Beste collega's

● ● ●

Er is door velen van jullie hard gewerkt om het nieuwe onderwijsmodel voor het eerste jaar concreet in te vullen. Het eerste resultaat is klaar; de OER-en worden op 8 februari voorgelegd aan de faculteitsraad. Met het nieuwe onderwijsmodel, waarbij het onderwijs gestructureerd wordt in pakketten, willen we zoals jullie weten een kwaliteits- en rendementsverbetering bereiken in lijn met de universitaire presentatieafspraken.

DUB heeft alle vice-decanen onderwijs geïnterviewd over contacturen. We doen het bij Geesteswetenschappen helemaal zo slecht niet wat dat betreft. Mijn belangrijkste zorg is dat we aan het einde van onderwijsperiodes studenten steeds wel voldoende tijd kunnen geven papers te schrijven en nog eens goed de bestudeerde teksten in te duiken. Contacturen zijn goed en zonder individuele begeleiding ook in de afsluitende weken van een cursus lukt het studenten niet. Maar de geesteswetenschappen zijn in hoofdzaak nu eenmaal boekwetenschappen, geen labwetenschappen, wat ons een heel eigen karakter geeft. Eisen aan contacturen dienen daaraan tegemoet te komen. Lees meer.

Vriendelijke groet,

Bert van den Brink, vice-decaan onderwijs
 

De onderwijsprogrammering

● ● ●

In december zijn de opleidingsspecifieke delen van de OER-en ingediend bij het bestuur. OSZ en BBO hebben deze delen, zoals ieder jaar, gecontroleerd. Het bestuur heeft naar aanleiding daarvan een aantal aanvullende vragen aan sommige opleidingen gesteld. Over het algemeen waren de OER-en goed en is het nieuwe onderwijsmodel goed ingevoerd, zodat we alle ingediende delen tijdens de vergadering van 8 februari aan de faculteitsraad voor advies kunnen voorgeleggen.

Later dit jaar volgen de facultaire delen van de OER-en, de minoren, premasters en overgangsregelingen. Ook deze worden gecontroleerd door BBO en OSZ en daarna vastgesteld door het faculteitsbestuur. Over de facultaire delen heeft de faculteitsraad instemmingsrecht.
 

BaMa 3.0

● ● ●

Matching

Op dit moment werken alle opleidingen aan de invulling van de matchingsactiviteit. Tijdens de matchingsactiviteit ervaart de aankomend student wat het is om te studeren. Aankomend studenten volgen bijvoorbeeld een hoorcollege, een werkcollege en maken een kleine toets. Daarnaast gaan docenten en studenten met de aankomende studenten in gesprek over hun verwachtingen en studiekeuze.

Deze matchingsactiviteiten zullen bij al onze bacheloropleidingen plaats vinden in juni. Liberal Arts & Sciences, Taal- en Cultuurstudies en Theater- Film- en Televisiewetenschap organiseren daarnaast een activiteit voor vroege aanmelders in maart of april.

In augustus vindt er voor switchende en uitgelote aankomend studenten bij alle opleidingen nog een laatste matchingsactiviteit plaats. Ook aankomend studenten die echt niet kunnen komen in juni, nemen op deze dag alsnog aan de matchingsactiviteit deel. Hiervoor dienen zij een gemotiveerd verzoek in te dienen, dat door de onderwijsdirecteur goedgekeurd moet worden. De te volgen procedure verschijnt binnenkort op de website voor studiekiezers.

De deadline voor aanmelden is 1 mei 2013. Aankomend studenten die zich na deze datum aanmelden zijn niet meer toelaatbaar. Er geldt een hardheidsclausule voor studenten die zich door overmacht niet eerder aan hebben kunnen melden. Zij kunnen een gemotiveerd verzoek voor toelating indienen. De onderwijsdirecteur besluit of de aankomend student alsnog kan worden toegelaten. De procedure hiervoor is in ontwikkeling en wordt binnenkort verspreid.

Een van de mogelijke risico’s bij de invoering van matching, is dat er op 1 mei veel minder aanmeldingen zijn dan verwacht. Daarom hebben we allerlei publicitaire maatregelen genomen, en houden we de aanmeldcijfers nauwlettend in de gaten gehouden. Tot op heden gedragen de vooraanmeldingen zich volgens de gewenste trend. Volg zelf de vooraanmeldingscijfers per opleiding via https://facts.uu.nl/ (inloggen met Solis-id). Eind januari waren er bij onze faculteit in totaal 196 formulieren uitgestuurd, waarvan er al 65 volledig ingevuld en ontvangen zijn.
   
Begeleidingscommissie BaMa 3.0
   
De begeleidingscommissie BaMa 3.0 zal de komende maanden in duo’s alle faculteiten bezoeken om over de voortgang van BaMa 3.0 binnen de faculteiten en eventuele knelpunten daarbij te praten. De begeleidingscommissie bestaat uit: Johan Jeuring (voorzitter, Bèta), Ivo Giesen, Wim Kremer (Diergeneeskunde), Susan te Pas (Sociale Wetenschappen), Els Stronks (Geesteswetenschappen), Leon van de Zande (directeur Onderwijs & Onderzoek) en studentleden Saskia Kliphuis en Rens Roelvink.
   
Honoursprogramma
   
Om de honoursprogramma’s vorm te geven volgens de BaMa 3.0-afspraken, is Honours Dean Rob van der Vaart een maandelijks overleg gestart met de zeven facultaire Honours Directors. Eggo Müller is de Honours Director van Geesteswetenschappen. Op de agenda staan onderwerpen als: vormgeving facultaire colleges, interne certificering van honoursprogramma’s, mogelijke gezamenlijke programma-onderdelen, identificeren van potentiële honoursstudenten binnen de matching, etc.
 

Professionele ontwikkeling en carrière in het onderwijs

Onze faculteit ontvangt van het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs €220.000 en wij zetten dit geld in 2013 in zijn geheel in voor de professionalisering van de toetsing. Daarmee kunnen alle examencommissies en de facultaire toetscommissie extra activiteiten (laten) uitvoeren. Denk hierbij aan het nemen van steekproeven van scripties en stageverslagen, aan het ontwikkelen van beoordelingsprotocollen, etc. Met de examen- en toetscommissies volgt overleg over noodzakelijke vormen van ondersteuning en uit te voeren werkzaamheden.

De selectie van de universitaire projecten in de ‘open competitie’ van de stimuleringsgelden wordt in februari verwacht. We dingen mee met drie projecten: één over tutoraat, één over e-learning, één over ethiekonderwijs.
  
 

Kort Nieuws

● ● ●

Interne audit naar aanleiding van onderwijsvisitaties

In januari vond de visitatie van het cluster Taal- en Letterkunde plaats, in het najaar waren de visitaties van 2012 BA CIW, MA Communicatiestudies en MA Mediastudies, BA Godgeleerdheid, BA Islam en Arabisch, MA Theologie en Religiewetenschappen. De eerste rapporten verwachten we in eind februari.

De rode draad van de visitaties van het afgelopen half jaar is duidelijk: er is kritiek op het gebied van de kwaliteit van het eindniveau (de bachelor- en masterscripties). We nemen deze kritiek serieus. In maart zal dan ook, op verzoek van het faculteitsbestuur en in opdracht van het college van bestuur, een interne audit kwaliteitszorg toetsing plaatsvinden, ook bij opleidingen die al gevisiteerd zijn. Dat zal hier en daar wel een zucht gaan opleveren. Maar er tekent zich een trend af van soms onvoldoende opgevolgde procedures rond toetsing en soms onduidelijkheid over de interpretatie van het verschil tussen kleine voldoendes en onvoldoendes.

Visitatie logopedie: Logopedie wordt ondergebracht bij Klinische Gezondsheidswetenschappen
Naar aanleiding van de onderwijsvisitatie Logopediewetenschap in juni 2012 is overleg gevoerd tussen de faculteiten Geesteswetenschappen en Geneeskunde over de vervolgmogelijkheden voor dit masterprogramma. Besloten is om bij het college van bestuur een aanvraag te doen om de huidige masteropleiding af te bouwen en een nieuwe start te maken met een programma Logopediewetenschap onder de opleiding Klinische Gezondheidswetenschappen. We zijn daar blij mee. Klinische Gezondheidswetenschappen is een opleiding waarin Logopedie heel goed past. We blijven vanuit taalwetenschap onder leiding van Frank Wijnen flink participeren.

 

Onderwijsparade

Tijdens de Onderwijsparade 2013 op woensdag 27 februari staat de docent centraal onder de inspirerende titel 'X-factor: wat maakt een docent een goede docent?'
 
Keith Trigwell, internationaal expert binnen het (hoger) onderwijsonderzoek met ervaring in Oxford en Sydney, presenteert zijn visie over de kwaliteit van de docent en de effecten daarvan op het leren van studenten. In verschillende workshops worden vragen beantwoorden als ‘Wanneer spreek je van een goede docent? Kunnen we dat meten en op welke manier?’ De winnaars van de (Jong) Docentenprijs worden bekendgemaakt en gehuldigd. Aansluitend is er een borrel. 

Voor programma en aanmelden kijk op: www.uu.nl/onderwijsparade Discussieer mee op twitter #owp2013.

 

Volgende nieuwsbrief

De volgende onderwijsnieuwsbrief Geesteswetenschappen verschijnt op 7 maart 2013.
 

Februari 2013

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.

In dit nummer o.a.
In deze nieuwsbrief meer over de onderwijsprogrammering, BaMa 3.0, en de visitaties.

Inhoud

Naslag

Archief

Colofon

Vragen?
Neem contact op met Bestuurs- en Beleidsondersteuning (BBO) (Marjolein Boessenkool) M.E.Boessenkool@uu.nl.

Eindredactie & vormgeving
Communicatie en Marketing (C&M)
Annemiek van Gorp en
Didi van Zoeren.

 
 

Onderwijsagenda Geesteswetenschappen

● ● ●

Februari 2013
13 Masteravond (voorlichting voor studenten)
11-12 Visitatie cluster Kunst en Cultuur
27 Onderwijsparade 2013
Maart 2013
09 Matchingsdag Liberal Arts & Sciences
16 Open dag (voorlichting voor scholieren)
April 2013
11-12 Visitatie Kunstmatige Intelligentie
19 Matchingsdag Taal- en Cultuurstudies
22-23 Visitatie cluster Geschiedenis/Internationale Betrekkingen
Mei 2013
01 Inschrijfdeadline studenten in Utrecht, voor niet- selectieve opleidingen
13 t/m
29
Centrale eindexamens vwo
--- Aanmeldingen na 1 mei: wachtlijst
Juni 2013
06 Matchingsdag Muziekwetenschap
10 Matchingsdag Wijsbegeerte
11 Matchingsdag Theater- film- en televisiewetenschap
11 Matchingsdag Islam en Arabisch
11 Matchingsdag Religiewetenschap
11 Matchingsdag Kunstmatige Intelligentie
12 Matchingsdag Geschiedenis
14 Matchingsdag Taal- en Cultuurstudies
14 Matchingsdag Nederlandse taal en cultuur
15 Matchingsdag Communicatie- en informatiewetenschappen
21 Matchingsdag Moderne Talen (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Keltisch, Portugees, Spaans, Literatuurwetenschap en Taalwetenschap)
25 Visitatie American Studies
28 Matchingsdag Liberal Arts & Sciences
n.t.b. Matchingsdag Kunstgeschiedenis
Juli 2013
--- Aanbod twijfelaars na matching Centrum Studiekeuze
Augustus 2013
--- 2e ronde matching: studenten van wachtlijst, uitloters, switchers na matching
September 2013
--- Eerste cohort studenten dat te maken krijgt met nieuw onderwijsmodel
--- 1 september: studenten kunnen alleen bij hoge uitzondering nog worden toegelaten tot de opleiding