Beste lezer

● ● ●

Het is alweer juni en daarmee eindigt al bijna mijn jaar als student-assessor van het faculteitsbestuur Geesteswetenschappen. Hoewel ik pas in september wissel met mijn opvolger, sluit ik deze periode een groot deel van mijn taken al af. Ik kijk dan ook terug op een zeer geslaagd jaar, waarin ik het werk en de essentie van de studieverenigingen meer op de voorgrond heb willen plaatsen.

 
Allereerst heb ik dit jaar in ieder geval de bestuursbeurzen van de studieverenigingen mogen herverdelen. Dit was een lastige taak, maar daarnaast ook zeer leerzaam. Ik ben dan ook blij dat de faculteit heeft besloten om vanaf aankomend jaar zelf ook te investeren in de beurzen van de studieverenigingsbestuursleden. Ook heb ik gestreden voor de verenigingskamers van de studieverenigingen. Vanaf deze zomervakantie zullen veel verenigingen verhuizen naar een eerste echte individuele kamer of in sommige gevallen een grotere kamer. Het visiestuk dat ik met de studieverenigingen geschreven heb heeft hier een grote aanzet toe gegeven.

  

Naast de verbetering van de positie van de studieverenigingen heb ik dit jaar ook de pilot van de departementale assessoren mogen starten en begeleiden. Dit project is uitgelopen tot een succes. De departementale assessor van het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, Yvonne van Laarhoven, mocht bijvoorbeeld zelfs mee naar universiteiten in Groot-Brittannië om voorlichtingen te geven over onze nieuwe Engelstalige bachelor Geschiedenis. Dit laat alleen al zien dat er vele mogelijkheden zijn voor studenten om mee te denken met het beleid en de procedures met betrekking tot onderwijs binnen onze faculteit.  
  
Ik heb erg genoten van afgelopen jaar en ben daarom ook verheugd om te vertellen dat ik aankomend jaar landelijk 700.000 studenten mag vertegenwoordigen als fulltime bestuurslid van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Als vaste gesprekspartner van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal ik me met name hard maken voor de toegankelijkheid, aansluiting en doorstroming binnen het hoger onderwijs. Desalniettemin kan ik onze mooie faculteit natuurlijk niet te lang missen en zal ik nog vaak genoeg langs komen.
 
Ik wens iedereen heel veel plezier aankomend zomerreces.
 
Met vriendelijke groet,

Luc Nibbeling
Studentassessor, Faculteit Geesteswetenschappen
Universiteit Utrecht
 

Luistertaal in 63 bachelorcursussen

In het collegejaar 2016-2017 worden 63 cursussen in het departement Talen, Literatuur en Communicatie opengesteld voor bachelorstudenten die met behulp van luistertaal aan een cursus deel kunnen nemen. Luistertaal is een manier van meertalige communicatie waarbij beide sprekers een andere taal gebruiken, maar voldoende receptieve vaardigheid in de taal van de ander hebben om elkaar goed te kunnen verstaan: zij hoeven de taal van de ander dus niet te kunnen spreken.

Illustratie: Emdé

Voorbeelden van cursussen
  • Ita-Dante e la Divina Commedia.
    Staat open voor studenten met receptieve vaardigheid in Italiaans en productieve vaardigheid in Nederlands en Engels.
  • Fra-La France et la francophonie face à la mondialisation.
    Staat open voor studenten met receptieve vaardigheid in Frans en productieve vaardigheid in Engels.
Waarom zou je meedoen?
  1. Het is een verrijking van je eigen studieprogramma op niveau.
  2. Je krijgt de kans je taalvaardigheid in een specifieke taal te verbeteren.
  3. Je doet ervaring op in een internationale classroom.
  4. Het is een mooi opstapje voor als je een periode in het buitenland wilt studeren.
  5. Het kan van toegevoegde waarde zijn bij de voorbereiding op je master.
Interesse
Kijk op de website students.uu.nl/gw/luistertaal voor het hele cursusaanbod.
Daar vind je ook een zelftest om vast te checken of je receptieve taalvaardigheid goed genoeg is. Er is een test voor Duits, Frans, Italiaans, Frans en Nederlands.
 
Advies
Je kunt met je tutor of met je studieadviseur van je opleiding spreken om advies te vragen. Zij zijn op de hoogte van deze extra mogelijkheden.
 
Informatie
Algemene informatie over luistertaal vind je op www.luistertaal.nl
 

Van de faculteitsraad

● ● ●

 

Het collegejaar is bijna ten eind en daarmee is ook ons raadsjaar bijna afgelopen. We kunnen terugkijken op een succesvol jaar. Een aantal van ons heeft een groot project voltooid waarbij de medezeggenschap van GW en het functioneren daarvan in kaart is gebracht. Dit zal worden behandeld in de laatste raadsvergadering van het jaar en de nieuwe raad zal hier verder mee aan de slag gaan. Verder hebben we mee mogen praten over allerlei grote onderwerpen, zoals internationalisering, Caracal en een nieuwe opzet van het Humanities Honours Programme. Daarnaast hebben we flinke stappen gemaakt wat betreft onze zichtbaarheid en hebben we weer 12 goede opvolgers gevonden. Al met al zijn we heel tevreden over wat we dit jaar hebben bereikt en hebben we er het volste vertrouwen in dat de nieuwe raad het ook goed gaat doen!

 
Zoals jullie weten zijn er verkiezingen geweest en is de nieuwe studentengeleding bekend. Zij zijn druk bezig met het inwerktraject en zijn hun plannen voor volgend jaar aan het vormgeven. De nieuwe raad loopt deze laatste cyclus met ons mee en daarnaast gaan we eind deze zomer op inwerkweekend, waarbij ook de student- en departementsassessoren aanwezig zullen zijn. Daar zullen we wat betreft inwerking de laatste puntjes op de i zetten en daarna gaan ze zonder ons verder. We hebben er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen. Hieronder vinden jullie de mensen die jullie volgend jaar gaan vertegenwoordigen:
 
Loes Aartsma

- Taal- en cultuurstudies

Denise Berger - Communicatie- en informatiewetenschappen
Guido de Groot - Taal- en cultuurstudies
Betty Gubena - Liberal Arts & Sciences
Floris Koster - Communicatie- en informatiewetenschappen
Paula Keizer - Religiewetenschappen
Jorrit Kuipers - Duitse taal en cultuur
Dorinthe de Man - Taal- en cultuurstudies
Simone de Roode - Liberal Arts & Sciences
Sven Rouschop - Geschiedenis
Siebren Teule - Liberal Arts & Sciences
Berenike Timm - Wijsbegeerte
 

Faculteitsbestuur Geesteswetenschappen wisselt in september van samenstelling

De meeste studieverenigingen van onze faculteit wisselen traditiegetrouw in september van bestuur. Dit is niet geheel toevallig; de start van een nieuw collegejaar vraagt om nieuwe (frisse) gezichten en houdt daarmee het beleid van de vereniging flexibeler. Ook het bestuur van onze faculteit gaat in september aan deze verandering onderhevig. Niet alleen ik zal (zoals ieder jaar) opgevolgd worden door een nieuw student-bestuurslid, maar ook de vice-decaan van het masteronderwijs, Bert van den Brink, zal het stokje overdragen aan zijn opvolger.

(Van links naar rechts) Bert van den Brink, Ted Sanders en Els Stronks

 
Bert heeft verschillende bestuursfuncties vervult in de faculteit Geesteswetenschappen, maar ik ken hem niet anders dan vice-decaan van het masteronderwijs. Hij heeft dan ook een sleutelrol gespeeld in de herziening van de masterprogramma’s, waar een groot deel van (onze) studenten aankomend jaar het resultaat van zullen ervaren. Met maar liefst 41 (research)masters moet dit ook een flink project zijn geweest, waarvan ik dit jaar eigenlijk vooral de implementatie heb meegemaakt. Aankomend jaar gaat Bert een nieuwe bestuursfunctie vervullen en wordt Dean van het University College Roosevelt in Middelburg (onderdeel van Universiteit Utrecht). Hij gaat dit ongetwijfeld uitstekend en met erg veel plezier doen! Evenals zijn opvolger, Ted Sanders, die de functie van departementshoofd van het departement Talen, Literatuur en Communicatie in september verruilt voor de functie van vice-decaan masteronderwijs. Els Stronks neemt Ted in haar beurt weer over als departementshoofd.
 
Ik wens Bert, Ted en Els heel veel succes in hun nieuwe functie!

Luc Nibbeling
 

English text below

Juni 2016

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.

In dit nummer o.a.
Nieuwe studentengeleding faculteitsraad bekend

Inhoud

Colofon

Over deze nieuwsbrief?
Deze nieuwsbrief verschijnt circa 6 x per jaar. De nieuwsbrief wordt alleen verzonden naar studenten die zich daarvoor hebben aangemeld.
  
Wil je deze nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een mail naar
 
studentassessor.gw@uu.nl.

 
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van nieuws van Geesteswetenschappen? Stuur dan een mail naar nieuws.gw@uu.nl
 

Redactie
Eindredactie: Annemiek van Gorp, Luc Nibbeling
Vormgeving: Didi van Zoeren
Communicatie en Marketing (C&M)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Dear Reader

● ● ●

It is June already and this almost concludes my year as a student-assessor of the Faculty Board of the Faculty of Humanities. Although I am only replaced by my successor in September, I already conclude a considerable part of my duties during this period. Hence I look back on a very successful year during which I tried to place the work and the essence of the study societies more in the limelight.

 
First of all, this year I was in any case able to redistribute the administrative grants of the study societies. This was a difficult task but also very informative. I am glad that from the coming year the Faculty decided to also invest in the grants of the board members of the study societies. I also fought for the society rooms of the study societies. From this summer break many societies will move to their first actual individual room or in some cases a bigger room. The vision paper that I wrote with the study societies gave this a considerable impulse.

  

Apart from the improvement of the position of the study societies, this year I was also able to start and supervise the pilot of the departmental assessors. This project turned into a success. The departmental assessor of the Department of History and Art History, Yvonne van Laarhoven, could, for instance, even attend universities in Great Britain to provide information about our new English-taught Bachelor’s programme in History. This alone shows that there are many options for students to think along with the policy and the procedures regarding education within our Faculty.  
  
I very much enjoyed the past year and I am therefore quite pleased that in the coming year I will represent 700,000 students at the national level as a fulltime board member of the Interurban Student Council (ISO). As a permanent meeting partner of the Ministry of Education, Culture and Science I will particularly push for the accessibility, harmonisation and progression within the higher education. Nonetheless I can, of course, not miss our beautiful Faculty for too long and I will visit often enough.
 
I wish everybody all the best during the upcoming summer break.
  
With Kind Regards,

Luc Nibbeling
Faculty of Humanities Student Assessor
Utrecht University
 

Lingua Receptiva in 63 Bachelor’s subjects

In the 2016-2017 academic year 63 subjects in the Department of Languages, Literature and Communication are opened up to Bachelor’s students who can participate in a subject with the help of receptive language skills. Lingua Receptiva is a method of multilingual communication where both speakers use a different language but dispose of sufficient receptive skills in the language of the other to understand each other properly: hence they do not need to be able to speak the language of the other person.

Illustratie: Emdé

Examples of modules
  • Ita-Dante e la Divina Commedia.
    Is open to students with receptive skills in Italian and productive skills in Dutch and English.
  • Fra-La France et la francophonie face à la mondialisation.
    Is open to students with receptive skills in French and productive skills in English.
Why should you participate?
  1. It offers an enrichment of your own study programme at a high level.
  2. You are offered the chance of improving your linguistic skills in a specific language.
  3. You gain experience in an international classroom.
  4. It offers a wonderful leg up if you want to study abroad.
  5. It may offer added value to the preparation for your Master’s.
Interest
Go to the website students.uu.nl/en/hum/lingua-receptiva for all the available modules. You can also find a self test here to check whether your receptive linguistic skills are good enough. There is a test for German, French, Italian and Dutch.
 
Advice
You can talk to your Tutor or your Study Advisor to ask for advice. They are familiar with these additional options.
 
Information
General information about Luistertaal is available on www.luistertaal.nl
 

From the Faculty Council

● ● ●

 

The academic year has almost come to an end and this also nearly concludes our council year. We can look back on a successful year. A number of us completed a large project that analysed the employee (and student) representation and its performance. This will be discussed in the last council meeting of the year and the new council will set to work with this. Otherwise we were able to join the discussion about all sorts of important subject matters, like internationalisation, Caracal and a new layout of the Humanities Honours Programme. In addition we took considerable steps in terms of our visibility and once again we were able to find 12 good successors. All in all we are quite pleased with our accomplishments this year and we are very confident that the new council will also do very well!

 
As you are aware elections took place and the new student representation is known. They are working hard on the induction process and are giving substance to their plans for the coming year. The new council joins us during this last cycle and in addition we provide an induction weekend at the end of summer during which the student and departmental assessors will also be present. In terms of the induction we will then cross the t’s and dot the i’s and they will then continue without us. We are very confident that this will all go well. Below you can find the people who will represent you in the coming year:
 
Loes Aartsma

- Taal- en cultuurstudies

Denise Berger - Communicatie- en informatiewetenschappen
Guido de Groot - Taal- en cultuurstudies
Betty Gubena - Liberal Arts & Sciences
Floris Koster - Communicatie- en informatiewetenschappen
Paula Keizer - Religiewetenschappen
Jorrit Kuipers - Duitse taal en cultuur
Dorinthe de Man - Taal- en cultuurstudies
Simone de Roode - Liberal Arts & Sciences
Sven Rouschop - Geschiedenis
Siebren Teule - Liberal Arts & Sciences
Berenike Timm - Wijsbegeerte
 

Faculty Board of Faculty of Humanities changes composition in September

Faithful to tradition most of the study societies of our Faculty change their board in September. This is not entirely accidental; the start of a new academic year asks for new (fresh) faces and thus keeps the policy of the society more flexible. The Board of our Faculty is also subject to change in September. Not only will I (like every year) be succeeded by a new student-board member but the Vice-Dean of the Master’s programme, Bert van den Brink, will also pass the baton to his successor.

(From left to right) Bert van den Brink, Ted Sanders and Els Stronks

Bert held several board positions within the Faculty of Humanities but I know him in his capacity of Vice-Dean of the Master’s programme. He played a key role in the revision of the Master’s programmes of which a large number of (our) students will experience the result in the year to come. With no less than 41 (research) Masters this must have been a considerable project of which I basically experienced the implementation this year. In the coming year Bert will hold a new board position as Dean of the University College Roosevelt in Middelburg (part of the Utrecht University). He will undoubtedly do this very well and with much pleasure! Like his successor, Ted Sanders, who in September exchanges the position of Head of Department of the Department of Languages, Literature and Communication for the position of Vice-Dean Master’s Programme. In turn Els Stronks replaces Ted as Head of Department.
I wish Bert, Ted and Els all the best in their new position!

Luc Nibbeling
 

June 2016

Click here for the online version of this newsletter.

This issue includes: New student representation Faculty Council is known.

Contents

Colophon

About this newsletter ?
This newsletter is only sent to students who have signed up for it.
 
If you would like to receive this newsletter, please send an email to
 
studentassessor.gw@uu.nl.

 
Would you like to receive the latest news of the Faculty of Humanities in your mailbox every week? Then subscribe to our newsletter! Please send an email to nieuws.gw@uu.nl
 

Editorial office
Editors: Annemiek van Gorp, Luc Nibbeling
Design: Didi van Zoeren
Communication and Marketing (C&M)