April 2013     

Kritisch, creatief en maatschappelijk betrokken

"Er wordt wel eens gezegd: de wereld heeft problemen en universiteiten hebben disciplines. Disciplinaire kennis is nodig en waardevol, maar maatschappelijke problemen kunnen niet worden opgelost door middel van één enkele discipline. Daarvoor heb je mensen nodig die over de grenzen van disciplines heen kunnen kijken. Ze moeten vanuit hun eigen expertise kunnen samenwerken met specialisten uit andere disciplines om de beste ideeën bij elkaar te brengen.

Deze interdisciplinaire manier van denken leer je bij Liberal Arts and Sciences. Het is een studie voor idealisten en wereldverbeteraars, voor studenten met een brede academische interesse die zich niet willen beperken tot één vakgebied. Mijn taak is het om een omgeving te creëren waarin onze studenten zich de interdisciplinaire vaardigheden kunnen eigen maken. Zo draag ik op mijn manier ook bij aan het ontstaan van een betere wereld.

Ik zie je graag terug op de matchingsdag waar je uitgebreid onze opleiding ervaart, zodat je vol overtuiging aan je opleiding kunt beginnen.”

Ria van der Lecq,
Opleidingscoördinator Liberal Arts and Sciences

 
Actief door en voor matchingsdagen

“Mijn eerste periode bij Liberal Arts and Sciences heeft me erg enthousiast gemaakt over de opleiding. Dit heeft me ertoe aangezet om actief te worden bij het LAS-infoteam, een team dat vandaag de dag bestaat uit 5 LAS-betrokken studenten. Wij helpen onder andere bij het organiseren van verschillende voorlichtingsactiviteiten, zoals de Bachelorvoorlichting en de Matchingsdagen. Zo was op 9 maart 2013 onze eerste officiële Matchingsdag. Deze bestond allereerst uit een algemeen praatje, waarna leerlingen vervolgens opgesplitst werden in 2 groepen. De groepen kregen een werkcollege van de Schrijfacademie, een eerstejaars LAS kernvak. Daarna kregen de 'matchers' de gelegenheid alle mogelijke vragen te stellen tijdens het 'vragen en valkuilen'- uurtje en tijdens de voortreffelijke lunch. De Matchingsdag van 9 maart was een denderend succes en de matchers zelf waren ook erg positief! We kijken al uit naar de volgende Matchingsdag op 28 juni!”

Rosanna Denis,
LAS-infoteamlid, ervaringsstudente Liberal Arts and Sciences- matchingsdagen

Integrale denkers

"De wereld heeft keihard integrale denkers nodig. Natuurlijk in de wetenschap, waar generalisten zoals wij steeds meer te doen hebben om het werk van al die specialisten met elkaar in overeenstemming te brengen. Maar fragmentatie is er niet alleen in de wetenschap. Ook in de politiek en in andere maatschappelijke sleutelfuncties zijn mensen nodig die het grotere plaatje in het oog weten te houden, die de creativiteit en de visie in huis hebben om tegenstellingen te kunnen overbruggen. Mensen die de tegenstellingen tussen economische welvaart en milieubescherming, tussen individuele vrijheid en publieke belangen, tussen het rijke Noorden en arme Zuiden, tussen jongeren en ouderen en tussen bevolkingsgroepen weten om te buigen in nieuwe kansen."

Jasper de Lange,
Alumnus Liberal Arts and Sciences

Lees ook het afscheidswoord van Jasper aan LAS, uitgesproken op 5 maart 2010.

Matching bij Liberal Arts and Scienes

Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je (of zul je) binnen 3 weken na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld ontvang je een uitnodiging voor de matchingsdag, ongeveer drie weken vóór de matchingsdag. Hoe kun je een beter beeld krijgen van Liberal Arts and Sciences dan de studie in de praktijk te ervaren? Op onze matchingsdag van vrijdag 28 juni neem je deel aan een werkgroep, die je hebt voorbereid door het bestuderen van een tekst die je van te voren krijgt toegestuurd. Ook maak je kennis met studenten, docenten en de studievereniging en is er natuurlijk ruimte voor vragen en reflectie op de studiekeuze. Tot slot blikken we gezamenlijk terug op al je opgedane ervaringen op de matchingsdag

Voor een indruk van scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt, kijk op YouTube

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Liberal Arts and Sciences heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, om en nabij de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Liberal Arts and Sciences, neem dan contact op met studiepunt.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.