Maart 2015    

Kunst vraagt om enthousiasme en passie

“Wie de media bijhoudt weet dat er overal mooie musea en tintelende tentoonstellingen zijn te bezoeken. De de tentoonstelling over de late Rembrandt in het Rijksmuseum valt in alle opzichten niet te missen. Het Centraal Museum in Utrecht belicht op dit moment Rembrandts oudere collega Joachim Wtewael. Eerder dit jaar trok het Haags Gemeentemuseum alle aandacht naar zich toe met een tentoonstelling over Mark Rothko. Beroemde buitenlandse musea lenen soms hun topstukken uit aan Nederlandse musea: de Gemäldegalerie Alte Meister uit Dresden aan het Groninger Museum, de Frick Collection uit New York aan het Mauritshuis. Musea breiden uit of richten opnieuw in: het Mauritshuis is er een recent voorbeeld van, het Rijksmuseum natuurlijk ook. Maar in 2013 zijn bijvoorbeeld ook Museum de Fundatie in Zwolle en het Noordbrabants Museum na lange verbouwingen heropend. Bij het inrichten van musea en het maken van tentoonstellingen spelen architectuur- en kunsthistorici een essentiële rol. Zij onderzoeken niet alleen gebouwen en kunstwerken, maar maken er ook tentoonstellingen over en communiceren hun nieuwste inzichten in boeken, tijdschriften, websites, films, rondleidingen. Zij doen dat met enthousiasme en passie - kunst en architectuur vragen daarom.

De opleiding Kunstgeschiedenis in Utrecht wil je eigen enthousiasme en passie voor kunst stimuleren en blijven voeden. Niet alleen door in colleges, werkgroepen en excursies je kennis te verruimen, maar ook (en vooral) door je zelf kunst te laten onderzoeken: door vragen te formuleren en een onderzoek op te zetten, uit te voeren en er verslag van te doen. Met een enthousiast docententeam willen we je graag begeleiden om van je passie je beroep te maken.

Ik zie je graag terug op de matchingsdag. Ik hoop van harte dat je daar zo veel over onze opleiding te weten komt, dat je in september vol overtuiging gaat beginnen.”

Victor Schmidt,
coördinator Opleiding Kunstgeschiedenis

 
Er op uit gaan om kunst echt te zien

“Kunstgeschiedenis studeren is veel breder dan men op het eerste gezicht denkt. Mensen denken altijd dat je alleen maar schilderijen bekijkt, maar er schuilt veel meer achter! Zo kijken we naar de hele context, naar de materialen, naar de betekenis en interpretatie van het werk. Iedereen kan de studie ook zo invullen zoals diegene zelf wil. Het gaat niet alleen over beeldende kunst, maar bijvoorbeeld ook over architectuur, museumgeschiedenis en dergelijke.

Het leuke is ook dat we de kunst en de architectuur in het echt bekijken. Zo gaan we vaak naar musea en maken we stadswandelingen. Hierdoor wordt het bestuderen van de kunst alleen maar leuker. We bekijken veel in Nederland maar later in de studie gaan we ook naar het buitenland, bijvoorbeeld Florence!”

Anke Westerman,
derdejaars Kunstgeschiedenis

Matching bij Kunstgeschiedenis
       
Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld ontvang je meer informatie over de dag, ongeveer twee weken vóór de matchingsdag. Afhankelijk van de dag die je hebt aangegeven, vindt de matchingsdag bij Kunstgeschiedenis voor jou plaats op donderdag 16 april of vrijdag 26 juni en bestaat uit de volgende onderdelen:
    
10.20 uur Welkom en kennismaking
10.40 Welkomstwoord door dr. Victor Schmidt
11.00 Werkcollege met kleine toets. Vooraf aan de matchingsdag zal de aankomende studenten gevraagd worden om hiervoor een Engelstalige tekst aandachtig te bestuderen.  
12.30 Lunch
13.30 Onderwijs op locatie in Utrecht
14.30 Groepsgesprek met tutor en mentorstudenten over studieverwachtingen
16.00 Gezellige bijeenkomst en eventuele individuele gesprekken met tutor
     

Het werkcollege, het onderwijs op locatie en de gesprekken over studieverwachtingen vinden plaats in een kleine groep met tutordocent; ook de mentorstudenten die je in het eerste studiejaar zullen begeleiden zijn hierbij aanwezig.

Voor een indruk van scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt, kijk op YouTube

Cursus in de kijker: Kunst van het Westen deel 1

In de eerste tien weken van het eerste collegejaar (het ‘eerste blok’) volg je als student Kunstgeschiedenis in Utrecht naast de cursus ‘Kunsttechnieken’, de cursus ‘Kunst van het Westen deel 1’. De cursus bestaat uit één hoorcollege en twee werkcolleges per week, aangevuld met bezoeken aan musea en gebouwen. De werkcolleges bereid je voor door de opgegeven hoofdstukken uit de verplichte literatuur te bestuderen en de voorbereidende opdrachten te maken.

Deel 1 van deze cursus geeft een inleiding in de geschiedenis van de kunst en architectuur van het westen vanaf de klassieke oudheid tot 1600. Voordat kunsthistorische kwesties geproblematiseerd kunnen worden, heb je immers een goede basiskennis nodig. Aan de hand van het handboek van F.S. Kleiner, Gardner’s Art Through the Ages, wordt aandacht besteed aan de middelen die in de kunstgeschiedenis worden gebruikt om tot een zekere ordening en een overzicht te komen. Denk hierbij aan de indeling in perioden, het onderscheiden van stijlen, de toeschrijving van kunstwerken aan kunstenaars of de indeling van de kunstwerken volgens de toegepaste technieken. Daarnaast zal duidelijk worden dat deze visie niet de enige is: de geschiedenis van de kunst is vanuit verschillende invalshoeken te beschrijven en toont daardoor steeds weer een ander gezicht.

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Kunstgeschiedenis heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, dichtbij de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Kunstgeschiedenis, neem dan contact op met matching.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/bachelors/matching.
  

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.