Maart 2015     

80 jaar Italiaans in Utrecht: een succesverhaal

De Utrechtse opleiding Italiaanse taal en cultuur is uniek in Nederland door zijn gevarieerde aanbod aan competenties en door de aansluiting op competitieve Masters in het vervolg-traject.

Door een jarenlange traditie van expertise in het veld (in 2014 vierde de opleiding haar 80 jaar bestaan, echt een zeldzaam-heid!) leveren we iedere jaar uitstekend opgeleide studenten af. We kunnen steeds weer rekenen op een vaste kern van sterk gemotiveerde studenten die topkennis van deze uit-zonderlijke taal en cultuur in Europa als specialisatie kiezen voor hun toekomst op de arbeidsmarkt.

Een andere trend is het groeiende aantal studenten die deze studie als bijvak kiezen vanuit zeg maar geschiedenis, kunst-geschiedenis of wijsbegeerte: vandaar ook het succes van de minor Italiaans. Dus: een fel begeerde opleiding met een grote aantrekkingskracht!

Prof. dr. Philiep Bossier,
hoogleraar Italiaanse taal en cultuur, afdelingshoofd en opleidingscoördinator

 
Studenten aan het woord

Kleinschalig, inspirerend en praktijkgericht
"Onderdompeling in een kleinschalige vakgroep: het was als een warme familie. De vele activiteiten die wij samen organiseerden waren echt 'van ons'."

"Het schrijven van de scriptie en alle research hiervoor vond ik het leukste. En het feit dat ik tijdens mijn studie in Italië ben gaan wonen. Een lang verblijf in het land is naar mijn mening fundamenteel voor een student Italiaanse taal. Taal leeft immers, dus vivila!"

"Kennis van het Italiaans blijft zeldzaam in het bedrijfsleven: dit helpt je als je in een internationale onderneming aan de slag wilt."

Italiaans is een goede keus gebleken
Mijn naam is Ruben Bos en ik ben tweedejaarsstudent aan de opleiding Italiaanse taal & cultuur. Altijd had ik al interesse in de Italiaanse taal, waardoor ik al snel bij deze opleiding uitkwam. Maar zou ik dat wel doen, terwijl ik niks wist van de geschiedenis of cultuur? Het is toch een goede keuze gebleken, want ik vind alle vakken tot nu toe leuk, ook al zijn ze allemaal anders. Naast de taal (die je echt al snel onder de knie begint te krijgen!) leer je veel over de cultuur en geschiedenis van Italië, daarnaast er zijn ook vakken over taalwetenschap en literatuur.

Aangezien het niet zo'n grote opleiding is, leer je in no-time iedereen kennen en is ook het contact met de docenten heel toegankelijk. Ik voel me hier in ieder geval helemaal thuis.


Ruben Bos,
tweedejaarsstudente Italiaanse taal en cultuur

Matching bij Italiaanse taal en cultuur

Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld ontvang je ongeveer twee weken van tevoren een uitnodiging voor de matchingsdag. De volgende verplichte stap is dat je deelneemt aan die matchingsdag. Hoe kun je immers een beter beeld krijgen van Italiaanse taal en cultuur dan door de studie in de praktijk te ervaren? Afhankelijk van de dag die je hebt aangegeven, vindt de matchingsdag bij Italiaanse taal en cultuur voor jou plaats op vrijdag 17 april of dinsdag 9 juni. Tijdens deze dag doorloop je het hele onderwijsproces: je volgt colleges, neemt deel aan een werkgroep, bestudeert literatuur en maakt een individuele opdracht en een korte toets. Ook maak je kennis met studenten, docenten en de studievereniging en is er natuurlijk ruimte voor vragen en reflectie op de studiekeuze. Tot slot blikken we gezamenlijk terug op al je opgedane ervaringen in het matchingstraject. Zodat je vol overtuiging je inschrijving kunt afronden.

Voor een indruk van scholieren die al aan een matchingsdag hebben deelgenomen, kijk op YouTube

Net een echte Italiaan

“Het is altijd een grappig moment: als vrienden en collega's in Italië er achter komen dat ik echt geen Italiaan maar gewoon een volbloed Nederlander ben. "Maar waar heb je dan zo goed Italiaans leren spreken?". "In Utrecht, net als al onze studenten", kan ik dan vol trots melden. Ze geloven het eerst amper, want in het buitenland is het met de beheersing van een vreemde taal meestal niet zo goed gesteld. En als het dan iets later tot hun doordringt dat je aan een universiteit als die van Utrecht echt vloeiend Italiaans leert, dan begrijpen ze ook sneller waarom onze talenstudenten vaak heel mooie functies weten te bemachtigen, ook in Italië zelf.

Prof. dr. Harald Hendrix,
hoogleraar Italiaanse taal en cultuur,
directeur Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (KNIR)

De ervaring van een docent

Ik werk bij de sectie Italiaans sinds 2006 waar ik literatuur en vertaling doceer. Als onderzoeker houd ik me bezig met dichters uit verschillende periodes (Dante, Michelangelo, Penna, Morante), de relatie tussen literatuur en kunst en literaire vertalingen. Als docent wil ik kennis overdragen aan de studenten om hen in staat te stellen om problemen op te lossen en een eigen kritische mening te vormen over de behandelde onderwerpen. Dit doe ik met enthousiasme en in samenwerking met mijn collega’s.

Ik zie je graag terug op de matchingsdag waar je onze opleiding in al zijn facetten kan ervaren, zodat je vol overtuiging aan je studie kunt beginnen.

Dr. Gandolfo Cascio,
docent en onderzoeker Italiaanse literatuur en Vertalen,
coördinator 'Matching'

 

Bezoek Italiaanse ambassadeur aan Universiteit Utrecht

Op 25 mei 2012 bracht de nieuwe Italiaanse ambassadeur, Francesco Azzarello, een geslaagd bezoek aan de Universiteit Utrecht, met studenten Italiaans in de hoofdrol. Voor de gelegenheid was een speciale tentoonstelling met kostbare en bijzondere Italiaanse handschriften en oude drukken ingericht. De ambassadeur woonde 3 mini-colleges bij over Italiaanse taalverwerving, taalkunde en letterkunde, verzorgd door de docenten Carlo Giordano, Luisa Meroni en Gandolfo Cascio. Hij werd actief betrokken bij de college’s en was vol lof over het niveau van de studenten en de docenten.

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Italiaanse taal en cultuur heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, om en nabij de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Italiaanse taal en cultuur, neem dan contact op met matching.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/bachelors/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.