REBO. Het was al eigendom van de universiteit , maar werd verhuurd.
Janskerkhof 2 en 3 NIEUWS
Net als aan en rondom de Drift staat ook aan het Janskerkhof het studeren centraal. Hier komen onderwijsruimtes, studieplekken en een lunchrestaurant. Na vertrek van de bibliotheek naar de UB-binnenstad in 2011 wordt dit pand aangepakt. De kantoorruimtes blijven bestemd voor het faculteitsbureau REBO en de stafdiensten van het departement Rechtsgeleerdheid. Nu trekt onder anderen een onderzoeksgroep van Nederlands in dit pand.
Janskerkhof 2 en 3
Janskerkhof 3a
Nu het SIM uit dit pand is getrokken zal het tijdelijk gebruikt worden als ‘wisselpand’. Enkele medewerkers zijn hiervandaan verhuisd naar Achter de Dom 20. Een deel van de onderzoekers van het OGC en hun ondersteuners trekken voor 3 jaar in Janskerkhof 3a.
Janskerkhof 12
Dit pand is al gerenoveerd en in januari 2007 betrokken door de Utrecht School of Economics van REBO.
Janskerkhof 12
Janskerkhof 13 en 13a
Dit pand is in juni 2006 na een grondige renovatie weer in gebruik genomen. Hier resideren onderzoekers van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en cultuur (OGC) en van het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS).
Janskerkhof 13 en 13a
Janskerkhof 15a NIEUWS
Voorlopig blijft Janskerkhof 15a bestaan als onderwijsgebouw. Als alle nieuwe onderwijslocaties gerealiseerd zijn in 2012 krijgt het pand een andere, nog te bepalen bestemming. Voor dit moment worden de onderwijsruimtes uitgerust met uitgebreide multimediafaciliteiten.
Kromme Nieuwegracht 22
Janskerkhof 16 NIEUWS
Het pand Janskerkhof 16 wordt opgeknapt. Eind 2009 gaat het Willem Pompe Instituut voor Strafrecht tijdelijk naar Drift 4-6. In 2010 kan men terug het opgeknapte Janskerkhof 16 in. De beide verhuizingen vallen wat later dan bekend was gemaakt.
Kromme Nieuwegracht 22
Janskerkhof 30
In dit kleine pand naast de Janskerk is momenteel het Juridisch PAO, het PAO-bureau van REBO, gehuisvest, maar dat groeit eruit. Er wordt gezocht naar een grotere locatie. De nieuwe bestemming van Janskerkhof 30 is nog niet bekend.
Janskerkhof 30
   
Kromme Nieuwegracht 20 en 22 (= Muntstraat 2a) NIEUWS
Hier huist Media- en Cultuurwetenschappen. De beide panden zijn opgeknapt. De brandveiligheid is verbeterd, evenals het computernetwerk. Ook zijn op veel plaatsen de vloerbedekking en het schilderwerk vernieuwd. De foyer van de theaterzaal is ook opgeknapt.
Kromme Nieuwegracht 22
 
Kromme Nieuwegracht 29 NIEUWS
Het pand is verkocht en overgedragen aan de Universiteit voor Humanistiek, in ruil voor Drift 6. Om dit mogelijk te maken moesten de departementen die er zaten verhuizen. Kunstgeschiedenis is naar Drift 8 gegaan. Romaanse talen naar Trans 10. Media- en Cultuurwetenschappen naar Kromme Nieuwegracht 20 en 22. Het tuinhuis blijft in bezit van de Universiteit Utrecht, en wordt sinds kort bevolkt door de Frans-Nederlandse Academie en Financiën en Control van Geesteswetenschappen. Zij blijven voorlopig hier gehuisvest. Het is toegankelijk via een poort bij Pieterskerkhof 13. De fietsenstalling is niet meer beschikbaar.
Kromme Nieuwegracht 29
Kromme Nieuwegracht 46
In hoeverre er veranderingen op til zijn voor Kromme Nieuwegracht 46 is nog niet duidelijk. In het pand kampt men momenteel met gebrek aan ruimte en werkplekken. Een deel van de nood is gelenigd doordat Financiën en control van Geesteswetenschappen naar het tuinhuis van Kromme Nieuwegracht 29 is vertrokken.
Kromme Nieuwegracht 46
Kromme Nieuwegracht 80 NIEUWS
Het pand huisvest onder andere de medewerkers van het CIM en ICT Service Centrum dependance binnenstad. Hier worden aanpassingen gedaan, onder andere op het gebied van de brandveiligheid. De servicebalie is opgeknapt, en waar de kantine was, komt een videolab. De kantine krijgt een nieuwe plek in het gebouw. Ook komen er practicumruimtes en uitleen van audiovisuele middelen.
Kromme Nieuwegracht 80
Muntstraat 2a: zie Kromme Nieuwegracht 20 en 22  
Trans 10
Trans 10 blijft onderdak bieden aan Geesteswetenschappen, met name de departementen Nederlands en Moderne Talen en de school Liberal Arts. Afgelopen zomer is Romaanse talen hierheen verhuisd. Het deel waar Nederlands zit wordt dit jaar gerenoveerd. Op het binnenterrein wordt binnenkort een fietsenstalling gebouwd, te bereiken via een poort aan het Domplein. Wat nu één lang kruip-door-sluip-door-gebouw is, wordt opnieuw verdeeld in drie gescheiden delen met elk een eigen ingang. Gebruikers van het pand hebben hierover gedetailleerde informatie ontvangen. De planning van de renovatie van de westzijde (departement Nederlands) is opgesteld.
Trans 10
Wittevrouwenstraat 7, 9, 11, bibliotheekcomplex NIEUWS
In het gebied van Drift, Wittevrouwenstraat en Keizerstraat wordt vooral het studeren geconcentreerd. Hier vinden studenten en medewerkers van de faculteiten REBO en Geesteswetenschappen straks hun bibliotheek, instructielokalen, studieplekken en een uitgebreid restaurant met ruime openingstijden. Eind 2007 begon de renovatie aan de Wittevrouwenstraat met de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling en de sloop van overbodige gebouwdelen. Het gedeelte Wittevrouwenstraat en Keizerstraat is nagenoeg klaar, en aan de Grande Galerie wordt nog volop gewerkt. De nieuwe hoofdingang komt dan aan de Drift. Het gedeelte aan de Drift zal gereed zijn in het voorjaar van 2011, direct gevolgd door de inhuizing van de bibliotheken van REBO, en later ook door die van Wijsbegeerte en Godgeleerdheid. Nummer 7 en 7bis, het pand rechts van de huidige ingang, blijft voorlopig onderkomen van het Projectbureau Binnenstad. Hier zijn vertegenwoordigers van beide faculteiten, het Facilitair Bedrijf Universiteit (FBU) en de Dienst Vastgoed en Campusontwikkeling gevestigd.
Binnenplein Wittevrouwenstraat
   
Voorlopige onderwijsruimtes
Om tijdens alle verbouwingen en verhuizingen voldoende onderwijsruimtes te hebben, zal naast het onderwijs van de Utrecht School for Economics (USE) onderwijs worden gegeven in gebouwen op het terrein van het University College aan het Kriekenpitplein.
 
 

top