Mei 2013     

Rijksmuseum creëert feestgevoel

“De voorbije weken kon je er niet omheen: na tien jaar is het Rijksmuseum opnieuw open. Misschien heb je het zelf reeds bezocht en de kunstwerken, het gebouw en de opstelling kunnen ontdekken. Het negentiende-eeuwse gebouw van Cuypers werd hersteld en aangepast o.l.v. het Spaanse architectenbureau Ortiz y Cruz en de Franse architect Jean-Michel Wilmotte. De nieuwe opstelling is echter niet alleen het werk van museumarchitecten, ook architectuur- en kunsthistorici spelen hierin een belangrijke rol. Zij richten zich immers niet alleen op fundamenteel onderzoek, maar stellen ook kunst tentoon en communiceren hun actuele inzichten over dit verleden.

Voor aankomende studenten Kunstgeschiedenis blijft dit feestgevoel nog wel eventjes duren. De opleiding Kunstgeschiedenis in Utrecht wil je passie voor kunst immers blijven voeden. Niet alleen door met colleges en veel hands-on onderwijs je kennis ervan te verruimen, ook en vooral door je te begeleiden in het verwerven van de vaardigheden om zelf kunst(werken) te onderzoeken: vragen te formuleren en een onderzoek op te zetten, uit te voeren en er verslag over te doen. Met een enthousiast docententeam willen we je graag begeleiden om van je passie je beroep te maken.

Ik zie je graag terug op de matchingsdag waar je uitgebreid onze opleiding ervaart, zodat je vol overtuiging aan je opleiding kunt beginnen.”

Dirk van de Vijver,
opleidingscoördinator Kunstgeschiedenis

 
Er op uit gaan om kunst echt te zien

“Kunstgeschiedenis studeren is niet alleen het in je hoofd stampen van de verschillende kunststromingen van de oudheid tot heden. Het is vooral een studie die je op een nieuwe manier leert kijken. Door de stad lopen of een museum bezoeken wordt nooit meer hetzelfde: dingen die je voorheen nooit zag vallen ineens op en bekende gebouwen of schilderijen krijgen diepere lagen.

Natuurlijk lezen we ook veel over kunst, dit om goed te kunnen begrijpen waarom bepaalde kunst in een bepaalde periode gemaakt werd. Het er op uit gaan om kunst in het echt te zien is echter een belangrijk aspect van deze studie. Een hoogtepunt is de buitenlandse excursie waarbij je een of twee weken in het buitenland verblijft om alles over je favoriete kunstperiode te leren.”

Marie Stel,
vierdejaarsstudente Kunstgeschiedenis, voorzitter Stichting Art 2012-2013

Matching bij Kunstgeschiedenis
       
Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je (of zul je) binnen 2 weken na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld ontvang je een uitnodiging voor de matchingsdag, ongeveer drie weken vóór de matchingsdag. De matchingsdag bij Kunstgeschiedenis vindt plaats op woensdag 12 juni en bestaat uit de volgende onderdelen:
    
10.20 uur Welkom en kennismaking
10.40 Welkomswoord door prof. dr. Koen Ottenheym
11.00 Werkcollege met kleine toets. Vooraf aan de matchingsdag zal de aankomende studenten gevraagd worden om hiervoor een Engelstalige tekst aandachtig te bestuderen.  
12.30 Evaluatie werkcollege en feedback
13.00 Lunch
14.00 Onderwijs op locatie in Utrecht
15.00 Groepsgesprek met tutor en mentorstudenten over studieverwachtingen
16.00 Bijeenkomst met Stichting Art en eventuele individuele gesprekken
     
Het werkcollege, het onderwijs op locatie en de gesprekken over studieverwachtingen hebben plaats in een kleine groep met tutordocent; ook de mentorstudenten die je in het eerste studiejaar zullen begeleiden zijn hierbij aanwezig.

Voor een indruk van scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt, kijk op YouTube

Cursus in de kijker: Kunst van het Westen deel 1

In de eerste tien weken van het eerste collegejaar (het ‘eerste blok’) volg je als student Kunstgeschiedenis in Utrecht naast de cursus Kunsttechnieken, de cursus ‘Kunst van het Westen deel 1’. De cursus bestaat uit één hoorcollege en twee werkcolleges per week, aangevuld met bezoeken aan musea en gebouwen. De werkcolleges bereid je voor door het bestuderen van de opgegeven hoofdstukken uit de verplichte literatuur en de voorbereidende opdrachten.

Deel 1 van deze cursus geeft een inleiding in de geschiedenis van de kunst en architectuur van het westen vanaf de klassieke oudheid tot 1600. Voordat kunsthistorische kwesties geproblematiseerd kunnen worden, is immers een goede basiskennis noodzakelijk. Aan de hand van het handboek van F.S. Kleiner, Gardner’s Art Through the Ages wordt aandacht besteed aan de middelen die in de kunstgeschiedenis worden gebruikt om tot een zekere ordening en een overzicht te komen, zoals de indeling in perioden, het onderscheiden van stijlen, de toeschrijving van kunstwerken aan kunstenaars, de indeling van de kunstwerken volgens de toegepaste technieken. Daarnaast zal duidelijk worden dat deze visie niet de enige is: de geschiedenis van de kunst is vanuit verschillende invalshoeken te beschrijven en toont daardoor steeds weer een ander gezicht.

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Kunstgeschiedenis heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, om en nabij de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Kunstgeschiedenis, neem dan contact op met studiepunt.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.