Maart 2015    

Kiezen en combineren

“Ook dit jaar organiseert de opleiding Taal- en cultuurstudies een matchingsdag.
Net als andere opleidingen van de Universiteit Utrecht willen wij studenten helpen een weloverwogen keuze te maken voor een bachelorprogramma. Zoals je vast uit eerdere voorlichting al hebt begrepen, is Taal- en cultuurstudies geen gewone opleiding. Studenten zijn meer dan elders zelf de regisseur van hun studie: jij zal gaan kiezen uit het ruime terrein van de ‘alfavakken’, vakgebieden die zich bezighouden met taal en talen, geschiedenis, media, cultuur en kunst. Welke combinatie jou op het lijf geschreven is, zal je ook na de matchingsdag nog niet weten. Daar heb je volgens ons meer tijd voor nodig: tijd om de vakgebieden te leren kennen, om je eigen kracht te vinden en om te ontdekken voor welk specialisme jij je tot het uiterste wilt inzetten. Om tot die keuze van een unieke combinatie aan vakken te komen, heb je ruim een jaar de tijd. Daarna heb je nog twee jaar ruimte voor eigen aan- en invullingen daarop: via een stage, een studieverblijf in het buitenland en extra keuzevakken.

Wat doen we op de matchingsdag dan wel? We bieden je een goede kans om te ervaren wat het inhoudt om je op een wetenschapsgebied te oriënteren. Je maakt kennis met teksten uit uiteenlopende vakgebieden, je gaat lezen en iets schrijven. Ook ga je luisteren en meedoen in een werkcollege, waarin je bespreekt wat je geleerd hebt en wat je nog meer zou willen weten. Je spreekt studenten die lid zijn van de TCS-studiestichting ALIAS, zij delen hun ervaringen met je. En in een groepsgesprek kun je al je vragen over de opleiding stellen aan studieadviseurs en ervaren docenten.

We verheugen ons erop om je te kunnen begroeten en om tijdelijk deel te worden van jouw keuzeproces.”

Berteke Waaldijk,
Hoogleraar en opleidingscoördinator Taal- en cultuurstudies

 
Unieke combinatie

“Ik ben Taal- en cultuurstudies student, maar ik spreek niet zes talen en ik heb ook geen verstand van acht culturen. Ik heb de kans gekregen om een unieke combinatie te maken door steeds mijn eigen keuzes af te wegen. Dit is waar het, volgens mij, om gaat bij Taal- en cultuurstudies. Je kiest na het eerste jaar een hoofdrichting, waarbinnen je je specialiseert in een bepaald vakgebied. Voor mij werd dit Amerikanistiek, met de focus op Amerikaanse geschiedenis. Hierbij heb ik erg veel baat gehad bij de vakken die ik volgde bij Engels, zodat ik mijn kennis op academische wijze in het Engels om kon zetten in papers en essays. Als Taal- en cultuurstudies student kun je dus alle kanten op, leer je gaandeweg ontdekken waar jouw interesse ligt en kun je hier op academische wijze mee omgaan. Iets wat voor mij een zeer leuke toevoeging is aan mijn studie is Studiestichting Alias. Hier heb ik medestudenten leren kennen en veel vrienden gemaakt. Vorig jaar was ik voorzitter van de RelevanCie, de studiegerelateerde commissie van Alias en zat ik namens Alias in een Symposiumcommissie. Dit jaar ben ik onderwijscommissaris van het 28ste bestuur van Alias en dit doe ik met veel plezier. Ik heb al enorm veel geleerd, zonder Alias was mijn studententijd heel anders geweest.”

Melanie Strating,
derdejaarsstudente Taal- en cultuurstudies, bestuurslid Alias

Matching bij Taal- en cultuurstudies

Matching betekent dat je vóór de start van je studie uitgebreid kennismaakt met de opleiding van je keuze. In eerste instantie heb je na je inschrijving een digitaal matchingsformulier ontvangen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld, ontvang je meer informatie over deze dag, ongeveer twee weken vóór de matchingsdag. Afhankelijk van de dag die je hebt aangegeven, vindt de matchingsdag bij Taal- en cultuurstudies voor jou plaats op vrijdag 10 april of dinsdag 23 juni. Op deze dag krijg je twee korte hoorcolleges uit eerstejaarscursussen en maak je aansluitend een korte toets. Ook woon je een werkcollege bij, voer je een groepsgesprek en ontmoet je je toekomstige medestudenten, docenten, studieadviseurs en ouderejaarsstudenten. Het is een enerverend en veelzijdig programma, waarna je niet alleen goed bent voorbereid op de daadwerkelijke start van het collegejaar in september, maar ook weet of TCS de juiste studie is voor jou. Als dat zo is, schrijf je je uit bij andere opleidingen en ontvang je uiterlijk begin juli een informatiepakket. Daarmee kun je kiezen welke vakken je in het eerste semester wil gaan volgen.Als je hebt vastgesteld dat TCS niet bij jou past, schrijf je je na de matchingsdag uit bij TCS via Studielink. Kortom: matching is verplicht om te kunnen beginnen aan TCS, maar je maakt uiteindelijk zelf de keuze of je dit ook wilt.

Voor een indruk van scholieren die al een matchingsdag hebben meegemaakt, kijk op YouTube

Docentenprijs voor TCS-docenten

Studiestichting Alias hecht belang aan de kwaliteit van de docenten Taal- en cultuurstudies. Om topdocenten die studenten op een aanstekelijke manier helpen om zich te ontwikkelen tot professional en vakspecialist te belonen en de andere docenten te stimuleren, reikt Alias jaarlijks de TCS-docentenprijs uit. Leden van Alias kunnen via een online poll stemmen op alle docenten die aan TCS verbonden zijn als (werkgroep)docent of cursuscoördinator. In 2014 werd Frank Brandsma, docent vergelijkende literatuurwetenschap, met deze prijs geëerd. Ook dit jaar staan studenten en docenten weer op scherp: wie krijgt de docentenprijs in 2015?

Studeren in Utrecht

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Met maar liefst zestigduizend studenten is Utrecht een studentenstad bij uitstek. De opleiding Taal- en cultuurstudies heeft haar collegegebouwen in de binnenstad, dichtbij de Domtoren en het Janskerkhof. Ben je op zoek naar een kamer, bekijk hier de tips. De stad heeft ook veel te bieden op het gebied van sport met bijna dertig studentensport-verenigingen. Ook biedt de stad veel culturele mogelijkheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Handige links
 
Vragen over Matching

Heb je nog vragen over de matchingsdag bij Taal- en cultuurstudies, neem dan contact op met matching.gw@uu.nl of kijk op www.uu.nl/bachelors/matching.
 

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.