Beste collega's

● ● ●

Beste collega's

De laatste onderwijsnieuwsbrief van het jaar. Er staat een belangrijke gebeurtenis gepland voor de week van 9 tot 12 december: de Toetsweek GW. Lees erover in deze nieuwsbrief. Ik wil nogmaals, mede namens de onderwijsdirecteuren, benadrukken dat ik het belangrijk vind dat docenten zich inschrijven en aan de week deelnemen.

We hebben het laatste jaar echt gezien dat er omtrent toetsing nog een boel te leren valt voor ons allemaal. Ik heb me terugkijkend ook wel eens afgevraagd of die zes, of juist die acht, er werkelijk wel een was. En ook ten aanzien van de formatieve kracht van toetsing is er voor veel van ons van alles te leren. Judith Thissen heeft zich enorm ingespannen voor een mooi programma en een keur aan docenten van onze faculteit werkt eraan mee. Profiteer ervan!

Verder lees je in de nieuwsbrief over matching, een informatieavond voor de examencommissies heden avond, het evaluatiesysteem Caracal, Blackboard, en de onderwijsagenda voor de komende maanden.

Aan het einde van het jaar wil ik graag de redactie (Annemiek van Gorp, Didi van Zoeren en Marjolein Boessenkool) en vele SO&O en ICT & Media-collega’s danken voor hun maandelijkse inzet voor deze nieuwsbrief. Informatie is veel waard en de brief brengt een beetje orde in alle mogelijke informatie.

Vriendelijke groet,

Bert van den Brink, vice-decaan onderwijs
 

BaMa 3.0

● ● ●

Matching

Scholieren kunnen vanaf 1 oktober weer een verzoek tot inschrijving doen in Studielink. De deadline voor aanmelden is (landelijk) 1 mei.

Aankomende studenten nemen ook dit jaar deel aan de verplichte matchingsprocedure. De aankomende student wordt na aanmelding automatisch uitgenodigd om het matchingsformulier in te vullen. Studenten die hun formulier nog niet hebben ingevuld worden na één week automatisch herinnerd.

Na het invullen van het matchingsformulier neemt de aankomende student deel aan een matchingsactiviteit in april of juni. De data voor de matchingsactiviteiten staan op de studiekiezerswebsite (zie hier als voorbeeld muziekwetenschap) en in onderstaande onderwijsagenda. Op basis van de uitkomsten van de evaluatie, wordt facultair nog gekeken naar de beste invulling van de matchingsactiviteit in augustus. De data voor augustus zijn om die reden ook nog niet gepland.

DUB publiceerde een eerste evaluatie waaruit blijkt dat zowel de opleidingen van de Universiteit Utrecht die matching hadden als de deelnemers tevreden zijn over het matchingsprogramma.

 

Onderwijsprojecten uit Horizon

● ● ●

Docenten, doe mee aan de Toetsweek 9 – 12 december

Er is op dit moment in de faculteit veel te doen rond het thema toetsing. Toetsing is zowel vanuit didactisch oogpunt als vanuit de bewaking van het eindniveau van de opleidingen van essentieel belang. Daarom organiseert Geesteswetenschappen in de week van 9 tot 12 december een Toetsweek voor docenten.

Je kunt deelnemen aan een breed scala van activiteiten, van lunchbijeenkomsten verzorgd door collega’s uit de faculteit tot intensieve workshops door internationale experts. Het programma wordt afgesloten met een keynote lezing van Sally Brown, de leading lady op het gebied van Assessment for Learning. Na afloop is er een facultaire borrel waar we de ervaringen van de week met elkaar kunnen uitwisselen.

Inschrijven
De activiteiten zijn voor alle docenten toegankelijk. Voor de lunchlezingen en workshops is het aantal plaatsen beperkt. Schrijf je voor donderdag 5 december in via toets.wp.hum.uu.nl. Wees er snel bij want vol = vol.

Meer informatie
Kijk op toets.wp.hum.uu.nl voor meer informatie over het programma. Als je vragen hebt, neem dan contact op met teaching fellow dr. Judith Thissen.
 

 

Kort Nieuws

● ● ●

Informatieavond examencommissies

Op donderdag 28 november vindt de informatieavond plaats voor alle examencommissieleden van de faculteit Geesteswetenschappen. Sprekers tijdens deze avond zijn onder anderen Anton van den Hoeven (Juridische Zaken), Bert van den Brink en Judith Thissen. Tijdens deze avond komt o.a. aan de orde:
  • de positie van een examencommissie binnen de universiteit en de faculteit;
  • de thema’s die de komende jaren voor de examencommissies een belangrijke rol zullen spelen;
  • de wettelijke taken van de examencommissies en de vertaling van de taken en plichten naar beleid;
  • de mogelijkheid tot het aanvragen van extra middelen uit het stimuleringsfonds;
  • de inhoud van een toetsbeleidsplan en het benutten van de juiste informatiestromen.

Invoering evaluatiesysteem Caracal

We zijn van plan om vanaf periode 2 een nieuwe evaluatiesysteem te gaan gebruiken voor de afname van cursusevaluaties. Het nieuwe systeem Caracal biedt een aantal verbeterde functionaliteiten ten opzichte van het huidige systeem: uitgebreide mogelijkheden om cursusevaluaties te analyseren, een koppeling met OSIRIS, en het biedt één opslag- en ontsluitingsplek voor alle informatie rondom cursusevaluaties, etc.

De invoering van Caracal betekent een vereenvoudiging van het facultaire evaluatieproces, maar betekent ook een verandering van rollen en verantwoordelijkheden voor de verschillende onderdelen en medewerkers die bij het proces betrokken zijn. Om deze veranderingen goed in kaart te brengen is er een projectgroep ingericht waarbij alle betrokkenen in het cursusevaluatieproces zijn vertegenwoordigd (docenten, studenten, OC’s, onderwijsdirecteuren, ondersteuners (Studentzaken, Onderwijs en Onderzoek (SO&O), ICT en Media).

In periode 4 van afgelopen jaar en periode 1 van het lopende collegejaar zijn er pilots met Caracal geweest. Op basis van deze ervaringen wordt er op dit moment gewerkt aan de laatste details voor het inrichten van Caracal en het evaluatieproces. Om de OC’s te informeren zijn er speciale informatiebijeenkomsten georganiseerd. Om de docenten en de OC’s goed te ondersteunen bij de invoering van Caracal worden er handleidingen geschreven en plannen we inloopspreekuren en trainingen.

Meer informatie bij Mabelle Hernández (m.hernandez@uu.nl)

 

Blackboard: 72% van de cursussen ‘available’ 

Studenten kunnen door middel van Blackboard altijd gemakkelijk bij de juiste informatie van de cursus. Kortom, een goede start van de periode! Nu staan al bijna 72% van de alle cursussen van Geesteswetenschappen op “available”. De meeste cursussen zijn ook voorzien van de belangrijkste cursusinformatie.
 

Blackboard docenten community

In de Blackboard docenten community vind je o.a.:
  • meer informatie over Blackboard en auteursrecht
  • links naar handleidingen en instructievideo’s over het gebruik van Blackboard
  • de mogelijkheid om als student interactieve tools te ervaren. Hoe is het voor een student om een wiki te gebruiken of een discussion board?

Je vindt de community op:

  • www.uu.nl/blackboard
    >> log in met Solis-id en wachtwoord
    >> ga naar het tabblad communities
    >> Blackboard docenten community
 

Workshop Toetsen in Blackboard

Op dinsdag 10 december van 13.30-15.00 uur verzorgen Sumit Mehra en Magda Ritzen van het Centrum voor Onderwijs en Leren (COLUU) een gratis workshop Toetsen in Blackboard. De locatie wordt later bekend gemaakt.

Interesse in deze workshop? Aanmelden kan door te mailen naar: onderwijsadviesentraining@uu.nl.

 

Volgende nieuwsbrief

De volgende onderwijsnieuwsbrief Geesteswetenschappen verschijnt op 30 januari 2014.
 

November 2013

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.

In dit nummer o.a.
Toetsweek voor docenten

Inhoud

Naslag

Archief

Colofon

Vragen?
Neem contact op met Bestuurs- en Beleidsondersteuning (BBO) (Marjolein Boessenkool) M.E.Boessenkool@uu.nl.

Eindredactie & vormgeving
Communicatie en Marketing (C&M)
Annemiek van Gorp en
Didi van Zoeren.

 
 

Onderwijsagenda Geesteswetenschappen

● ● ●

December 2013
9 t/m 12 GW toetsweek
13 Indienen facultaire delen OER
Januari 2014
01 Deadline tweede selectieronde Humanities Honours Programme
Februari 2014
12 Masteravond (voorlichting voor studenten)
Maart 2014
06 Onderwijsparade
15 Open dag (voorlichting voor scholieren)
31 Matching Liberal Arts & Sciences
April 2014
10 Matching Theater- film- en televisiewetenschap
14 Matching Taal- en cultuurstudies
15 Deadline laatste selectieronde Humanities Honours Programme
15 Matching Geschiedenis
15 Matching Kunstgeschiedenis
16 Matching Wijsbegeerte
16 Matching Communicatie- en informatiewetenschappen
17 Matching Kunstmatige Intelligentie
17 Matching Nederlandse taal en cultuur
Mei 2014
01 Inschrijfdeadline voor alle studenten, voor niet- selectieve opleidingen
12 t/m 27 Centrale eindexamens vwo
Juni 2014
10 Matching Kunstgeschiedenis
10 Matching Duitse taal en cultuur
10 Matching Italiaanse taal en cultuur
10 Matching Keltische talen en cultuur
10 Matching Taalwetenschap
10 Matching Religiestudies
10 Matching Kunstmatige Intelligentie
11 Matching Franse taal en cultuur
11 Matching Spaanse taal en cultuur
11 Matching Literatuurwetenschap
11 Matching Communicatie- en informatiewetenschappen
19 Matching Geschiedenis
23 Matching Nederlandse taal en cultuur
23 Matching Liberal Arts & Sciences
24 Matching Taal- en cultuurstudies
24 Matching Wijsbegeerte
25 Matching Muziekwetenschap
26 Matching Engelse taal en cultuur
26 Matching Theater- film- en televisiewetenschap