Beste collega's

● ● ●

Project masterherziening

De speciale Projectgroep masterherziening onder leiding van Peter Schrijver is aan de afronding van zijn werkzaamheden bezig. Bij de domeincommissies ligt er inmiddels een conceptrapport voor laatste commentaar en in de eerste helft van mei zal het definitieve rapport aan het faculteitsbestuur worden aangeboden. De regie van het vervolgtraject is in handen van het faculteitsbestuur.
 
Het faculteitsbestuur heeft inmiddels besloten, na overleg met het college van bestuur, om het gehele pakket vernieuwde MA en RMA-programma’s per 2016/2017 in te voeren en begin 2015 ter certificering voor te leggen. We hebben eerder al laten weten dat we een dergelijke temporisering overwogen. Een aantal belangrijke redenen op een rijtje:
  • De Research Masters worden in 2014/2015 gevisiteerd. De ervaring heeft ons geleerd dat het herzien van programma’s in de periode dat visitatiecommissies op bezoek komen gemakkelijk tot misverstanden kan leiden.
  • De uitwerking van een vernieuwd organisatorisch en curriculair kader voor de nieuwe masters, inclusief een eventuele overstap naar een cursusomvang van 5 EC, vraagt nog een flinke tijdsinvestering.
  • Een uitvoerige benchmarking van de voorgestelde programma’s op enkele LERU Universiteiten (League of European Research Universities) moet nog plaatsvinden.
  • De verdere uitwerking van een vernieuwd kader van financiering en een model van docentcontacturen (dcu) voor de masters vergt nog tijd.
  • De werkdruk in de faculteit is al bijzonder hoog vanwege de vernieuwing van de bacheloropleidingen voor het tweede en derde jaar vanaf september 2014.
 
 
Het faculteitsbestuur heeft deze week een concept planning opgesteld voor het vervolgtraject. Op grote lijnen: aan de certificeringsvoorstellen moet een door het adviesrapport geïnformeerde bestuurlijke visie op de masterherziening ten grondslag worden gelegd. Voor de zomer willen we de contouren daarvan helder hebben. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan vragen van inrichting, benchmarking en financiering. Rond eind september komen we met een bestuursbesluit over de mastervisie en het gehele palet aan te certificeren programma’s. Vervolgens zorgen de onderwijsdirecteuren voor het opstellen van de certificeringsvoorstellen. Het voorstel voor het nieuwe palet aan Masters wordt vanzelfsprekend besproken met de medezeggenschapsgremia, wat ook geldt voor de certificeringsaanvragen van de programma’s. Dat brengt ons bij begin 2015 voor een indiening van de aanvragen.
 
Al met al is er nog een hoop werk te doen en nemen we daarvoor de tijd, zodat de masterherziening zo goed mogelijk kan worden afgerond.
 
 
Namens het faculteitsbestuur,

Bert van den Brink, vice-decaan onderwijs
 

Project masterwebsite in september 2014 gereed

De UU wil masterstudiekiezers een mastersite bieden die de keuze van een bij hen passend UU-masterprogramma makkelijker maakt.

 
De mastersite maakt onderdeel uit van een grootschalige websitevernieuwing. Intranet en de bachelorkiezerswebsite zijn al live. Belangrijke sites die volgen zijn de mastersite (sept. 2014), de studentensite (jan. 2015) en de corporate website (jan. 2015). Met de nieuwe websites maken we de omslag van aanbodgerichte websites (wat willen wij vertellen?) naar doelgroepgerichte websites (wat willen onze bezoekers weten?). Kenmerkend zijn: andere teksten, nieuw grafisch ontwerp, nieuwe navigatie en nieuwe technologie. Alle websites zijn goed leesbaar op smartphone en tablet.
 

Oude masters in nieuwe website

Bovenstaande betekent dat we de nieuwe masterwebsite die per 1/9/2014 live gaat, dus zullen vullen met de huidige programma’s, die in 2015/2016 voor het laatst worden aangeboden. Na 1 jaar zullen we deze teksten herzien met de vernieuwde programma’s. Overigens geldt deze situatie voor vrijwel alle masterprogramma’s van de UU.

 

BaMa 3.0

● ● ●

Ervaringen van de eerste matchingsdagen

De afgelopen weken hebben de eerste matchingsdagen van 2014 plaatsgevonden. De matchingscoördinatoren van de opleidingen zijn tevreden over hoe deze dagen verlopen zijn.

 
Steven Dijkstra (LAS): “Deelnemende scholieren en studenten gaven ons terug hoe fijn en zinvol ze het vonden om heel concreet een voor LAS karakteristiek werkcollege te volgen en met al hun vragen terecht te kunnen bij docenten, tutoren en huidige LAS-studenten.”
 
Feike Dietz (TCS) voegt hieraan toe: “Zo’n vroege matchingsdag geeft je de mogelijkheid om met een clubje enthousiaste en betrokken aankomende studenten alvast een beetje warm te lopen. “Nu krijgen we er écht zin in”, riepen sommigen. Dankzij de BB-omgeving en de uitgebreide toetsing (een schrijfopdracht vooraf, een toets over thuis voorbereide artikelen) hebben we er ook méér dan vorig jaar een totaalervaring van kunnen maken die strookt met wat we van echte eerstejaars verwachten. De deelnemers hebben nu ervaren hoe het is (ook hoe lastig het is!) om zelf thuis wetenschappelijke teksten te lezen en die te moeten verwerken, en hoe bevredigend het vervolgens is als een college je helpt die tekst nog veel beter te doorgronden, en hoe inspirerend het is om daar met docent en medestudenten over te kunnen discussiëren in een werkcollege.”
 
 
De eerste evaluaties van studenten onderschrijven dit positieve beeld. Aankomende studenten die al overtuigd een studiekeuze gemaakt hadden, geven aan bevestigd te zijn in hun keuze. En veel van de aankomende studenten die twijfelden over hun studiekeuze, geven aan dat de matchingsdag geholpen heeft om definitief wél of juist niet met de opleiding te starten.
 
Bij de matchingsdag van CIW is rond zaalbeschikbaarheid en catering het een en ander niet vlekkeloos verlopen. De verantwoordelijkheid daarvoor lag buiten de CIW-docenten, die er in zijn geslaagd de dag ondanks de organisatorische tegenslag tot een succes te maken. De matchingsgroep analyseert momenteel wat er is mis gelopen, zodat dit in de toekomst kan worden voorkomen.
 

Kort Nieuws

● ● ●

Oproep om studenten voor te dragen voor scriptieprijzen

Universitaire Scriptieprijs en de Prijs bestuurlijke of maatschappelijke verdiensten
Tijdens de Opening van het Academisch jaar 2014-2015 in september, worden wederom de prijzen voor de beste masterscriptie als de prijs voor bestuurlijke en/of maatschappelijke verdiensten uitgereikt. Voordrachten voor de categorie ‘beste masterscriptie’ moeten worden ingediend door de onderwijs- of onderzoeksdirecteur. Kandidaten voor de categorie ‘bijzondere bestuurlijke of maatschappelijke verdiensten’ kunnen ook door andere personen van binnen- en buiten de universiteit worden voorgedragen. Deadline is 1 juni 2014.
 
Kijk hier voor meer informatie.
 
Scriptieprijs GW
Net als andere jaren worden ook dit jaar tijdens de opening van het facultaire jaar op 2 september de facultaire scriptieprijzen uitgereikt. De verschillende schools en onderzoeksinstituten kunnen wederom de beste scripties te nomineren die in het afgelopen collegejaar zijn geschreven. Binnenkort ontvangen de onderwijs- en onderzoeksdirecteuren de officiële oproep om de scripties voor te dragen. De scripties kunnen tot 1 juni 2014 worden ingediend.
 

Winnaars scriptieprijzen Geesteswetenschappen 2012

Verslag Facultaire bijeenkomst voorzitters examencommissies en toetscommissie

Op 9 april vond de tweede bijeenkomst plaats voor alle facultaire examencommissies en de toetscommissie. Er werden ervaringen en best-practices uitgewisseld tussen de verschillende commissies. Andere bespreekpunten waren o.a. toetsbeleidsplannen, onderzoek van de toetscommissie, en de beoordelingsformulieren voor scripties en stages. Aanwezig waren alle voorzitters van de examencommissies en toetscommissie, de vice-decaan onderwijs Bert van den Brink, en de leden van het ambtelijk secretariaat. Het was een vruchtbare bijeenkomst. De bijeenkomsten in deze vorm zullen in het nieuwe collegejaar voortgezet worden.
 

Loopbaanoriëntatie

Op 30 januari 2014 heeft het faculteitsbestuur het adviesrapport Loopbaanoriëntatie onder leiding van prof. dr. Leo Lentz goedgekeurd. Vervolgens is het rapport op 21 maart 2014 besproken in de faculteitsraad. Het adviesproject is hiermee afgerond, nu is het zaak dat de aanbevolen maatregelen zo snel mogelijk omgezet worden in een implementatieproject.
 

Oproep om bachelorstudenten te attenderen op de Student Research Conference

De Student Research Conference is een mogelijkheid voor bachelorstudenten om hun bacheloronderzoek in te dienen bij de beoordelingscommissie van de Student Research Conference 2014. De SRC is een jaarlijks terugkerend evenement, dat bij toerbeurt door de verschillende universiteiten samen met de VSNU georganiseerd wordt.

 
De SRC is exclusief voor bacheloronderzoek en volgt de academische gebruiken: na een call for papers, beoordeelt een commissie van ervaren onderzoekers de ingezonden papers, selecteert de beste 60 voor een workshop of een posterpresentatie. De conferentie zelf vindt op 26 november plaats aan de TU Delft, een uitnodiging daarvoor volgt na de zomer.
 
Kijk hier voor meer informatie
 

April 2014

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.

In dit nummer o.a.
Ervaringen eerste matchingsdagen

Inhoud

Naslag

Archief

Colofon

Volgende nieuwsbrief
De volgende onderwijsnieuwsbrief Geesteswetenschappen verschijnt in juni 2014.

Vragen?
Neem contact op met Bestuurs- en Beleidsondersteuning (BBO) (Marjolein Boessenkool)
M.E.Boessenkool@uu.nl.

Redactie
Eindredactie: Annemiek van Gorp
Vormgeving: Didi van Zoeren
Communicatie en Marketing (C&M)

 

Fotografie: Maria Salaru, Andrea van Leerdam, iStockphoto, e.a.

Onderwijsagenda Geesteswetenschappen

● ● ●

April 2014
10 Vroege Matching Theater- film- en televisiewetenschap
14 Vroege Matching Taal- en cultuurstudies
15 Deadline laatste selectieronde Humanities Honours Programme
15 Vroege Matching Geschiedenis
15 Vroege Matching Kunstgeschiedenis
16 Vroege Matching Wijsbegeerte
16 Vroege Matching Communicatie- en informatiewetenschappen
16 Vroege Matching Engelse taal en cultuur
17 Vroege Matching Kunstmatige Intelligentie
17 Vroege Matching Nederlandse taal en cultuur
24 Meeloopdag Liberal Arts & Sciences
-- De kleinere opleidingen van Taal, literatuur en communicatie (TLC) hebben gekozen voor meer individuele trajecten voor de vroege matching.
Mei 2014
01 Inschrijfdeadline voor alle studenten, voor niet- selectieve opleidingen
12 t/m 27 Centrale eindexamens vwo
Juni 2014
10 Matching Kunstgeschiedenis
10 Matching Duitse taal en cultuur
10 Matching Italiaanse taal en cultuur
10 Matching Keltische talen en cultuur
10 Matching Taalwetenschap
10 Matching Religiestudies
10 Matching Islam en Arabisch
10 Matching Kunstmatige Intelligentie
11 Matching Franse taal en cultuur
11 Matching Spaanse taal en cultuur
11 Matching Literatuurwetenschap
11 Matching Communicatie- en informatiewetenschappen
19 Matching Geschiedenis
23 Matching Nederlandse taal en cultuur
23 Matching Liberal Arts & Sciences
24 Matching Taal- en cultuurstudies
24 Matching Wijsbegeerte
25 Matching Muziekwetenschap
26 Matching Engelse taal en cultuur
26 Matching Theater- film- en televisiewetenschap