Maart 2015     

De kracht van verhalen

“De personages die wij in verhalen tegenkomen vormen een bron van inspiratie voor hoe mensen hun eigen wereld zien en interpreteren – en zelfs hoe ze handelen. Hoe kunnen we deze wisselwerking tussen verbeelding en leven in kaart brengen en verklaren? Bij de studie Literatuurwetenschap houden we ons bezig met deze fundamentele vragen.

Onze aandacht gaat daarbij in eerste instantie uit naar de literatuur. Taal speelt daarbij een belangrijke rol. Taal werd al gebruikt door Homerus maar is nog steeds springlevend in het werk van hedendaagse schrijvers en denkers en is in historisch opzicht het belangrijkste medium voor verhalen. Daarnaast raken literatuurwetenschappers steeds meer geïnteresseerd in de manier waarop denkbeelden uit literaire werken vertaald kunnen worden naar andere media en hoe ze kunnen reizen van het ene taalgebied naar het andere. De literatuur kent immers geen grenzen.

Zelfs na bijna dertig jaar in het vak is mijn passie voor literatuur – en de wijze waarop ze onze denkbeelden en zelfbeelden kan vormen – onverminderd. Dit niet alleen dankzij mijn eigen onderzoek (naar hoe verhalen over oorlog worden vormgegeven en doorgegeven), maar ook dankzij het enthousiasme van de studenten als ik daarover vertel. Ik zie je graag terug op de matchingsdag waar je uitgebreid met onze opleiding kennis maakt, zodat je vol overtuiging aan deze mooie studie kunt beginnen.”

Ann Rigney,
Hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap

 
Literatuurwetenschap is geen boekenclubje

“Bij literatuurwetenschap leer je na te denken over vragen waarvan je eerst dacht dat ze al een antwoord hadden, zoals ‘Wat is een auteur?’ of ‘Wat is literatuur?’. Door jezelf deze vragen te stellen leer je je te verwonderen. Het leuke aan literatuur is dat je deze kunt betrekken op de hele maatschappij en de hele geschiedenis; het is dus een ontzettend groot gebied waarin jij zelf kunt zoeken naar datgene wat je het liefst wil weten. Een ander voordeel is dat het een kleine studie is: alle docenten kennen je, je wordt gezien en bent zeker geen nummer – zoals bij grotere studies.

Kortom: als je graag leest, je wil verwonderen over de maatschappij en de wetenschap en je het liefst theoretisch aan het werk bent in een prettige omgeving, ben je bij literatuurwetenschap aan het juiste adres!”

Roselinde Kerkhof,
studente Literatuurwetenschap

Matching bij Literatuurwetenschap

Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld ontvang je meer informatie over deze dag, ongeveer twee weken vóór de matchingsdag. Afhankelijk van de dag die je hebt aangegeven, vindt de matchingsdag bij Literatuurwetenschap voor jou plaats op dinsdag 14 april of maandag 22 juni. Het programma bestaat uit een college, een werkgroep, een toets en een groepsgewijs studiekeuzegesprek met mondelinge feedback. Ook is er de mogelijkheid om mede- en ouderejaarsstudenten te ontmoeten en hun vragen te stellen. Dit alles zodat je vol overtuiging met je opleiding kunt starten.

Voor een indruk van scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt, kijk op YouTube

Boekwinkel Savannah Bay

Wie Literatuurwetenschap studeert in Utrecht, kent Savannah Bay. De bijzondere boekwinkel is verbonden aan de opleiding en te vinden op de Telingstraat 13 in Utrecht. Savannah Bay ontleent haar naam aan het gelijknamige werk van de Franse auteur en filmregisseur Marguerite Duras. Naast het werk van Duras specialiseert de winkel zich in literatuur en poëzie waarin genderstudies, homoseksualiteit en transgender centraal staan.

Savannah Bay is als een tweede thuis voor Utrechtse literatuurwetenschappers. Zo vergaderden docenten van de opleiding er en levert de winkel voor meerdere cursussen de studieboeken. Kijk op de site van Savannah Bay voor een eerste indruk van je studiemateriaal.

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Literatuurwetenschap heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, in de buurt van de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Literatuurwetenschap, neem dan contact op met matching.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/bachelors/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.