Maart 2015    

Kritisch, creatief en maatschappelijk betrokken

"Er wordt wel eens gezegd: de wereld heeft problemen en universiteiten hebben disciplines. Die disciplinaire kennis is nodig en waardevol, maar maatschappelijke problemen kunnen niet worden opgelost door middel van één enkele discipline. Daarvoor heb je mensen nodig die over de grenzen van hun eigen onderzoeksgebied heen kunnen kijken. Ze moeten vanuit hun eigen expertise kunnen samenwerken met specialisten uit andere vakgebieden om de beste ideeën bij elkaar te brengen.

Deze interdisciplinaire manier van denken maak je je eigen bij Liberal Arts and Sciences. Het is een studie voor idealisten en wereldverbeteraars, voor studenten met een brede academische interesse, die zich niet willen beperken tot één vakgebied. Het is mijn taak om een omgeving te creëren waarin onze studenten zichzelf die interdisciplinaire vaardigheden eigen kunnen maken. Zo draag ik op mijn manier ook bij aan het ontstaan van een betere wereld.

Ik zie je graag terug op de matchingsdag waar je uitgebreid onze opleiding ervaart, zodat je vol overtuiging aan je opleiding kunt beginnen.”

Ria van der Lecq,
Opleidingscoördinator Liberal Arts and Sciences

 
Kennismaken met de kern van LAS en met je medestudenten

"Als lid van het LAS-infoteam help ik onder andere met het organiseren van diverse voorlichtingsactiviteiten en natuurlijk met de matchingsdag. Want als je Liberal Arts & Sciences wilt studeren is het goed om te weten waar je je nu precies de komende tijd mee bezig gaat houden. Op de matchingsdag volg je daarom eerst een werkcollege van een van de kernvakken van LAS -‘de Schrijfacademie’- om je kennis te laten maken met de interdisciplinaire denkstijl die tijdens deze studie centraal staat. Het is tijdens deze colleges erg leuk dat je zowel met de docent als met verschillende LAS-studenten te maken krijgt. Tussen de middag is er tijd voor een lunch –hopelijk in het zonnetje! - waarbij je huidige LAS-studenten ‘in het wild’ kunt meemaken en je toekomstige medestudenten kunt ontmoeten. Voor prangende vragen is natuurlijk ook veel aandacht, onder andere tijdens het 'vragen en valkuilen'- gedeelte in de middag. Tijdens de afsluitende borrel kan je ook een persoonlijk gesprekje met een van de studieadviseurs voeren als je hier behoefte aan hebt. Hopelijk heb je net zo veel aan deze dag als de deelnemers van vorig jaar. Tot 8 april of 10 juni!"

Anne Knape,
derdejaarsstudente Liberal Arts and Sciences, lid van het LAS-infoteam

LAS-student wint award op Model United Nations-conferentie

De Utrecht University Model United Nations (UUMUN) is een club enthousiaste Utrechtse studenten met een gedeelde belangstelling voor internationale betrekkingen, diplomatie en mondiale problematiek. De UUMUN vertegenwoordigt de Universiteit Utrecht op de grootste en meest prestigieuze Model United Nations-conferenties ter wereld.

Zo ook tijdens de Model United Nations-conferentie (MUN) in Cambridge. Na een paar dagen speechen, lobbyen en VN-verdragen opstellen werd het Utrechtse team uitgeroepen tot beste delegatie van de conferentie. En als klap op de vuurpijl werd Pim van den Brink (student Liberal Arts and Sciences) benoemd tot Best Delegate in United Nations Framework Convention on Climate Change.

Lees hier het volledige bericht over de MUN in Cambridge.

Integrale denkers

"De wereld heeft keihard integrale denkers nodig. Natuurlijk in de wetenschap, waar generalisten zoals wij steeds meer te doen hebben om het werk van al die specialisten met elkaar in overeenstemming te brengen. Maar fragmentatie is er niet alleen in de wetenschap. Ook in de politiek en in andere maatschappelijke sleutelfuncties zijn mensen nodig die het grotere plaatje in het oog weten te houden, die de creativiteit en de visie in huis hebben om tegenstellingen te kunnen overbruggen. Mensen die de tegenstellingen tussen economische welvaart en milieubescherming, tussen individuele vrijheid en publieke belangen, tussen het rijke Noorden en arme Zuiden, tussen jongeren en ouderen en tussen bevolkingsgroepen weten om te buigen in nieuwe kansen."

Jasper de Lange,
Alumnus Liberal Arts and Sciences

Matching bij Liberal Arts and Scienes

Hoe kun je een beter beeld krijgen van Liberal Arts and Sciences dan door deze studie in de praktijk te ervaren tijdens een matchingsdag? Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld, ontvang je meer informatie over deze dag, ongeveer twee weken vóór de matchingsdag. Afhankelijk van de dag die je hebt aangegeven, vindt de matchingsdag bij Liberal Arts and Sciences voor jou plaats op woensdag 8 april of woensdag 10 juni. Daarna ben je niet alleen goed voorbereid op de daadwerkelijke start van het collegejaar in september, maar ook weet je of LAS de juiste studie is voor jou. Als dat zo is, schrijf je je uit bij andere opleidingen en ontvang je uiterlijk begin juli een informatiepakket. Daarmee kun je kiezen welke vakken je in het eerste semester wilt gaan volgen. Als je hebt vastgesteld dat LAS niet bij jou past, schrijf je je na de matchingsdag uit bij LAS via Studielink. Kortom: matching is verplicht om te kunnen beginnen aan LAS, maar je maakt uiteindelijk zelf de keuze of je dit ook wilt.

Scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt vertellen over hun indrukken: kijk op YouTube

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Liberal Arts and Sciences heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, , in de buurt van de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Liberal Arts and Sciences, neem dan contact op met matching.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/bachelors/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.