April 2013     

Religie: bron van conflict of van harmonie?

“Moslimjongeren die in Syrië gaan vechten, buurtprotest tegen de bouw van een moskee, een school die op religieuze gronden geen homoseksuele leerkrachten wil aanstellen: rondom het thema 'religie' ontstaan voortdurend controversen. Voor moderne samenlevingen vormt religie en religieuze diversiteit een grote uitdaging. Omgekeerd staan religieuze gemeenschappen zelf in de moderne tijd voor vele uitdagingen. Hoe ze hun vaak eeuwenoude tradities kunnen behouden of misschien moeten aanpassen in het licht van nieuwe inzichten en ervaringen.

In de religiewetenschap analyseren we de complexe wisselwerking tussen religieuze praktijken of opvattingen en de steeds veranderende samenlevingen waarin die religies functioneren. Zo ben ik zelf zeer geïnteresseerd in de manier waarop jonge moslims in Nederland de Koran uitleggen. Tijdens mijn werkcolleges blijkt steeds weer dat je met hetzelfde heilige boek heel verschillende kanten op kunt. De veelkleurigheid van religies maakt het vak religiestudies zo razend interessant.

Ik zie je graag terug op de matchingsdag waar je uitgebreid onze opleiding ervaart, zodat je vol overtuiging aan je opleiding kunt beginnen.”

Nico Landman,
opleidingscoördinator Religiestudies

 
Drie interessante en nuttige jaren!

“Nu ik bijna aan het eind van mijn bachelor ben gekomen, kijk ik terug op drie erg interessante en nuttige jaren. Naast de zeer positieve contacten met mijn jaargenoten en het feit dat studeren en op jezelf gaan wonen tof is, heb ik erg veel geleerd en ben ik ruimer gaan denken. In mijn bachelor heb ik religie vanuit verschillende perspectieven bekeken. Zo heb ik tijdens een vak onderzocht waarom oorlog en religie toch zo vaak samen lijken te gaan. En ook heb ik voor een groot deel uitgevonden wat waar is van wat er over de Islam gezegd wordt, maar ook vooral wat niet waar is.

Ik heb gediscussieerd over het nut van religie en leren begrijpen waarom gelovigen en niet-gelovigen elkaar vaak niet snappen en elkaar soms ook niet tolereren. Tijdens mijn minor heb ik mijn blik verbreed door vakken te volgen bij Criminologie. De komende drie maanden zal ik mij op mijn scriptie storten waarvoor ik in een gevangenis onderzoek ga doen naar de rol van religie onder de gevangenen. En daarna wordt het tijd om me te gaan specialiseren in mijn master. Ik hoop dat jij over drie jaar terug zult kijken op net zulke inspirerende jaren!”

Rozemarijn van ’t Einde,
derdejaarsstudente Religiestudies

Matching bij Religiestudies
       
Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je (of zul je) binnen 2 weken na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld ontvang je een uitnodiging voor de matchingsdag, ongeveer drie weken vóór de matchingsdag. De Matchingsdag voor Religiestudies is op dinsdag 11 juni. Het programma is als volgt:
   
10.15 uur Welkom en kennismaking
11.00 College ‘De rol van religie in moderne samenlevingen’ door Lucien van Liere. Vooraf aan de matchingsdag zal je gevraagd worden om enkele opdrachten voor het college voor te bereiden
12.45 Lunch  
13.30 Kleine toets over de stof van het college. Daarnaast vul je een zogenaamd nadenkformulier in als voorbereiding op de individuele gesprekken.
14.00 Gesprek met de aankomende studenten over wat ze van de dag tot nu toe vonden.
15.15 Individuele gesprekken over de plannen van de student met een docent.

Tot slot blikken we gezamenlijk terug op al je opgedane ervaringen in het matchingstraject. Zodat je vol overtuiging met je opleiding kunt starten.

Voor een indruk van scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt, kijk op YouTube

Voorbeeldcursus

Dit jaar wordt voor het eerst een cursus gegeven over religie en media. In die cursus staan we onder andere stil bij de invloed van de boekdrukkunst. Zouden er protestantse kerken zijn geweest, als het onmogelijk zou zijn geweest om goedkoop aan een Bijbel te komen? Het is in ieder geval opvallend dat de eis dat iedere christen zelf de Bijbel moet kunnen lezen in het christendom naar voren komt in de tijd dat de technologie het mogelijk maakt om goedkoop boeken te produceren.

In de cursus kijken we ook naar wat religieuze gebouwen laten zien: we lezen de teksten in en op deze bouwwerken, we kijken naar de schilderingen en de beelden en we bestuderen de iconenwand van een Russisch-orthodoxe kerk. In het tweede deel van de cursus gaat de aandacht naar een reeks van films. Verschillende soorten films komen daarin voor het voetlicht, bijvoorbeeld de films over Jezus en Mohammed, de Indiase films die hindoeïstische mythologische verhalen uitbeelden, maar ook de films die gaan over het hier en nu en over de rol van religie in het hier en nu. Het is duidelijk dat religie zichtbaar aanwezig is in moderne media, maar ook dat de religies zelf van moderne media gebruik maken.

Freek Bakker,
docent en onderzoeker op het gebied van de Religiestudies, o.a. religie en film

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Religiestudies heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, om en nabij de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Religiestudies, neem dan contact op met studiepunt.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.