Beste collega's

● ● ●

Er ligt nogal wat druk op ons allen gezien de vele veranderprocessen waar we midden in zitten.

We zijn goed op schema met alle voorbereidingen van de nieuwe onderwijsprogrammering en de introductie van matching, dankzij alle inzet, samenwerking en betrokkenheid van veel mensen uit onze faculteit; onderwijsdirecteuren en opleidings- en onderwijscoördinatoren, docenten, studenten, medewerkers van BBO, OSZ en Communicatie. Heel veel dank daarvoor! En mochten jullie vragen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem dan gerust contact met mij op.

Vriendelijke groet,

Bert van den Brink, vice-decaan onderwijs
b.vandenbrink@uu.nl
 

De onderwijsprogrammering

● ● ●

Nieuw onderwijsmodel
In studiejaar 2013-2014 start de nieuwe lichting studenten met het nieuwe
onderwijsmodel (jaar 2 en 3 gaan door in het oude systeem). Belangrijk doel van de nieuwe programmering is kwaliteitsverbetering, door meer samenhang tussen de cursussen en door community-vorming. De keuzemogelijkheden voor studenten zijn in pakketten gestructureerd (basispakket, minor GW, verdiepingspakket). Alle schools hebben inmiddels vergevorderde plannen voor de inrichting van het onderwijs. Die worden momenteel aan de OC’s voorgelegd. Wie daarover meer informatie wil, kan contact opnemen met de directeur van zijn of haar school.

Hoe zit het met het bindend studieadvies (BSA)?
In het eerste jaar moet een student 45 EC halen. Wanneer een student overstapt, tellen de al behaalde punten mee voor de BSA. Deze regel gaat in de hele universiteit worden toegepast.

Waarom een minor GW?
Het volgen van een minor GW wordt verplicht, omdat we willen dat studenten buiten hun eigen vakgebied kijken en omdat uit onderzoek blijkt dat studenten beter studeren als ze een samenhangend, goed doordacht pakket volgen. De minor GW is te vervangen door een studie in het buitenland (mits er toestemming is van de examencommissie). Overigens is een minor GW een minor met daarop een ‘stempel’ van goedkeuring van GW. Dit betekent niet dat er alleen GW-vakken inzitten. Omdat de nieuwe minoren per 2014-15 ingevoerd worden, gaan we na de kerst beginnen met het in kaart brengen van de complete minorvoorstellen van de schools.

Kan een student naar het buitenland?
Een studie in het buitenland (mits goedgekeurd door de examencommissie) kan zowel binnen de minor GW als binnen de profileringsruimte vallen. Studenten, studieadviseurs en tutoren zullen daarover heldere informatie ontvangen.

Kan een student vrijstellingen krijgen?
De examencommissie beoordeelt of studenten vrijstellingen kunnen krijgen of niet. Dit is en blijft maatwerk.

Overstappen naar een andere studie is goed mogelijk
De academische-contextcursus is een goede plek voor een student om zich te kunnen oriënteren op wat er buiten de major afspeelt en daarna eventueel over te stappen. De al behaalde cursussen kunnen ingezet worden voor de profileringsruimte. Een student kan ook het hele eerste basispakket afmaken en dit inzetten als minor GW. Bij de talenstudies zal een student, wanneer hij overstapt, niet alle cursussen uit het tweede basispakket kunnen volgen. Het overgrote deel van de taalverwervingscursussen zal pas in het tweede studiejaar gevolgd kunnen worden.
  
  
 

BaMa 3.0

● ● ●

Matching

Komend studiejaar beginnen we met het matchen van aanstaande studenten, zodat zij kunnen beoordelen of de opleiding die ze
willen gaan doen, wel bij hen past. Matching bestaat uit een matchingsformulier en een matchingsbijeenkomst. Zie ook het filmpje over matching op YouTube en de flyer.
  
  
Voorafgaand aan matching kunnen aanstaande studenten een Voorlichtingsdag bezoeken of deelnemen aan een meeloopdag.

Daarna gaat matching als volgt:

  1. Aanmelden via studielink (kan nu al, tot 1 mei 2013)
  2. Aanstaande student krijgt vanaf 7 januari binnen 2 weken een matchingsformulier toegestuurd
  3. Aanstaande student vult matchingsformulier in
  4. Aanstaande student wordt uitgenodigd voor een verplichte matchingsactiviteit, doorgaans in juni (in augustus is er een tweede ronde met matchingsdagen voor scholieren die na de matchingsactiviteit in juni besloten hebben een andere studie te willen gaan doen).

Wat is de deadline voor inschrijven bij de UU?
De deadline voor inschrijven voor alle opleidingen van onze faculteit is 1 mei 2013 (bij opleidingen met selectie en/of loting gelden andere inschrijfprocedures)

‘Matching, zodat je kiest wat bij je past’
Deelname aan matching is verplicht, maar de uitkomst is niet bindend. Wie niet meedoet aan de matchingsactiviteiten, kan niet beginnen aan de betreffende studie.

Wat als een aanstaande student nog twijfelt?
In ieder geval inschrijven bij de UU vóór 1 mei. Dit kan ook voor meerdere opleidingen (en meerdere universiteiten).

Wat gebeurt er als een aanstaande student zich niet inschrijft vóór 1 mei?
Na 1 mei kunnen studenten zich niet meer inschrijven (in uitzonderingssituaties kunnen studenten beroep doen op een hardheidsclausule). Ze kunnen na de eerste matchingsbijeenkomst wel switchen naar een andere opleiding. Wanneer studenten zich eenmaal ingeschreven hebben, kunnen ze altijd vragen stellen via www.centrumstudiekeuze.nl.

Meerdere inschrijvingen; meerdere matchingstrajecten
Aanstaande studenten die nog twijfelen, kunnen zich voor meerdere opleidingen inschrijven en doorlopen dan ook meerdere matchingstrajecten.

Alleen studenten die een dubbele major willen volgen, hoeven niet twee keer te matchen. Studenten die een dubbele major doen, schrijven zich immers in eerste instantie in voor één opleiding en voegen daar later een tweede major aan toe.

Wat is de invulling per opleiding?
De invulling en de exacte datum van de matchingsactiviteit staat bij elke opleiding op de studiekiezerswebsite onder toelating.
  
  
Scholierenpanel
Er is een scholierenpanel ingesteld met twintig 6-VWO’ers van tien verschillende scholen. Wij leggen hen in de periode tot 1 mei 2013 teksten, communicatiemiddelen en procedures voor om te toetsen of hetgeen we beogen goed overkomt.

De administratieve ondersteuning van matching
De nieuwe machtingsprocedure wordt ondersteund door het Studiepunt, onderwijssecretariaat, key-users Osiris en roostering. Op 6 november is het administratieve proces getest; van het verzoek tot inschrijving tot en met de registratie dat het matchingsformulier is ingevuld. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de inrichting van het proces in Osiris en de vragenlijsten en mailberichten in Formdesk. Ook worden alle betrokken medewerkers getraind, zodat het Studiepunt begin januari van start kan gaan met het versturen van de matchingsformulieren.

 

Professionele ontwikkeling en carrière in het onderwijs

Toekenning Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs
Het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs heeft twee voorstellen van de faculteit Geesteswetenschappen geselecteerd voor verdere uitwerking: Tutoraat 3.0: van matching tot eindwerkstuk (samen met GEO en Sociale Wetenschappen) en Ethische reflectie optimaliseren door verbeteren van didactiek en toetsing. We moeten de uitwerking uiterlijk 31 januari indienen.
Niet geselecteerd zijn de voorstellen ‘Inhoudsgebonden taalvaardigheidsonderwijs aan de UU’ en ‘Projectgerelateerde stages’.

Nadere informatie: www.uu.nl/onderwijsfonds

 

Kort Nieuws

● ● ●

Zes bachelors Geesteswetenschappen op 1 in Keuzegids
Zes bacheloropleidingen van onze faculteit zijn als beste beoordeeld ten opzichte van vergelijkbare opleidingen aan andere universiteiten. Keltisch en Wijsbegeerte horen bij de beste opleidingen van het land en mogen een kwaliteitszegel gaan voeren. Dat blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2013. De Utrechtse studies Nederlands, Frans, Spaans, Taalwetenschap en Literatuurwetenschap komen als beste uit de bus in vergelijking met deze studies aan andere universiteiten. Onze opleiding Duits staat op een gedeelde eerste plaats met Groningen. Lees meer

Onderwijsvisitaties
In november hebben de visitaties BA CIW, MA Communicatiestudies en MA Mediastudies en BA Godgeleerdheid, BA Islam en Arabisch, MA Theologie en Religiewetenschappen plaatsgevonden. De commissie CIW/Communicatie/Media zal nog een aantal extra scripties en eindwerkstukken lezen. Aandachtspunt bij de andere commissie was de profilering en positionering van Religiewetenschappen en de veranderingen die binnen dat domein plaatsvonden en -vinden. Over circa twee maanden zijn de conceptrapporten beschikbaar. De commissies hebben mondeling hun voorlopige bevindingen gepresenteerd. Beide visitatiecommissies benoemden de bijzondere positieve feedback van studenten en de manier waarop staf en studenten hier met elkaar omgaan.

Kwaliteitszorg
De gids Interne Kwaliteitszorg-,en het nieuwe OC-handboek zijn uitgedeeld tijdens de jaarlijkse informatieavond voor leden van opleidingscommissies (OC) op donderdag 8 november jl. Deze documenten zijn voor alle docenten relevant. Jullie kunnen de documenten vinden via deze nieuwsbrief (onder naslag) en via de website www.uu.nl/gw/kwaliteitszorgonderwijs. Studenten kunnen deze informatie vinden via het Studiepunt (www.uu.nl/gw/studiepunt).
  

(onderdeel website informatie voor medewerkers)

  
Respons cursusevaluaties 5% hoger door eerdere verzending
De evaluaties voor de cursussen van periode 1 zijn afgenomen. In vergelijking met eerdere perioden zijn de evaluaties dit keer als proef eerder naar de studenten verstuurd, namelijk in de laatste week van het blok. Dit heeft gezorgd voor een stijging van het responspercentage met gemiddeld 5%. Een aanzienlijke stijging, wat maakt dat de evaluaties wellicht structureel eerder verstuurd zullen gaan worden. De respons bij de cursusevaluaties lag afgelopen periode binnen de faculteit gemiddeld rond de 47%.

Universiteitsbibliotheek lanceert website met tips en achtergronden bij het zoeken naar en omgaan met wetenschappelijke informatie
Hoe bepaal je je zoekstrategie? Hoe gebruik je zoekmachines efficiënter? Hoe sla je je onderzoeksdata veilig op? En hoe zit het precies met auteursrecht? De site LibGuides bestaat uit honderden informatieve boxen die eenvoudig in Blackboard getoond kunnen worden.

Actualisering onderwijsaanbod
Jaarlijks kunnen wij bij het college van bestuur, in de zogenaamde URO-ronde (Universitair Register van Opleidingen), ons onderwijsaanbod bijstellen.

Nu hebben we de volgende aanvragen ingediend:

  • Sluiting Portugese taal en cultuur en naamswijziging Religiewetenschap naar aanleiding van de notitie Horizon 2015-2020.
  • Sluiting alle deeltijdopleidingen per 2014 naar aanleiding van sterk dalende instroom en hoge uitval.

Open dagen drukker bezocht dan ooit
In totaal hebben we circa 6000 bezoekers (aanstaande studenten en hun ouders/begeleiders) ontvangen. Ter voorbereiding hadden we op 15 november een informatiebijeenkomst over ons onderwijsmodel en matching georganiseerd, voor alle mensen (medewerkers, studenten en studieadviseurs) die voorlichting gingen geven. Er waren ca. 50 mensen aanwezig. Op basis van de bijeenkomst hebben we de informatie voor alle voorlichters en de PowerPoint verbeterd.

Roostering van de zalen in tijden van bezuinigingen
Na de cursusinschrijving gaat de afdeling zalenroostering van Geesteswetenschappen zalen voor de cursussen boeken. Het gaat dan om 200/300 cursussen in elk blok (per week zijn dat 700/1000 bijeenkomsten). Per cursus en werkgroep zoekt de afdeling zalenroostering naar zalen die passen bij het maximum aantal studenten per bijeenkomst dat na de cursusinschrijving is vastgesteld. Daarnaast passen de zalen bij een vastgelegd lijstje speciale verzoeken zoals toegankelijk voor rolstoelgebruikers, aanwezigheid van een piano, etc. Het is altijd een hele puzzel om het voor elkaar te krijgen. De roostering is zo complex dat er, hoe jammer ook, momenteel weinig ruimte is voor speciale wensen van docenten anders dan het soort verzoeken, zoals hierboven genoemd.
De UU bezuinigt in deze tijd op de huisvesting, vanaf september is een groot aantal zalen gesloten. De afdeling zalenroostering heeft door dit beleid een kleiner aantal zalen ter beschikking waardoor de roosterpuzzel nog complexer wordt . Knelpunten blijven bestaan, we blijven erover in overleg.

Volgende nieuwsbrief
De volgende onderwijsnieuwsbrief Geesteswetenschappen verschijnt op 7 februari 2013.

 

December 2012

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.

In dit nummer o.a.
Veel informatie over matching. De data van de matchingsactiviteiten zijn bepaald en de voorbereidingen zijn in volle gang.

Inhoud

Naslag

Archief

 

Colofon

Vragen?
Neem contact op met Bestuurs- en Beleidsondersteuning (BBO) (Marjolein Boessenkool) M.E.Boessenkool@uu.nl.

Eindredactie & vormgeving
Communicatie en Marketing (C&M)
Annemiek van Gorp en
Didi van Zoeren.

 
 

Onderwijsagenda Geesteswetenschappen

● ● ●

December 2012
15 Schools bieden hun volledige programma’s voor de bachelor ter beoordeling aan het faculteitsbestuur aan.
Januari 2013
14-16 Visitatie cluster Taal- en Letterkunde
31 Afsluitende bijeenkomst G5-project over studiesucces 3.0
--- Alle aanmelders sinds 1 oktober krijgen uitnodiging om intakeformulier in te vullen

Daarna krijgen zij een uitnodiging voor een matchingsactiviteit.
Februari 2013
13 Masteravond (voorlichting voor studenten)
11-12 Visitatie cluster Kunst en Cultuur
27 Onderwijsparade 2013
Maart 2013
09 Matchingsdag Liberal Arts & Sciences
16 Open dag (voorlichting voor scholieren)
April 2013
19 Matchingsdag Taal- en Cultuurstudies
22-23 Visitatie cluster Geschiedenis/Internationale Betrekkingen
Mei 2013
01 Inschrijfdeadline studenten in Utrecht, voor niet- selectieve opleidingen
13 t/m
29
Centrale eindexamens vwo
--- Aanmeldingen na 1 mei: wachtlijst
Juni 2013
06 Matchingsdag Muziekwetenschap
10 Matchingsdag Wijsbegeerte
11 Matchingsdag Theater- film- en televisiewetenschappen
11 Matchingsdag Islam en Arabisch
11 Matchingsdag Religiewetenschap
11 Matchingsdag Kunstmatige Intelligentie
12 Matchingsdag Geschiedenis
14 Matchingsdag Taal- en Cultuurstudies
14 Matchingsdag Nederlandse taal en cultuur
15 Matchingsdag Communicatie- en informatiewetenschappen
21 Matchingsdag Moderne Talen (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Keltisch, Portugees, Spaans, Literatuurwetenschap en Taalwetenschap)
28 Matchingsdag Liberal Arts & Sciences
n.t.b. Matchingsdag Kunstgeschiedenis
Juli 2013
--- Aanbod twijfelaars na matching Centrum Studiekeuze
Augustus 2013
--- 2e ronde matching: studenten van wachtlijst, uitloters, switchers na matching
September 2013
--- Eerste cohort studenten dat te maken krijgt met nieuw onderwijsmodel
--- 1 september: studenten kunnen alleen bij hoge uitzondering nog worden toegelaten tot de opleiding