Mei 2013     

Geschiedenis is enorm actueel

“Geschiedenis in Utrecht is een opleiding voor nieuwsgierige studenten. Studenten die het leuk vinden om uitgedaagd te worden en om eigen standpunten te formuleren en te verdedigen. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten gaat geschiedenis niet alleen over het verleden. Geschiedenis is ook enorm actueel.

Als docent en onderzoeker bij de opleiding Geschiedenis wordt aan mij vaak de vraag gesteld waarom ik me toch bezig houd met het verleden (en in mijn geval, Oude Geschiedenis, een verleden dat meer dan 2.000 jaar achter ons ligt). We leven toch in het hier en nu? Die vraag is niet moeilijk te beantwoorden, want onze studie van het verleden draagt wel degelijk bij aan het begrijpen van hedendaagse samenlevingen en het doorgronden van sociale processen.

Het bestuderen van het verleden doe je aan de hand van alle mogelijke soorten bronnen, van originele brieven en verdragen tot munten en inscripties. Kortom, als een detective verzamel en beoordeel je bewijsmateriaal om vragen over het verleden te beantwoorden. Een heel spannend vakgebied dus. Ik verheug me er op je te verwelkomen tijdens de matchingsdag waarop je uitgebreid kennismaakt met onze opleiding, zodat je vol overtuiging aan de opleiding kunt beginnen.”

Saskia Stevens,
opleidingscoördinator Geschiedenis, docent en onderzoeker Oude Geschiedenis

 
Veel studie-inhoudelijke activiteiten

“Student zijn is natuurlijk meer dan enkel in de collegebanken zitten, stof lezen en tentamens maken. Naast de tijd die je besteedt aan geschiedenis als studie, kun je je ook op andere manieren met dit vakgebied bezighouden; geschiedenis blijkt voor veel geschiedenisstudenten een ware passie te zijn. De studievereniging van de opleiding, de Utrechtse Historische Studentenkring oftewel de UHSK, organiseert veel studie-inhoudelijke activiteiten: lezingen, een jaarlijks symposium, excursies naar bijvoorbeeld de Tweede Kamer, een 20ste eeuws opvoedkamp in Drenthe, politieke cafés en de jaarlijkse Holocaust Memorial Day.

Deze activiteiten worden vaak georganiseerd in samenwerking met docenten, zodat je niet alleen op een andere manier met geschiedenis bezig bent, maar ook de docenten en hun vakgebied beter leert kennen. De afstand tussen student en docent is dus kleiner dan je bij een relatief grote studie zoals deze zou kunnen verwachten. Daarnaast verkoopt de UHSK studieboeken met korting aan studenten die lid zijn van de studievereniging. Ook voor ontspanning wordt gezorgd: sporttoernooien, een toneelvoorstelling, feestjes, een gala en meerdere studiereizen staan elk jaar weer op het programma.

Al deze dingen worden georganiseerd voor en door geschiedenisstudenten, die in verschillende commissies kunnen plaatsnemen. Commissiewerk doen is een goede manier om jezelf naast je studie te ontwikkelen en daarnaast is het ook ontzettend gezellig om nieuwe mensen, zowel eerstejaars als ouderejaars, te leren kennen. Maar natuurlijk ben je altijd van harte welkom op alle activiteiten. Kortom: genoeg te doen!”

Bestuur van de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK), 2013

Matching bij Geschiedenis

Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je (of zul je) binnen 2 weken na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld ontvang je een uitnodiging voor de matchingsdag, ongeveer drie weken vóór de matchingsdag. De matchingsdag bij Geschiedenis vindt plaats op woensdag 12 juni. Op deze dag maak je uitgebreid kennis met de opleiding en ervaar je hoe het is om geschiedenis te studeren in Utrecht.

Je wordt ingedeeld in een werkgroep en volgt samen een college. Tijdens het college worden er opdrachten gemaakt en discussier je over een historisch onderwerp. Ook ontmoet je je tutor (een docent geschiedenis) en de studieadviseur die je tijdens het eerste studiejaar zullen begeleiden. Je kunt kennismaken met de studievereniging van Geschiedenis, de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK), en de dag wordt afgesloten met een informeel drankje. We hopen dat je aan het eind van de dag een goed beeld hebt van de opleiding Geschiedenis in Utrecht en dat je weloverwogen aan je studie kunt beginnen.

Voor een indruk van scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt, kijk op YouTube

Wat onze nieuwe koning van zijn voorgangers kan leren

Afgelopen week heeft koning Willem-Alexander de troon bestegen. Hoe zijn voorgangers Willem I, II en III het deden staat te lezen in hun biografieën die dit jaar verschijnen ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen (31 maart 2013) zijn de drie biografen te gast, onder wie historicus Jeroen Koch van de Universiteit Utrecht. Koch schreef de biografie over Willem I. De drie biografen praten over wat de nieuwe koning van zijn voorgangers kan leren. Beluister de uitzending van 31 maart hier.

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Geschiedenis heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, om en nabij de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Geschiedenis, neem dan contact op met studiepunt.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.