Universiteitsgebouwen centraal op 12 september:
Open Monumentendag Utrecht

Het thema van Open Monumentendag Utrecht 2009 is “Studeren op de kaart”. De universiteit en de stad zijn vanouds nauw met elkaar verbonden. De universiteit zette mede Utrecht op de kaart, en drukte haar stempel van geleerdheid en studentensfeer op de stad.

Samen met het Universiteitsmuseum organiseert de universiteit allerlei activiteiten in haar panden. In de Universiteitsbibliotheek Binnenstad, waarvan het eerste deel net is opgeleverd, wordt de universitaire geschiedenis tot leven gebracht. Laat u rondleiden en verbaas u over dit schitterend gerenoveerde paleis van Koning Lodewijk Napoleon. Grijp uw kans en kom kijken hoe de universiteit haar monumentale gebouwen respectvol en innovatief laat renoveren. Op veel plaatsen staan gidsen klaar.

In de Uithof ontwikkelt de universiteit een hypermoderne campus met mooie, innovatieve gebouwen. Ook daar worden rondleidingen gegeven. Meer informatie is op zaterdag 12 september te verkrijgen op het Domplein, en nu al op: www.openmonumentendagutrecht.nl.

 

nummer
september 2009

 7

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.
 

Universiteitsgebouwen centraal op 12 september: Open Monumentendag Utrecht

425 jaar Universiteitsbibliotheek

UB Binnenstad: de belangrijkste veranderingen
   
Meer informatie
 
Aanspreekpunten REBO
  • USBO en USE:  directeuren van de departementen
  • Rechten: managers bedrijfsvoering
  • Algemeen: Anita Verdonk, hoofd huisvesting & exploitatie REBO, tel. 7064
 
Aanspreekpunten Geesteswetenschappen
Colofon
Dit is een gezamenlijke uitgave van de faculteiten Geesteswetenschap-pen en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Redactie: Anja Bastenhof, Monique Janssens, Anita Verdonk, Fokke Walstein. Vormgeving: Didi van Zoeren.
Archief
 

 

 

425 jaar Universiteitsbibliotheek
Fraai gerenoveerde UB Binnenstad geopend

Op 8 september vond het symposium ‘425-jaar Universiteitsbibliotheek’ plaats, gevolgd door de feestelijke opening van de nieuwe Universiteitsbibliotheek Binnenstad door CvB-voorzitter Yvonne van Rooy.

In aanwezigheid van meer dan 300 medewerkers van de universiteit en andere genodigden werd de 425-jarige geschiedenis gememoreerd door Leen Dorsman, bijzonder hoogleraar universiteitsgeschiedenis. Wiljan van den Akker, decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen, hield een pleidooi voor een publicatiestrategie van de universiteit en een centrale rol van de bibliotheek daarin. Bas Savenije, directeur van de Koninklijke Bibliotheek en voormalig bibliothecaris van de UU, presenteerde zijn visie op de rol van universiteitsbibliotheken in de 21ste eeuw.

foto’s: Jeroen Bosman

Feestelijke opening Universiteitsbibliotheek Binnenstad
Na het symposium wandelde het hele gezelschap naar de Drift, waar Yvonne van Rooy samen met wethouder ruimtelijke ordening Harrie Bosch de officiële plechtigheid van de opening van de nieuwe UB Binnenstad verrichtte. Na het heffen van het glas reden zij met een boekenkar in op een kunststof muur om alle aanwezigen toegang tot de UB Binnenstad te verschaffen. Het College van Bestuur en de gasten werden vervolgens door het complex geleid. Voor de meesten was dit een première, aangezien het voormalige paleis van Lodewijk Napoleon sinds de jaren ’60 als boekenmagazijn dienst deed, en nu voor het eerst weer openbaar toegankelijk is geworden.

Bibliotheek vóór en voor de universiteit
In 1584, 52 jaar voor de stichting van de Universiteit Utrecht, ontstond in de Janskerk een stadsbibliotheek, gevormd door geconfisqueerde boekencollecties uit kapittels en kloosters. Met de oprichting van de Universiteit in 1636 kreeg ze haar huidige status van universiteitsbibliotheek. In 1820 verhuisde ze van de Janskerk naar het voormalige paleis van Lodewijk Napoleon aan de Wittevrouwenstraat.

Aan het einde van de 20ste eeuw begon de universiteit uiteenlopende bibliotheekcollecties te integreren, en dat duurt nog steeds voort. Na de samenvoeging van alle collecties van de Faculteit der Letteren in de Letterenbibliotheek in 1986 is op eenzelfde wijze de Juridische Bibliotheek ontstaan, die sinds 1992 aan ’t Hoogt 13 is gevestigd.

Een nieuwe concentratieslag werd in 2007 ingeluid met de beslissing van het College van Bestuur om alle bibliotheken van de binnenstad onder één dak te huisvesten. De integratie heeft deze week een belangrijke mijlpaal bereikt met de opening van de nieuwe UB Binnenstad. In 2011 volgt de tweede fase, met de inhuizing van de collecties van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.

Andere activiteiten wegens dit lustrumjaar van de Universiteitsbibliotheek.

 
UB Binnenstad: de belangrijkste veranderingen
Nieuwe naam: Universiteitsbibliotheek Binnenstad
De naam Letterenbibliotheek verdwijnt. De faculteit Letteren bestaat immers niet meer. De ‘Letteren’-collecties zijn nu ondergebracht bij de UB Binnenstad. Twee deelcollecties van Geesteswetenschappen staan nog in de UB Uithof: Godgeleerdheid en Wijsbegeerte.

Tweede fase van de renovatie
In januari 2010 start de renovatie van de vleugel aan de Drift. De inhuizing van de collecties van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie eind 2011 betekent de voltooiing van de concentratie van de binnenstadsbibliotheken op één locatie.

Adres
De hoofdingang van de UB Binnenstad is Drift 27. De toegang voor fietsers blijft de poort aan de Wittevrouwenstraat. Het postadres van de bibliotheek blijft Drift 27 (postcode 3512 BR).

Langer open, legitimeren na 17 uur
De openingstijden zijn verruimd: maandag tot vrijdag 8.30-22.30 uur, zaterdag 9-18 uur, zondag 10-18 uur. Om de veiligheid te garanderen,

controleren de portiers na 17 uur op collegekaarten of bibliotheekpasjes. Er zijn momenteel geen kluisjes: jas en tas mogen nu mee naar binnen.

Adres
De hoofdingang van de UB Binnenstad is Drift 27. De toegang voor fietsers blijft de poort aan de Wittevrouwenstraat. Het postadres van de bibliotheek blijft Drift 27 (postcode 3512 BR).

Langer open, legitimeren na 17 uur
De openingstijden zijn verruimd: maandag tot vrijdag 8.30-22.30 uur, zaterdag 9-18 uur, zondag 10-18 uur. Om de veiligheid te garanderen, controleren de portiers na 17 uur op collegekaarten of bibliotheekpasjes. Er zijn momenteel geen kluisjes: jas en tas mogen nu mee naar binnen.

Plattegronden
Er zijn geprinte plattegronden te verkrijgen aan de servicebalie. De bewegwijzering binnen het gebouw is tijdelijk. Er wordt nog gewerkt aan de definitieve borden.

Meer zelf doen
Boeken lenen en inleveren doet u tegenwoordig zelf aan de uitleenautomaat tegenover de servicebalie. Dit gaat snel en eenvoudig. Ook gereserveerde boeken staan voor u klaar in de kasten naast de balie: u haalt ze zelf op en leent ze vervolgens bij de uitleenautomaat.

Servicebalie voor vragen
Aan de servicebalie zitten twee medewerkers om te assisteren bij het lenen: pasjes maken of verlengen, IBL-aanvragen e.d. Ook helpen zij wanneer de leenautomaat een boek niet herkent. Voor vakinhoudelijke vragen zitten tijdens kantooruren informatiespecialisten aan het lage gedeelte van de balie.

Balie Keizerstraat voor audiovisuele collecties
De afdeling Bijzondere Collecties van de Letterenbibliotheek bestaat niet meer. Op de begane grond van het gebouw Keizerstraat is nu de balie Keizerstraat. Hier kunt u tijdens kantooruren terecht voor vragen over de audiovisuele collecties en apparatuur. Deze zijn te vinden in het souterrain van het gebouw Keizerstraat.

Technische voorzieningen
Er zijn 320 studieplaatsen in het gebouw. Op 80 plaatsen is er een vaste computer. De onderwijsruimte 0.32 wordt behalve voor bibliotheekinstructies gebruikt als computerlokaal. Zeer binnenkort werkt het draadloos internet. De zeven kopieermachines verdeeld over drie plekken in het gebouw werken tevens als printers en scanners. Betalen werkt nog steeds met chipknip. Een kleurenprinter wordt binnenkort geïnstalleerd bij de balie Keizerstraat.

Bouwhistorische rondleidingen
Vanaf half oktober is er voor wie belangstelling heeft voor de historie van de monumentale panden van de UB Binnenstad de mogelijkheid om bouwhistorische rondleidingen te boeken bij Architectuurcentrum Aorta. Aorta verzorgt reeds rondleidingen door de UB Uithof (Wiel Arets, 2004).

 

top