Maart 2015     

Geschiedenis is enorm actueel

“Geschiedenis in Utrecht is een opleiding voor nieuwsgierige studenten. Studenten die het leuk vinden om uitgedaagd te worden en om eigen standpunten te formuleren en te verdedigen. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten gaat geschiedenis niet alleen over het verleden. Geschiedenis is ook enorm actueel.

Als docent en onderzoeker bij de opleiding Geschiedenis wordt aan mij vaak gevraagd waarom ik me toch bezig houd met het verleden (en in mijn geval, Oude Geschiedenis, een verleden dat meer dan 2.000 jaar achter ons ligt). We leven toch in het hier en nu? Die vraag is niet moeilijk te beantwoorden, want onze studie van het verleden draagt wel degelijk bij aan het begrijpen van hedendaagse samenlevingen en sociale processen.

Het bestuderen van het verleden doe je aan de hand van alle mogelijke soorten bronnen: van originele brieven en verdragen tot munten en inscripties. Kortom, als een detective verzamel en beoordeel je bewijsmateriaal om vragen over het verleden te beantwoorden. Een heel spannend vakgebied dus. Ik verheug me er op je te verwelkomen tijdens de matchingsdag waarop je uitgebreid kennismaakt met onze opleiding, zodat je vol overtuiging aan de opleiding kunt beginnen.”

Saskia Stevens,
opleidingscoördinator Geschiedenis, docent en onderzoeker Oude Geschiedenis

 
Veel studie-inhoudelijke activiteiten

“Student zijn is natuurlijk meer dan in de collegebanken zitten, stof lezen en tentamens maken. Dit is natuurlijk belangrijk en kan veel tijd vergen. Maar je hebt relatief weinig contacturen, omdat zelfstudie belangrijk is en dan lonken de andere aspecten van het studentenleven. Daarom is er de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK), de studievereniging van de opleiding Geschiedenis aan de UU. In tegenoverstelling tot studentenverenigingen als het USC of Unitas, zijn de leden bij een studievereniging verbonden door hun studie. Studievereniging UHSK probeert zowel inhoudelijk als op het gebied van gezelligheid de Utrechtse geschiedenisstudent een prachtige studententijd te bieden.

De UHSK organiseert veel studiegerelateerde activiteiten, zoals lezingen, een jaarlijks symposium, excursies naar bijvoorbeeld een ambassade, het Anne Frankhuis, musea, politieke cafés en de jaarlijkse Holocaust Memorial Day. Ook aan gezelligheid wordt veel aandacht besteed: sporttoernooien, een toneelvoorstelling, feestjes, een gala en meerdere buitenlandse reizen staan elk jaar weer op het programma. Al deze activiteiten worden georganiseerd voor en door geschiedenisstudenten. Je kan als UHSK-lid namelijk in verschillende commissies plaatsnemen: een goede manier om organisatorische ervaring op te doen tijdens je studententijd. Al onze activiteiten, en de wekelijkse borrel, zijn een goede manier om je studiegenoten van alle jaarlagen te ontmoeten en je plek te vinden aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast verkoopt de UHSK studieboeken met korting aan studenten die lid zijn van de studievereniging. Kortom: je kunt bij UHSK je studietijd verrijken, met inhoud én nieuwe vriendschappen. ”

Bestuur van de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK), 2015

Matching bij Geschiedenis

Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Nadat je het formulier hebt ingevuld, is de volgende stap deelname aan de matchingsdag. Ongeveer twee weken vóór de matchingsdag ontvang je hierover meer informatie. Afhankelijk van de dag die je hebt aangegeven, vindt de matchingsdag bij Geschiedenis voor jou plaats op woensdag 8 april of donderdag 25 juni. Op deze dag maak je uitgebreid kennis met de opleiding en ervaar je hoe het is om geschiedenis te studeren in Utrecht.

Je wordt ingedeeld in een werkgroep en volgt samen een college. Tijdens het college worden er opdrachten gemaakt en discussieer je over een historisch onderwerp. Ook ontmoet je je tutor (een docent Geschiedenis) en de studieadviseur die je tijdens het eerste studiejaar zullen begeleiden. Je kunt bovendien kennismaken met de studievereniging van Geschiedenis, de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK).De dag wordt afgesloten met een informele borrel. We hopen dat je aan het eind van de dag een goed beeld hebt van de opleiding Geschiedenis in Utrecht en dat je weloverwogen aan je studie kunt beginnen.

Voor een indruk van scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt, kijk op YouTube

Utrechtse historicus Maarten Bossenbroek wint Libris Geschiedenisprijs

In 2013 won de Utrechtse historicus Maarten Bossenbroek met zijn boek De Boerenoorlog de prestigieuze Libris Geschiedenisprijs, een onderscheiding voor schrijvers die geschiedenis voor een breed publiek interessant weten te maken. In het boek vertelt hij het verhaal van de Boerenoorlog, die van 1899-1902 werd gevoerd tussen de Britten en de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat in zuidelijk Afrika. Bossenbroek laat zien dat Nederland ook een belangrijke rol in die oorlog speelde. In het boek volg je de belevenissen van een Zuid-Afrikaanse boer, een Nederlander en een Brit. De jury sprak lovend over het boek: “Bossenbroek heeft een bijna oubollig onderwerp opgefrist en een leerzaam boek geschreven voor de lezer van nu. Het geeft inzicht in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid-Afrika.”

Maarten Prak wint de Docentenprijs 2013/2014

Elk jaar beloont de Universiteit Utrecht docenten die hun studenten weten te prikkelen, uit te dagen en te motiveren met de Docentenprijs en de prijs voor Docenttalent. De studieverenigingen dragen allemaal een kandidaat voor. Een jury van Utrechtse docenten en studenten kiest vervolgens de winnaar. Dit jaar viel Maarten Prak, hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis, in de prijzen. Maarten Prak wordt door studenten geprezen om zijn enthousiasme. Ze beschrijven zijn colleges als een ware belevenis: “In colleges is hij tegelijkertijd de onderzoeker, de docent, de wetenschapsbestuurder, de mens en de verhalenverteller: kortom een rolmodel voor studenten.” De jury kent Prak de Docentenprijs toe “vanwege zijn bijdragen aan onderwijsvernieuwing en -verbetering, aandacht voor de individuele student en aanstekelijke enthousiasme.”

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Geschiedenis heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, in de buurt van de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Geschiedenis, neem dan contact op met matching.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/bachelors/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.