Beste collega's

● ● ●

Bijgaand weer een nieuwsbrief onderwijs boordevol informatie; van Kamerleden die morgen een matchingsdag zullen bijwonen tot een oproep voor voordrachten voor studentprijzen en tal van andere ontwikkelingen en initiatieven.

Vriendelijke groet,

Bert van den Brink, vice-decaan onderwijs
 

De onderwijsprogrammering

● ● ●

De onderwijsprogrammering voor 2013-2014 zit in de laatste fase. De facultaire delen van de OER worden in mei in de faculteitsraad besproken. De minoren en overgangsregelingen zijn ingediend bij het faculteitsbestuur. In mei zetten we alle onderwijsinformatie voor 2013-2014 voor studenten op de onderwijspagina’s van de website.
 

Verdere invoering nieuwe bachelor onderwijsmodel

● ● ●

De ontwikkeling van het nieuwe bachelor onderwijsmodel zit inmiddels in het stadium waarin de hoofdlijnen van het tweede en derde bachelorjaar binnenkort ingediend worden. Deze pakketten worden vanaf 2014-2015 aangeboden. Ideeën voor aantrekkelijke nieuwe minoren (in te voeren vanaf 2014-2015) kunnen tot 26 april via de onderwijsdirecteuren worden ingediend. De voorstellen hoeven nog niet zeer gedetailleerd te zijn, maar dienen op een of twee A4 een heldere inhoudsbeschrijving te bevatten, een aanduiding van welke vier al dan niet al bestaande cursussen er onderdeel van zouden uitmaken en welke docenten en opleidingen bij de uitvoering ervan zouden zijn betrokken.
 

BaMa 3.0

● ● ●

Kamerleden op werkbezoek bij matchingsdag TCS
De Universiteit Utrecht wil met matching de beste studenten werven, uitval verlagen en de kwaliteit van het onderwijs verhogen. LAS en TFT hebben hun eerste matchingsdagen achter de rug, op vrijdag 19 april volgt TCS. Deze dag zal ook bijgewoond worden door vier Kamerleden.

Nieuwsgiering naar reacties van scholieren op matching? Kijk naar het filmpje van de scholieren die bij geowetenschappen op matching zijn geweest op YouTube.
  
  
Binding met aankomend studenten en enthousiasme wekken voor matchingsactiviteit
Om binding met de opleiding te creëren en aankomend studenten te enthousiasmeren voor de matchingsactiviteit, sturen we een nieuwsbrief naar alle scholieren die zich hebben ingeschreven. De nieuwsbrieven zijn tot stand gekomen in samenwerking met docenten, studenten, C&M en OSZ/BBO. Nieuwsgierig? Neem hieronder een kijkje.

 

Monitoring aanmeldcijfers 

Door de invoering van matching is de aanmelddeadline voor aanstaande studenten 1 mei. We houden de aanmeldcijfers nauwlettend in de gaten.

We hebben veel aandacht besteed aan de 1 mei-deadline. Zo zijn er diverse e-cards gestuurd naar alle bezoekers van de open dagen (2013, 2012 en 2011) en hun ouders. Er is informatiemateriaal verzonden aan middelbare scholen, rectoren en decanen. Tijdens de druk bezochte open dagen besteedden we er veel aandacht aan (en uit de evaluaties bleek dat de 1 mei deadline ook goed bij de bezoekers bekend was). De aanmelddeadline staat op alle studiekiezerswebsites, sociale media, en er is veel persaandacht voor matching.

Veel opleidingen organiseren nog meeloopdagen voorafgaand aan de inschrijfdeadline van 1 mei. Kijk hier voor meer informatie.

 

Honoursprogramma 

Ons honoursonderwijs wordt, onder leiding van Ido de Haan, opnieuw vormgegeven volgens de plannen uit Horizon 2015-2020, Bama 3.0 en de prestatieafspraken.

De resultaten op hoofdlijnen:

  • In 2016 neemt tenminste 8 tot 10% van de GW studenten deel aan honoursonderwijs (facultaire en universitaire honoursprogramma’s in bachelor en master, university colleges en researchmasters). 
  • In 2014 is er een honourscommunity Geesteswetenschappen verdeeld over vier afzonderlijke domeinen.
  • In 2013-14 gaat het vernieuwde honoursprogramma van start met activiteiten voor eerstejaars.
  • Het huidige honoursprogramma, het Humanities College, zal in 2013 voor de laatste keer starten. Op deze manier zal voor alle cohorten de mogelijkheid om een honourstraject te volgen beschikbaar blijven.
  • GW zal als penvoerende faculteit ervoor zorgen dat de toekomstplannen voor het UU-brede Descartes College (wat betreft inhoud en organisatorische inbedding) worden gedefinieerd. De Honours Dean speelt hier een belangrijke rol.
  • In 2014 is de administratieve organisatie (inschrijving, diplomaverlening) geregeld.

Op dit moment worden docenten gezocht die het honoursonderwijs zullen vormgeven en de komende jaren zullen uitvoeren.

 

Nieuwe bachelorwebsite in ontwikkeling  

Op 1 oktober 2013 gaat een nieuwe, doelgroepgerichte UU-bachelorsite online. Met huidige bachelorstudiekiezerssite www.uu.nl/bachelors lukt het ons niet om goed bij te dragen aan de strategische doelstellingen (werven van de beste studenten en uitval verlagen) en komen we de studiekiezer onvoldoende tegemoet.

De bachelorstudiekiezers krijgen een site die hen faciliteert bij het maken van een studiekeuze. Uit onderzoeken weten we waar de doelgroep behoefte aan heeft. Dat komt tot uiting in een nieuwe opzet van content, het snel kunnen schakelen tussen opleidingen en de studievergelijker waarmee studiekiezers drie opleidingen onderling kunnen vergelijken op bijvoorbeeld vakken, aansluitende masters, aantal eerstejaars, score NSE, toelatingsinformatie, enz.

De nieuwe site maakt onderdeel uit van een online communicatie-strategie, waarbij per doelgroep een site wordt ontwikkeld (en de huidige website in 2014 in zijn geheel wordt uitgezet).
  
 
Totstandkoming
De site komt tot stand door vele betrokkenen vanuit onze faculteit. De inhoudelijke input komt van Ria van der Lecq (LAS), Frank Brandsma (TCS), Emile Wennekes (Muziekwetenschap), Els Stronks (Nederlands), Laurien Crump (Geschiedenis), Koen Ottenheym (Kunstgeschiedenis), Ewout van der Knaap (Duits), Anita Auer (Engels), Luuk Dijkstra (Frans), Monica Jansen (Italiaans), Karianne Lemmen (Keltisch), Jeroen Salman (Literatuurwetenschap), Dorien Nieuwenhuijsen (Spaans), Gerrit Bloothooft (Taalwetenschap), Freek Bakker (Religiestudies), Nico Landman (Islam en Arabisch), Sigrid Merx (TFT), Daniël Janssen (CIW), Janneke van Lith (Wijsbegeerte en Kunstmatige Intelligentie).

Collega’s van OSZ zullen zorgen voor informatie uit Osiris en praktische informatie, en collega’s van bestuurlijke informatievoorziening (F&C) voor feiten en cijfers. Projectleiding en redactie ligt in handen bij C&M. Lisette de Groot (projectleiding en redactie), Natalie Vijlbrief (redactie en algemene ontwikkelrol voor de site) en twee werkstudenten Henk Jan Stevens (Psychologie) en Bart Eijk (BA CIW).

Klankbordgroep GW
De klankbordgroep die het proces en project bij Geesteswetenschappen in de gaten houdt, bestaat uit Bert van den Brink (voorzitter en lid UU-begeleidingscommissie bachelorsite), Leo Lentz (hoogleraar Tekstontwerp en Communicatie), Quirine van der Steen (OSZ), Annemarie Besselink (OSZ), Fleur de Haas (BBO), Lisette de Groot (C&M), Natalie Vijlbrief (C&M) en Michelle Jansen (UU-projectleider).

 

Kort Nieuws

● ● ●

Onderwijs Orakels

Op dinsdag 23 april vindt het programma Onderwijs Orakels plaats. Onderwijs Orakels is een onafhankelijk initiatief van bezorgde en betrokken studenten van verschillende hogescholen en universiteiten.

Het programma duurt 1000 minuten. De start is om 8.30 uur in Amsterdam, en het programma komt via Nijmegen, Groningen en Delft om 20.30 uur in Utrecht aan. Tientallen Onderwijs Orakels (hoogleraren, promovendi, docenten, scholieren, studenten, ondernemers en andere experts) delen hun ideeën voor beter, betaalbaar en toegankelijk onderwijs.

Onderwijsvisitaties

In de vorige nieuwsbrieven kondigden we een interne audit aan naar aanleiding van de onderwijsvisitaties. We willen door de audit onze kwaliteitszorg verbeteren. De interne auditcommissie heeft op 11 maart en 15 april gesprekken gevoerd met het bestuur, onderwijsdirecteuren, departementshoofden, examencommissies en de ondersteuning.

Binnenkort verwachten we de eerste eindrapporten van de visitaties die in november en januari hebben plaatsgevonden.

 

Respons NSE (Nationale Studenten Enquête) hoger dan ooit  

De NSE is het jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs. Voor de Universiteit Utrecht is dit een van de belangrijkste feedbackinstrumenten op curriculumniveau. De respons op de NSE bij de UU was dit jaar 40%, bij Geesteswetenschappen zelfs 42%! Dit is de hoogste respons die de UU tot nu toe gehaald heeft, vorig jaar was de respons slechts 27%. Veel dank aan iedereen die de NSE onder de aandacht van studenten heeft gebracht!
 

Studiepunt, OSZ-afdelingen en onderwijssecretariaten op Drift 10 

Eind maart zijn de OSZ-bewoners van Drift 13 en de beide onderwijssecretariaten naar Drift 10 verhuisd. Telefoonnummers en emailadressen zijn onveranderd. De verhuizing is onderdeel van het totale facultaire plan huisvesting.
 

Oproep: draag studenten voor voor UU studentprijzen 

Bij de komende opening van het academisch jaar reikt het college van bestuur voor de zesde keer de UU Studentenprijzen uit voor de beste masterscriptie en de meest bijzondere bestuurlijke of maatschappelijke verdiensten. Een student voordragen? Kijk hier voor meer informatie.
 

Volgende nieuwsbrief

De volgende onderwijsnieuwsbrief Geesteswetenschappen verschijnt op 28 mei 2013.
 

April 2013

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.

In dit nummer o.a.
Matchingsnieuwsbrieven verstuurd en nieuwe bachelorwebsite in ontwikkeling

Inhoud

Naslag

Archief

Colofon

Vragen?
Neem contact op met Bestuurs- en Beleidsondersteuning (BBO) (Marjolein Boessenkool) M.E.Boessenkool@uu.nl.

Eindredactie & vormgeving
Communicatie en Marketing (C&M)
Annemiek van Gorp en
Didi van Zoeren.

 
 

Onderwijsagenda Geesteswetenschappen

● ● ●

April 2013
11-12 Visitatie Kunstmatige Intelligentie
15 Interne Audit
19 Matchingsdag Taal- en cultuurstudies
22-23 Visitatie cluster Geschiedenis/Internationale Betrekkingen
Mei 2013
01 Inschrijfdeadline studenten in Utrecht, voor niet- selectieve opleidingen
13 t/m 29 Centrale eindexamens vwo
--- Aanmeldingen na 1 mei: wachtlijst
Juni 2013
06 Matchingsdag Muziekwetenschap
10 Matchingsdag Wijsbegeerte
11 Matchingsdag Theater- film- en televisiewetenschap
11 Matchingsdag Islam en Arabisch
11 Matchingsdag Religiewetenschap
11 Matchingsdag Kunstmatige Intelligentie
12 Matchingsdag Geschiedenis en Kunstgeschiedenis
14 Matchingsdag Taal- en cultuurstudies
14 Matchingsdag Nederlandse taal en cultuur
15 Matchingsdag Communicatie- en informatiewetenschappen
21 Matchingsdag Moderne Talen (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Keltisch, Spaans, Literatuurwetenschap en Taalwetenschap)
25 Visitatie cluster Regiostudies (Noord-American Studies)
28 Matchingsdag Liberal Arts & Sciences
Juli 2013
--- Aanbod twijfelaars na matching Centrum Studiekeuze
Augustus 2013
--- 2e ronde matching: studenten van wachtlijst, uitloters, switchers na matching
September 2013
--- Eerste cohort studenten dat te maken krijgt met nieuw onderwijsmodel
--- 1 september: studenten kunnen alleen bij hoge uitzondering nog worden toegelaten tot de opleiding