Beste lezer

● ● ●

In de afgelopen maanden van discussie over de aard en vereisten van het academisch onderwijs, liep een aantal grote facultaire en universitaire projecten door. De noodzaak van het open debat en het vasthouden aan de lopende bestuursagenda zitten elkaar echter niet in de weg. Het debat is ook juist voor het College van Bestuur en het Faculteitsbestuur van betekenis in het vormgeven aan beleid dat inzet op de verbetering van het onderwijs.
 
In deze nieuwsbrief vinden jullie bericht over de uitkomst van het mastercertificeringsproces. Tot onze vreugde is onze aanvraag na een diepgaande gedachtewisseling met de adviescommissie op de meeste punten door het College van Bestuur gehonoreerd. Dit betekent dat we nu een nieuwe fase ingaan, namelijk die van voorbereiding op de feitelijke implementatie van de nieuwe masters per 1 september 2016. Het is een fijn vooruitzicht dat er nu eindelijk vorm gegeven kan gaan worden aan wat tot nog toe enkel plannen waren.
 
Ook wordt er aandacht besteed aan de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dit onderwerp is het afgelopen jaar veelvuldig besproken in de Faculteitsraad, omdat het een belangrijke graadmeter is voor de kwaliteit van ons onderwijs. De NSE maakt vergelijkingen met andere universiteiten – en faculteiten – mogelijk; informatie waar de Faculteitsraad graag toegang tot zou krijgen. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.
Namens het faculteitsbestuur,

Marthe Groenveld
Studentassessor, Faculteit Geesteswetenschappen
Universiteit Utrecht
 

Nieuws van de faculteitsraad

● ● ●

Uitslag verkiezingen

Van 20 t/m 22 mei vonden de universiteitsraad- en faculteitsraadsverkiezingen plaats! Bij onze faculteit deden 3 lijsten mee, Lijst Vuur, Lijst Op Drift en Lijst Geestwaardig! We willen graag iedereen bedanken die heeft geholpen om de verkiezingen mogelijk te maken en natuurlijk vooral de 1036 mensen die hebben gestemd!
 
In de faculteitsraad 2015-2016 zitten:
  • Namens Lijst Vuur: Rik Vangangelt, Loes Aartsma, Olivier Walraven en Lieke Nijland
  • Namens Lijst Op Drift: Timo Stibbe, Nico Graat, Mart de Koning en Sanne Verstijnen
  • Namens Lijst Geestwaardig: Marloes Bakuwel, Jolien van Bekhoven, Wouter Neijenhuis en Floris Koster
 

NSE

Iedereen kent hem wel: de Nationale Studenten Enquête (NSE). Studenten reflecteren op hun eigen opleiding in de hoop dat hun opmerkingen tot verandering leiden. Deze verandering lijkt echter niet vaak zichtbaar, doordat de resultaten voor ons faculteitsbestuur slechts één van de graadmeters voor het onderwijs zijn.
 
Als faculteitsraad hebben we het afgelopen jaar het bestuur meerdere malen verzocht om de verdere uitwerking van de resultaten van deze enquête met daarbij een vergelijking van hoe onze faculteit scoort ten opzichte van andere faculteiten Geesteswetenschappen in Nederland. Na veel touwgetrek zijn de resultaten boven water gekomen en gaat er vergelijkend onderzoek worden gedaan naar de scores op kwaliteitszorg en arbeidsmarktoriëntatie.
 
De studentgeleding van de faculteitsraad hoopt dat er vanaf dit jaar initiatief wordt genomen om veranderingen op deze punten te creëren naar aanleiding van de studentenstem in de NSE. Een goede eerste stap is dat de NSE nu structureel naast de bachelor-exit-enquête wordt gehouden.
 
Bjorn Beijnon
Raadslid faculteitsraad Geesteswetenschappen
 

Bacheloronderwijs

● ● ●

 

Investeren in kleinschalig en intensief onderwijs

Het College van Bestuur heeft 5,9 miljoen euro extra vrijgemaakt ter bevordering van kleinschalig, intensief onderwijs. Vooral de studentrijke faculteiten (alfa/gamma) profiteren van deze impuls. Voor de faculteit Geesteswetenschappen gaat het om een structureel bedrag van 1,5 miljoen euro extra per jaar. In 2015 ontvangen we de helft van dat bedrag, omdat de veranderingen in het onderwijs pas in september beginnen.
 
Na goed overleg met de faculteitsraad, onderwijsdirecteuren en departementshoofden heeft het faculteitsbestuur besloten de middelen in te zetten voor het verkleinen van groepen in een deel van de bachelor, het verruimen van de begeleidingstijd voor bachelor-eindwerkstukken en het aanstellen van UD’s. Hiermee komen we tegemoet aan veel gehoorde klachten van docenten en studenten, en maken we een gestructureerde kwaliteitsslag voor bachelorstudent en docent. Naar verwachting zullen deze investeringen zich uiten in hogere rendementen, een kwalitatief hoogstaande voorbereiding op de masterfase en een betere werksfeer tussen studenten en docenten.
 

Matching

Op peildatum 29 april hadden zich 1863 studenten ingeschreven voor een BA-opleiding van de faculteit Geesteswetenschappen. Dit is 10% hoger dan de aanmeldingen vorig jaar op hetzelfde moment. Een groot deel van deze studenten heeft deelgenomen aan de eerste ronde matchingsdagen die tussen 8 en 17 april bij bijna alle opleidingen plaatsvonden. In juni en augustus vinden de volgende rondes matchingsdagen plaats.
 
De matchingsdag heeft als doel om de aankomende studenten goed voor te bereiden op de daadwerkelijke start van hun studie, maar ook om hen te laten onderzoeken of de gekozen studie écht bij hen past. Meer informatie over matching vind je op www.uu.nl/bachelors/matching.
 
Binding met aankomend studenten en enthousiasme wekken voor matchingsactiviteit
Om binding met de opleiding te creëren en aankomend studenten te enthousiasmeren voor de matchingsactiviteit, hebben we een nieuwsbrief gestuurd naar alle scholieren die zich hebben ingeschreven. De nieuwsbrieven zijn tot stand gekomen in samenwerking met docenten, studenten, OSZ/BBO en C&M. Nieuwsgierig? Neem hieronder een kijkje.
 

 

Graduate School

● ● ●

 

Masterherziening

Op 1 september 2016 worden de masterprogramma's vernieuwd. De Universiteit Utrecht is bezig met een herziening om de masters nog aantrekkelijker, herkenbaarder, uitdagender en beter studeerbaar te maken. Programma’s krijgen een internationaler profiel, zijn ingebed in sterk onderzoek, richten zich beter op loopbaanoriëntatie en alle programma’s worden selectief. In de zomer wordt de masterkiezerssite uitgebreid en kun je precies per programma lezen wat de selectiecriteria zijn. Ga je in 2015-2016 beginnen met je master? Dan verandert er niets. Je vindt alle informatie over je programma op de studentensite.
 

Wanneer kun je informatie verwachten over de nieuwe en vernieuwde masters?

  • informatie over de inhoud van de masterprogramma’s staat in september 2015 masterkiezerswebsite
  • informatie over selectie is per masterprogramma in september 2015 beschikbaar op de masterkiezerswebsite
  • de masterprogramma’s presenteren zich op de master informatieavond van 7 oktober 2015
  • je kunt met vragen altijd contact opnemen met je studieadviseurs.
 

Kort nieuws

● ● ●

Veranderingen onderwijspanden 2015-2016

De komende jaren maken we een definitief plan voor de onderwijspanden. Totdat dat plan er is, zullen er in de huidige panden geen lange termijn investeringen worden gedaan. Voor de korte termijn (collegejaar 2015/2016) een overzicht van de veranderingen:
Spinoza (University College terrein) weer in gebruik
Met ingang van het nieuwe academisch jaar is het verbou
wde Spinoza gereed en maken we niet langer gebruik van het vervangende pand aan de Israëlslaan. Het pand aan de Israelslaan zal de komende jaren dienst doen als vervangende huisvesting voor Sociale Wetenschappen en Geowetenschappen.
Achter de Dom 22/24 nauwelijks meer in gebruik
We spannen ons in per 1 september geen gebruik meer te hoeven maken van ADD22/24 als onderwijspand. Dit pand voldoet al enige tijd niet meer aan wat we van een onderwijspand verwachten. Wellicht moeten we incidenteel nog gebruik maken van een enkele zaal om knelpunten op te lossen. Rebo blijft voorlopig nog wel gebruik maken van dit pand.
Janskerkhof 15a nieuw in gebruik door GW vanaf blok 3
Met ingang van blok 3 zal JKH15a (nu in gebruik door Rebo) voor GW ingezet worden als onderwijspand. Rebo neemt dan het vernieuwde onderwijsgebouw Janskerkhof 2/3a in gebruik.
 

De Drift

Drift 21 blijft in gebruik en hoognodige aanpassingen voor de komende 5 jaar worden uitgevoerd
Er worden hoognodige technische werkzaamheden voor veiligheid en conservering uitgevoerd (vooral in de zomer van 2015). In verband met de relatief korte periode (5 jaar) waarvoor de investeringen worden gedaan, is expliciet niet gekozen voor visuele aanpassingen en verbetering van de luchtkwaliteit. Werkzaamheden die voor ernstige overlast tijdens het onderwijs zorgen, worden in de zomerperiode en tijdens brugdagen uitgevoerd.
Kromme Nieuwegracht 80: hoognodige aanpassingen voor de komende 5 jaar worden uitgevoerd en het achterdeel gaat uit gebruik
Er worden hoognodige technische werkzaamheden voor veiligheid en behoud uitgevoerd (vooral in de zomer van 2016). De achteraanbouw van KNG 80 achter in de tuin bij Herenstraat 3 (ook wel het OMA-huis genoemd), bestaand uit 3 verdiepingen met 6 onderwijszaaltjes, gaat uit gebruik en zal alleen incidenteel worden ingezet voor onderwijs in het nieuwe jaar. De grote collegezaal en de computerleerzalen blijven volledig in gebruik.
 

Juni 2015

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.

In dit nummer o.a.
Investeren in kleinschalig en intensief onderwijs

Inhoud

Colofon

Vragen?
Neem contact op met
Marthe Groenveld,
studentassessor.gw@uu.nl.

Redactie
Eindredactie: Annemiek van Gorp, Marthe Groenveld
Vormgeving: Didi van Zoeren
Communicatie en Marketing (C&M)

Aan- en afmelden
voor deze nieuwsbrief:
Studentassessor.gw@uu.nl